Menü

Meggy, málna, ribizli – Kalória csökkentő praktikák

Meggy, málna, ribizli – Kalória csökkentő praktikák

Néhány éve kertészkedem. Tulajdonképpen azért kezdtem el csinálni, mert úgy gondoltam ez valamilyen módon rekreáció lehet számomra. Terápiás jellege is lehet annak számára, aki nem földművelésből él és azt hiszem, valóban jó. Az évek során az ember egyre többet tanul a növényekről, elkezd visszatérni a természethez, aztán elkezdik érdekelni a régmúlt apró túlélő bölcsességei, hogy például hogyan lehet elrakni télire bizonyos növényeket, stb. És persze mozogsz, friss levegőn vagy és ami nagyon fontos évről évre egyre több a tapasztalatod és ezzel együtt a sikerélményed is. És az ízek….! 🙂

Igen ezek azok az apró dolgok, amik támogathatnak életed más területein. És itt meg kell jegyezzem, hogy ez nagyon kemény munka. Mert megtermelni és eltenni valamit télire nem is olyan egyszerű feladat. Viszont egy óra munka a kertben akár új ötleteket is hozhat a házhoz vagy önmagad jobb megismerését és ezáltal képességeid jobb kiaknázását is jelentheti. 🙂

Néhány éve egy közös túrán volt szerencsénk megismerni egyik barátnőm anyukájának meggy-málna lekvárját. Na, az volt az a pont, amikor férjemmel rácsatlakoztunk a befőttes üvegre és addig nem szálltunk le róla, amíg egy csepp is maradt benne.

Mivel van egy meggy fánk, ezért elhatároztam, hogy én is kipróbálom. Már az első, tavalyi adag nagyon finom lett. Inzulin rezisztenciám van, így nem raktam bele cukrot. Te azonban eldöntheted, hogy mit teszel bele.

Meggy-málna lekvár készül

Íme a recept:

Meggy-málna lekvár

 

1 kg megmosott, kimagozott, szártalanított meggy

1 kg málna

ízlés szerint cukor, nyírfacukor, eritrit, méz, stb.

 

Én Eritritet rakok bele az idén (250 grammot) és egy picike mézet. A mostani arány 4 kg meggy és 4 kg málna. 🙂 De úgy is jó, ha nem raksz bele édesítőszert.

  1. TIPP! Az édesítőszer nélküli lekvárhoz, ha a későbbiekben édes ízt kívánsz, keverhetsz mézet. Vagy mézes kenyérre kened. Nagyon finom! 🙂
  2. TIPP! Eritrit: erről már írtam. Ez is egy cukoralkohol, mint a nyírfacukor és 0 a glikémiás indexe, valamint talá 20 kcal az energiatartalma 100 g-onként. Így fogyókúrázók is használhatják. 🙂
  3. TIPP! Még egy nagyon fontos dolog van. Sokan azt gondolják, hogy a cukor az, ami tartósítja a lekvárt. De ez nem így van! Tehát ne tegyél bele töménytelen cukrot csak azért, mert úgy hiszed, az tartósít. A cukor inkább erjeszteni szokott, ha jól tudom. 🙂

A tartósítás egyik legfontosabb része az üvegek fertőtlenítése. Ezért én minden üveget elmosogatok, leöblítek, majd belerakom egy nagy fazék forró vízbe és forralom legalább fél órán keresztül. Természetesen azokat a felületeket is lefertőtlenítem, amikre kiteszem az üvegeket. Erre van egy alkoholos fertőtlenítő ökotisztítószerem. Majd kiveszem az üvegeket. (Az idén ezüstkolloiddal is átlöttyintettem az üvegeket, amit kiöntöttem belőle. De azért ez már lehet, hogy nagy faxni.) 🙂

Tehát beleraktam a gyümölcsöt egy nagy fazékba és lassú tűzön kevergetve elkezdtem forralni. Figyelni kell, hogy ne égjen le! Amikor kellő mértékben lekvárosra sűrűsödött, még forrón beletöltöm az üvegekbe. És most jön a varázslat! 🙂

Fogok egy téglalap alakú celofánt. Ráfeszítem az üvegre erre ráteszek egy ici-pici nátrium benzoátot, ráhajtom a celofán másik oldalát és rácsavarom erősen a befőttes üveg tetejét. Majd fejre fordítom kb. 3-4 percre.

Így a tartósítószer elméletileg nem kerül bele a lekváromba. Bár Ági barátnőm, aki csomagolástechnikával foglalkozott, azt mondta, hogy attól függ, hogy milyen anyagból van a celofán, mert anyagától függően lehet áteresztő is. Ettől egy kicsit szomorú lettem, de ha itt valaki tud jó tartósítószer mentes eltevési technikát, akkor légyszi, légyszi, írja meg, hogy kipróbálhassuk!

Az még jó, ha ezek után a még meleg üvegeket hidegebb pincébe tudod tenni, de ha nem, szerintem az sem gond.

Ez egy savanykás ízű lekvár lesz. Már látom magam előtt a linzertortát, amit ebből fogok gyártani. Hmmm. 🙂

ribizli lekvár

 

A másik a ribizlilekvár.

A ribizlilekvár is egyszerű. Le kell mosni, szártalanítani. Felteszed forrni. Kevergeted. Amikor összerottyant lepaszírozod és a magtalan folyékony részt visszarakod tovább főni. Beleteszed a cukrot/édesítőt. Ha már elég zselatinosnak tűnik, belemered a lefertőtlenített üvegekbe. Ugyanolyan eljárással befeded.

 

  1. TIPP! A ribizli magától bezselésedik!

 

Én az inzulin rezisztencia miatt kifejlesztettem magamnak egy csomó olyan praktikát, amit tudok hasznosítani a mindennapokban. Persze ez életmódváltással is járt.

Az aromaterápiával kapcsolatos cikkeket itt találod!

Milyen egy valódi aromaterápiás masszázs?

 

Bejelentkezhetsz a +3620-517-50-48-as számon, az info@alelekillata.hu e-mailen vagy itt:

 

[contact-form-7 404 "Not Found"]

 

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információk...

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár