Menü

Morzsasüti

Morzsasüti

Ezt a receptet már régóta szerettem volna veletek megosztani. A családomnak és barátoknak is nagyon ízlett. Finom és egyszerű. Egy honlapon találtam, aminek a linkjét a cikk végére beteszem azoknak, akik hagyományos módon szeretnék elkészíteni.

Át szoktam alakítani a recepteket saját ízlésem szerint. Nem szeretem a túl cukros édességeket, illetve nem használok cukrot, csak akkor, ha a nyírfacukorral nem megoldható a művelet, de akkor is inkább kevesebbet teszek bele.

No, hát ez egy olyan édesség, ahol saját ízlésem szerint azért nem tudtam kivenni teljesen a cukrot, de kitaláltam más finomat helyette. 🙂 Direkt nem mondtam el senkinek, hogy mi van a sütiben, mert teszteltem, hogy érezhető-e a Nyírfacukor. Egy kirándulás alkalmával fél óra alatt fogyott el egy egész tepsi süti úgy, hogy a másik tepsit el kellett dugnom, hogy még maradjon másnapra is. 🙂 Másnap ezt is fél óra alatt dolgozta fel a társaság. 🙂

A recept a következő:

Morzsaréteg:
-15 dkg vaj
-10 dkg kókuszcukor (Ezt röviden ismertetem a recept alatt.)
-csipet só
-20 dkg liszt

Gyümölcsréteg:
-50 dkg cseresznye (Ez azért, mert ez saját termés. Minden évben kimagozva elteszem és azon töröm a fejem, hogy milyen sütiket készíthetek belőle. De szerintem olyan gyümölcsöt raksz bele, ami neked ízlik.)

Tészta:
-20 dkg vaj
-8-10 dkg Nyírfacukor vagy Eritrit
-csipet só
-3 db tojás
-15 dkg liszt
-1  kevés vaníiliaőrlemény
-1 kk. sütőpor

A morzsaréteget kézzel összegyúrod. Jó, ha a vaj hideg, de kezelhető állagú. Éppen morzsásra kell összegyúrni.

A tésztához a vajat és a cukrot habosra kevered, utána belerakod a tojásokat és a lisztet meg a többi hozzávalót. Ezt egy kivajazott tepsibe belekened. Ráteszed az általad választott gyümölcsöt. (Én kiolvasztottam és hagytam, hogy jól lecsepegjen.

Ezután rámorzsolod a morzsaréteget.

175 fokos (légkeverős)  sütőbe teszed, majd kb. 150 fokra leveszed a hőmérsékletet 20 perc múlva. Ezt azért figyeld, mert én mindent érzésre csinálok és így próbálom leírni, hogy mennyit van a sütőben a süti.

Pár szó a kókuszcukorról.

Véletlenül találtam rá a boltban. Gondoltam kipróbálom. Hát olyan finom íze van, hú…  Egy kicsit karamellás, de nagyon diszkréten. Olyan zamatos cukornak mondanám.

Az van ráírva, hogy mivel alacsony hőfokon kristályosítják a virágnektárt, ezért a tápanyagok nagyrészt benne maradnak. B1, B2, B3, B6 vitamin, kálium, magnézium, cink, vas és 16 féle aminosav.

A glikémiás indexe 35, ami a finomított cukorhoz képest sokkal alacsonyabb, de a Nyírfacukorhoz képest pedig magasabb. Számomra amolyan közepes megoldás. Ha inzulin rezisztenciád van vagy cukorbeteg vagy, azért vigyázni kell a fogyasztásával. 

Sokan nem esznek lisztet a glutén miatt. Esetleg kipróbálhatod gluténmentes liszttel vagy lisztkeverékkel. Akkor lehet, hogy több tojás kell bele. Az édesítőt pedig használd belátásod szerint. Sajnos, az Eritrit és a Xilit nem teszi ropogóssá a keksz morzsát a tetején.

Illatos, szép napot!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő aromaterapeuta

hormonegyensúly tanácsadó

 Ha kérdésed van, szívesen válaszolok. Az alábbi űrlapon írhatsz nekem:

[contact-form-7 404 "Not Found"]

 

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információk...

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár