fbpx

Miért hasznos a méregtelenítés funkcionális megközelítése? Mire figyelj oda? Hasznos információk, tippek, eszközök, megoldások.

Mielőtt belekezdesz a nagy tavaszi méregtelenítésbe, tisztítókúrába, olvasd el cikksorozatomat! Akár méregtelenítés, akár fogyás a cél, hasznos ismeretekre tehetsz szert, hogy hatékony kúrát építhess magadnak.

Szeretném veled megismertetni a méregtelenítés funkcionális megközelítését. A méregtelenítés nagyon sok mindent jelenthet, ezért lehet, hogy téves elképzelések is keringnek róla. Néhány évvel ezelőtt két orvos beszélgetését is meghallgattam a témáról és azt kellett tapasztalnom, hogy még orvosi körökben is heves viták folynak e tekintetben.

Régen a szervezet tisztítását valamilyen kúrával végezték, sőt a vallásokba és az ősi gyógyító eljárásokba is beépült ez a tevékenység böjt formájában. Manapság van, aki egyszerűen csak citromos vizet iszik vagy szaunázik és van, aki tisztító kúrát végez különböző eljárásokkal vagy akár beöntést ad magának.

Feltehetnénk a kérdést, hogy miért is kellene detoxifikálnunk magunkat, ha ezt a funkciót a szervezet ellátja a mindennapokban? Nos, a funkcionális medicina megközelítése több annál, mint hogy csak pusztán kivezessük a méreganyagokat a szervezetünkből.

Eddig az volt a jellemző, hogy pl. limitáltunk valamilyen élelmiszereket vagy kúraszerűen alkalmaztuk őket, esetleg csak leveket ittunk. Ezzel jól kiéheztettük magunkat és az ingadozó vércukorszintünk miatt a belső biokémiai stresszel jól leterheltük a mellékvesénket, mindennek tetejébe még jó kis erxheimer reakcióink is lehettek. Azt nem is tudhattuk, hogy esetleg a nem megfelelő kivezetés miatt újból visszaszívódott-e a salakanyagok egy része. Így gyakorlatilag oda jutottunk, hogy a méreganyagok egy része ugyan kijutott a szervezetünkből, azonban másik része a visszaszívódással csupán átrendeződött.

A funkcionális medicinában a méregtelenítés azonban egy speciális meghatározás. Egy olyan mindennapos folyamat, ahol próbáljuk csökkenteni szervezetünk mindennapi terhelését, miközben olyan étkezést folytatunk és olyan életmód stratégiákat, biohacking módszereket építünk be az életünkbe, melyek a hétköznapokban segítenek a szervezetünknek a felesleges méreganyagokat könnyebben eltávolítani. Ez már eleve nagy segítség a testünknek és ha úgy döntünk, hogy böjtbe kezdünk, lényegesen egyszerűbb és könnyebb lesz a dolgunk.

Tesszük ezt azért is, mert ha csak dömpingszerűen alkalmazzuk a tisztító eljárásokat, akkor mint fent is láttuk, elképzelhető, hogy nagyobb kárt okozunk, mint hasznot.

Nézzük mik lehetnek a méregtelenítés megfelelő támogatásának előnyei:

Gyömbér gyöngy, hatékony méregetenítés

A méregtelenítés egyik kulcsa a hatékony emésztés. Ebben segít a gyömbér gyöngy ereje.

 • Javítja a májfunkciót
 • Csökkenti a testsúlyt
 • Javítja az emésztést és a bőr állapotát
 • Energikusak leszünk
 • Kognitív képességeink javulnak
 • Csökkenti a szervezetben lappangó gyulladásokat
 • Feltölt és fiatalít, revitalizál

 

TIPP:

 • Ehhez azonban tudnunk kell, hogy a méregtelenítés folyamatát nem elegendő évente csak 1-2-szer valamilyen böjttel támogatnunk. Mindennapi ritmusunkat érdemes úgy alakítanunk, hogy szervezetünk számára tegyük könnyűvé az emésztést és a salakanyagok eltávolítását.
 • Valamint nem szabad csak úgy hirtelen belekezdenünk egy szélsőséges diétába vagy léböjt kúrába, mivel ezzel is sokkoljuk a szervezetet, terheljük a mellékvesét is. Kell egy felvezető és egy levezető időszak, ahol fokozatosan állunk át és fokozatosan állunk vissza. A léböjtnél pedig meg kell értenünk, hogy az állandó vércukor ingadozás miatt a rosszullétek mellett a mellékvesét is komolyan leterheljük, ami hölgyek esetében például tovább mélyíti a hormonális, nőgyógyászati panaszokat.
 • Ha pedig patogének vannak a szervezetünkben, káros baktériumok, vírusok, gombák, paraziták, nehézfémek, az nem oldható meg egy rövid böjtkúrával.
 • Tehát kérlek, fontold meg, hogy ha évente tartasz is tisztítókúrát, a hétköznapokba is iktass be olyan módszereket, amivel év közben is segíted a szervezetedet a méregtelenítésben.

A következő cikkben leírom, hogy mi zajlik a szervezetünkben a méregtelenítési folyamatok során. Ha ezt megérted, sokkal hatékonyabban tudod felépíteni a saját kúrádat.

Addig itt megismerhetsz néhány kivételes illóolajos kombinációt, ami segíthet a méregtelenítésben.

Kattints a gombra!

GYÓGYNÖVÉNYEKKEL A MÉREGTELENÍTÉSÉRT

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő funkcionális mentor

fitoterapeuta, aromaterapeuta

masszázsterapeuta

 

A méregtelenítős cikksorozat következő részeit itt olvashatod:

Méregtelenítés házilag – 2.

Méregtelenítés házilag – 3.