fbpx

Kevesen ismerik az aromavizeket, más nevükön hidrolátumokat. Az aromavizek az illóolaj lepárlás során létrejött anyagok, melyek szintén komoly terápiás hatással rendelkeznek.

Érdekességük, hogy minimális szinten tartalmazzák a lepárlás során keletkező illóolajokat, illetve azoknak inkább a vízben oldódó komponenseit.

Az illatok szempontjából sem mindig hasonlítanak illóolaj testvérkéjükre.

De például a Damaszkuszi Rózsának inkább az aromavizét használjuk mind a terápia, mind a kozmetika területén, mivel illóolajának rendkívül magas ára nem teszi lehetővé nagyobb mennyiségű használatát.

Ami még érdekessé teszi az aromavizeket, az, hogy bizonyos vízben oldódó komponensek nem találhatók meg az illóolajban. Ezen hatóanyagok tekintetében tehát különböznek az illóolajoktól.

Terápiás jelentőségük abban áll, hogy sok esetben gyengéd, homeopátiás jellegük segít az immunrendszernek. Például babák és igen kimerült immunrendszerű emberek számára nagyon jó választás az aromavizek használata. Egy egészséges felnőttnek is nagyon jó étrend kiegészítők, melyeket hasonlóan használhatunk, mint a vitaminokat, gyógynövényeket vagy ásványi anyagokat. De vannak olyan aromavizek is melyeket kifejezetten hangulatjavító, antidepresszáns hatásuk miatt használunk a terápiában.

Illóolajok együttes használatával pedig csodás szinergiát alkothatnak az aromavizek, hiszen belsőleges használatuk is lehetséges.

Néhány példa arra, hogyan használjuk az aromavizeket az aromaterápiában és a mindennapokban?

  • aromavízBorogatást készítünk belőle
  • Ivókúrához vízbe tesszük
  • Szájvízbe
  • Gargalizálunk vele
  • Lemosónak vagy toniknak használjuk arckrém alá
  • Spray formájában alkalmazhatjuk frissítőnek a melegben
  • Belekeverjük natúrkozmetikumainkba, pakolásainkba
  • Az aromagasztronómiában koktélokhoz adjuk
  • Fűszerként használjuk ételeinkbe

Fontos még tudnod, hogy hűtőben kell tárolnod őket!

Javaslat! Csak terápiás tisztaságú, jó minőségű aromavizet használj! Ha kérdésed van a használattal kapcsolatosan, inkább kérdezz tőlem.

Itt találsz néhány aromavizet.

Ha más aromavizet keresel, az alábbi űrlapon kérdezhetsz és rendelhetsz.

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő, aromaterapeuta

alelekillata.hu szerkesztője

Kérdésedet itt is felteheted:

 

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.