Menü

Tedd el a nyári ízeket télire is. – Aszalt paradicsom olivaolajban

Tedd el a nyári ízeket télire is. – Aszalt paradicsom olivaolajban

Nahát. Most néztem, hogy ezt a receptet felraktam-e nektek tavaly, mert ismét meg akartam osztani. És nem… ??? De miért nem…?

Igen, már tudom. Ki akartam kísérletezni, hogy valóban eláll-e egy évig. És sikerült. 🙂 A tavalyi utolsó adagot egy hónapja ette meg a férjem. 🙂

No, akkor most közzéteszem. Nem nehéz és ugyanakkor nagyon finom. 🙂

A napon aszalás a téli eltevési formák egyik legkönnyebb és leggazdaságosabb, illetve környezetbarát formája. Mindenkinek javaslom, aki hajlandó kifeszíteni két kisebb darab szúnyoghálót. Ez a befektetés sokszorosan megtérül és egy erkélyen is könnyen kivitelezhető.

Bizonyára ismeritek a boltokban kapható aszalt paradicsomot olajban. Ez egy eléggé drága dolog, de lehet ezt olcsóbban is. 🙂

Úgy kezdődik, hogy veszel paradicsomot. Én vettem az idén 14 tő koktélparadicsomot direkt ebből a célból és már néhány adag megérett. De szerintem másféle paradicsomból is lehet ezt csinálni.

Most következik a napon aszalás. Megmosod a paradicsomokat és félbe vágod. Picit megsózod. (Ha nagyobb paradicsomból készíted, akkor is tartsd a koktél paradicsom felének méretét, mert különben nem fog jól megaszalódni.)

Egy kifeszített szúnyoghálóra rakod letakarod nedves felével a nap felé és egy másik kifeszített szúnyoghálóval. A lényeg, hogy érje mindenhol a levegő és ne penészedjen be.

Amikor süt a nap, kiteszed. Körülbelül 3-4 nap alatt megaszalódik. De ilyen melegben két nap alatt kész van.

Ezt az aszalmányt egy jól kitisztított (akár fel is főzheted, mint befőzés előtt) kis befőttes üvegbe teszed rétegenként és folyamatosan öntöd rá az olivaolajat, hogy teljesen ellepje. Akár be is fűszerezheted ízlés szerint. A végén rácsavarod a tetejét és mehet a pincébe, spájzba.

A fenti kísérlet eredményeképpen, egy évig is eláll. Kicsit meg kell kocogtatni az üveget eltevés közben, hogy a pici levegőbuborékok ne maradjanak benne.

Salátába, pirítósra, ételekbe nagyon finom. És minden tápanyag benne marad. 🙂

Ha szeretnél információt kapni, hogy mi hogyan csináltuk a felfeszített szúnyoghálót, szívesen készítek róla fényképet. 🙂

Egészségetekre!

Sok szeretettel, Réka

Itt írhatsz nekem:

[contact-form-7 404 "Nem található"]

 

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információk...

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár