fbpx

Zsírok és olajok füstpontja: Miért fontos, és hogyan válasszunk egészséges alapanyagokat?

A zsírokkal, olajokkal kapcsolatban az alábbi információk igazi rácsodálkozást jelentenek, mert az évek alatt olyan sokat változott a velük kapcsolatos ismeretünk és a belénk sulykolt nézetek, hogy már csak kapkodjuk a fejünket. Kezdtük azzal, hogy a 80-as években rászoktattak minket a margarinra, amiről kiderült, hogy egy “agyonfeldolgozott” nem túl egészséges zsiradék. Majd jött a kókuszolaj és mások… Itt találsz néhány új és hasznos információt.

Mi az a füstpont?

A füstpont az a hőmérséklet, amelyen egy zsír vagy olaj elkezd füstölni és lebomlani. Ez az a pont, ahol a zsír molekulái elkezdenek szétválni, és a hő hatására füst keletkezik. A füstpont minden zsiradéknál más és más, és számos tényező befolyásolja, beleértve a zsír tisztaságát és az abban található szennyeződések jelenlétét.

Miért káros, ha füstpont feletti hőmérsékleten főzünk?

A füstpont feletti hőmérsékleten történő főzés több szempontból is káros lehet:

  1. Egészségügyi kockázatok: Ez a legkomolyabb kockázat. Amikor egy olaj vagy zsírZsírok és olajok füstpontja eléri a füstpontját, olyan káros vegyületek keletkeznek, mint a szabadgyökök és aldehidek. Ezek a vegyületek összefüggésbe hozhatók különféle egészségügyi problémákkal, beleértve a rákos megbetegedéseket és a szív- és érrendszeri betegségeket.
  2. Íz- és illatromlás: A túlmelegített olaj vagy zsír nemcsak az egészségünkre ártalmas, hanem az étel ízét és illatát is rontja. Az étel keserű és kellemetlen ízűvé válhat.
  3. Tápanyagvesztés: A magas hőmérsékleten történő főzés során az olajban található értékes tápanyagok, mint például az omega-3 zsírsavak, károsodhatnak vagy megsemmisülhetnek.

Milyen egészséges olajokat és zsírokat használj?

Az alábbi olajok és zsírok használata különösen ajánlott, mivel egészségesek és megfelelő füstponttal rendelkeznek:

  1. Olívaolaj: Az extra szűz olívaolaj füstpontja meglehetősen alacsony, 150°C vagy az alatti, gazdag antioxidánsokban és egészséges egyszeresen telítetlen olajsavban. Ideális salátákhoz és alacsony hőmérsékleten történő főzéshez. Ennél magasabb hőmérsékleten használd inkább a szűz olivaolajat vagy a pomace olajat. Ezek azonban már nem az első sajtolású olajok. Én általában extra szűz, hidegen sajtolt olivaolajat használok és csak alacsony hőfokon főzök vele, de inkább hevítetlenül alkalmazom salátákra, így nagyon kevés fogy, érdemes a jobb minőséget vásárolni.
  2. Kókuszolaj: A kókuszolaj füstpontja 177°C körül van. Szilárd szobahőmérsékleten, de főzés során stabil, kiváló sütéshez és Olajok és zsírok füstpontjapirításhoz. Azonban magas a telített zsírsav tartalma, így kérdéses a koleszterinszint szempontjából. Tudom, hogy régebben sláger volt. Ha ezzel szeretsz főzni, néha használj mást is a konyhában.
  3. Avokádóolaj: Az avokádóolaj kiemelkedően magas füstponttal rendelkezik, kb. 270°C. Gazdag E-vitaminban és egyszeresen telítetlen zsírsavakban, ideális magas hőmérsékleten történő sütéshez. Nincs jellegzetes íze, így kiteljesedik benne az étel.
  4. Ghee (tisztított vaj): A ghee füstpontja kb. 250°C. Mentes a tejfehérjétől és laktóztól, így kiváló alternatíva a vaj helyett sütéshez és főzéshez. Gheet te is készíthetsz otthon, de ha érzékeny vagy a tejfehérjére (kazein) és tejcukorra (laktóz), akkor inkább kérdezd meg orvosodat, tanácsadódat.
  5. Mangalica zsír: A mangalica zsír, amely a tradicionális magyar konyhában is népszerű, magas hőállósággal rendelkezik, ami ideálissá teszi sütéshez, főzéshez. Az íze gazdag, és természetes módon magasabb az egészségesebb zsírsavak aránya, mint sok más állati zsiradékban​​. Egy dietetikus orvos ügyfelem azt is elárulta, hogy a koleszterin szintet is csökkentheti.

Ajánlás

A megfelelő olaj vagy zsír kiválasztása és helyes használata kulcsfontosságú az egészséges étkezésedhez. Figyelj arra, hogy ne lépd túl az olajok füstpontját, hogy elkerüld a káros vegyületek képződését és megőrizhesd az étel ízét és tápanyagtartalmát. Magas hőmérsékleten való főzéshez, sütéséhez válaszd az egészséges, magas füstponttal rendelkező olajokat, mint az avokádóolaj, a mangalica zsír vagy a ghee. Olivaolajból pedig néha megengedhetsz magadnak egy üveg bio extra szűz, akár szűretlen olivaolajat is, hiszen salátákhoz kiváló.

TIPP!

Az olaszok a hidegen sajtolt, szűretelen extra szűz olivaolajat kenyérre csöpögtetik és zöldségekkel eszik, de fokhagymás piritósra is kiváló választás. Próbáld ki te is! Egyél hozzá friss zöldségeket!

Nézz be hozzám: A Lélek Illata

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

okleveles fitoterapeuta, aromaterapeuta és masszázsterapeuta

szemléletfejlesztő funkcionális mentor és hormonegyensúly tanácsadó