fbpx

A Chlorella egy mikroalga, szuper élelmiszernek számít. Mi a chlorella alga összetétele és milyen állapotokra lehet hasznos segítség? Ezt tudhatod meg itt.

Már jó néhány éve kapható a chlorella sokféle formában, van kapszulás, tablettás, por formájú készítmény, de van kivonat is.

Sok fajtája van, de tudományosan a Chlorella vulgaris-t és a Chlorella pyrenoidosa-t kutatják. Ez egy egysejtű édesvízi alga.

 

Mi van benne, amitől olyan különleges, hogy szuper élelmiszernek, úgynevezett super food-nak minősül?

 

Az összes esszenciális aminósav

Rögtön azzal kezdeném, hogy ideális kiegészítő húst nem fogyasztók, vegetáriánusok számára, ugyanis a növényi táplálékokban van néhány tápanyag, ami nem vagy csak korlátozottan áll rendelkezésre. Ilyenek az esszenciális aminósavak. A chlorella tartalmazza az összes esszenciális aminósavat. Hurrá! Ez óriási dolog. Ennek azért örülök, mert hajlok a húsmentes étkezés felé vagy a nagyon kevés hús fogyasztás irányába és sajnos, nem találtam más kiegészítőt, ami ezt tudná. Az esszenciális aminósavakra viszont szükségünk van. Úgyhogy ha nem eszel húst, fogyassz chlorellát!

Vas, C-vitamin, B12-vitamin

Ilyen a vas és a B 12-vitamin is. A növényekben a nem hem vas van jelen, az emberi szervezet azonban a hem vasat tudja jól hasznosítani. B12 pedig nem áll rendelkezésre nővényekből.

A chlorella ezzel szemben tartalmaz vasat és C-vitamint, ami segíti a vas felszívódását és tartalmaz B12-vitamint is. Ezekre az értékekre egy vegetáriánusnak mindig figyelni kell és szükség esetén pótolni kell őket. A legjobb, ha funkcionális laboros elemzés segítségével minden évben megnézeti valaki az értékeit, mert a funkcionális laborelemzés szigorúbb fiziológiás referenciaértékekkel dolgozik.

Így arra a megállapításra jutottam, hogy ez egy csodálatos növényi kiegészítése a húsmentes táplálkozásnak, de azok számára is kiváló, akik húst is fogyasztanak.

Vitaminok, ásványi anyagok

A C-vitamint már említettem, valamint vitaminok, más ásványi anyagok tekintetében kalcium, magnézium, cink és réz, B-vitaminok és folsav is vannak benne.

Omega-3

Kiváló omega-3 zsírsav forrás. 3 g chlorella körülbelül 100 mg omega-3-at tartalmaz. Tudnod kell, hogy még mindig folyik arról a tudományos egyeztetés, hogy az omegáknak milyen arányban kellene lenniük a szervezetben. (Egyes nézetek 1:1 és 1:4 között állapították meg a szükséges omega 3- omage 6 arányt. Sajnos, a mai helyzet az, hogy 1:20 arányban fogyasztjuk őket. Ezzel az a nagy gond, hogy az omega 6-ból inkább a gyulladást keltő prosztaglandinok alakulnak ki.) Mindenesetre abban megegyeznek a vélemények, hogy sokkal több omeg-3-at kellene fogyasztanunk, mint omega-6-ot.

Rostok

A fentiek mellett pedig gazdag rostforrás.

 

Jó minőségű bio Chlorellát itt találsz!

 

Jótékony hatása

 • Bio Chlorella vulgaris

  Bio Chlorella vulgaris

  Egyes források szerint, drámaian emeli a glutation szintet, a szervezetben természetesen is előforduló antioxidánst – ezzel lassítja az öregedési folyamatokat és segíti a szervezet méregtelenítését.

 • Különösen figyelemre méltó a nehézfém megkötő képessége. Ha nehézfém kerül a szervezetbe, akkor tapasztalhatsz kimerültséget, depressziót, alvászavart, memóriazavart, az érzékelés tompulását is.
 • A magas chlorella növekedési faktor tartalma (CGF) tovább segíti a méregtelenítést. Nagyon jó élettani hatást fejthet ki gyerekekre.
 • Kiváló mikro- és makrotápanyag összetétele, ahogy fent említettem.
 • Támogatja az immunrendszert.
 • Segít a bélregenerációban.
 • Magas rosttartalma miatt székletnövelő és lassítja a cukorfelszívódást is.
 • Segít szabályozni a hiperlipidémiát, hatékony a zsírbontásban, a koleszterin bontásban.
 •  A reggeli vércukorszintet is segít szabályozni.
 • Támogatja az agyműködést, javítja a memóriát.
 • Vas és B12-vitamin tartalma miatt segíthet az anémia felszámolásában.

 

A fentiek miatt kifejezetten jót tesz, ha időnként csinálsz egy kúrát ezzel az algával vagy a mindennapi étrendkiegészítés részévé teszed. Figyelj arra, hogy a legjobb minőségű chlorella nem Kínából származik…! Ezért ilyen származási hellyel inkább ne vásárolj!

Ha húsmentesen étkezel vagy egy regeneráló, tisztító kúrát szeretnél csinálni, ezt a Chlorella készítményt próbáld ki:

 

Bio Chlorella alga tabletta a webshop-ban

 

Kapcsolódó téma a méregtelenítés. Olvasd el  a Méregtelenítés házilag cikksorozatot is!

 

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő aromaterapeuta

hormonegyensúly tanácsadó