Virágzik a bodza. Most kell készíteni a bodzaszörpöt.
Tavaly úgy jártam, hogy nem lehetett tökéletes a technológiám, mert felforrt a szörp. 🙂 A szomszéd azt mondta, hogy főzessük le pálinkának. 🙂 Örült a férjem. 🙂
No, ebből kifolyólag az idén rágyúrok és technológiát módosítok. Meg is kérdeztem az ismerőseimet, hogy miként készítik a szörpöt. Nagyon jó tippeket kaptam és még magam is hozzátettem a dologhoz az ötletemet. Így alakult ki az alábbi recept. 🙂
- Jól felforraltam két nagy fazék tisztított vizet, amit kitettem hűlni.
- Ezután megkaramellizáltam a nádcukrot. A két nagy fazékba még langyosan beletettem, hogy felolvadjon.
- Amikor kihűlt, belecsavartam citromlevet és belevágtam rengeteg citromot. Ezeknek a héját eltávolítottam. Ez nagyon fontos, hogy ne kerüljön bele a citrom héja ételbe. A citrusokat rengeteg vegyszerrel kezelik, amit nem tudsz lemosni róla. Ha nem bio minőséget veszel, ne használd a héját!
- Jött a citromsav ízlés szerint. És érkezett az aszkorbinsav is. 🙂 Az aszkorbinsav a C-vitamin. Ugyanolyan savanyú íze van, mint a citromsavnak, citromnak. Így a család a nyáron a szörpből is kaphat egy kis C-vitamint. 🙂 Én két nagy lábasba tettem 10 g aszkorbinsavat elosztva.
- Amikor mindent belekevertem, jól teletömtem bodza virággal. Nem számoltam mennyi, de biztos, hogy legalább 20 tányér bodzát beletettem egy fazékba.
Ezt most állni hagyom 2-3 napig.
Amikor beletöltöm üvegekbe, az üvegeket a sütőben fogom kifertőtleníteni magas hőfokon kb. 100 fok elegendő. Úgy tudom, hogy a baktériumok és vírusok már 70 fokon elpusztulnak. Én ezt megspékelem azzal, hogy vizet öntök egy tepsibe, aláteszem és így nedves sterilizálást végzek.
Ma tiszta kanállal mintát vettem. Nagyon finom lesz. 🙂
Bár ebbe cukrot raktam, de kipróbálhatod más édesítővel is, csak akkor a karamellizálás nem fog működni.
Mire használja a bodza virágát a népi gyógyászat?
- izzasztó, lázcsillapító, hűléses állapotokra
- vérnyomás csökkentésére
- érfalerősítőnek
- enyhe vizelethajttó és enyhe hashajtó
- köptető és köhögéscsillapító
- a bodza virágban van C-, B-, és A-vitamin is
Ha nem szeretnél belőle szörpöt készíteni, teának is nagyon jó, ha leszárítod. Elrakhatod télre.
Egészségedre!
Réka
Katt ide: Köszöntelek A Lélek Illata honlapján!
Kérdezz és válaszolok:
Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.