fbpx

 Milyen szempontokat vegyél figyelembe, ha diffúzort szeretnél vásárolni? Melyik a legjobb illóolaj párologtató?  Milyen illóolajat érdemes vásárolni és hogyan lehet karbantartani az illóolajos párologtatót?

Az illóolaj párologtatásának többféle célja is lehet. Ősszel és télen a levegőt igyekszünk fertőtleníteni vele, megakadályozva ezzel, hogy elkapjuk a betegséget. Nyáron szúnyogriasztásra használjuk. De van amikor hangulatjavító, nyugtató hatást szeretnénk és van, amikor a tanuláshoz, kicsit szeretnénk feléledni, jobban koncentrálni, esetleg jobb hangulatot szeretnénk. Szóval sok szempontból hasznos lehet egy párologtató. 

Sokféle párologtatót lehet kapni a piacon, leírom neked a tapasztalataimat.

Sokáig ellenálltam a diffúzornak. Gondoltam, elég nekem egy mécseses kerámia párologtató is. Serényen töltögettem a mécsesbe a vizet, de néha ott felejtettem és akkor a vízen úszó illóolaj odaégett az aljához. Ez már önmagában nem szerencsés, mivel az illóolaj egyrészt megég és az már káros lehet az egészségre, másrészt igen gyúlékony anyag. Ha a mécses berepedezik és az illóolaj leszivárog, az veszélyes is lehet.

Ezért, egy idő után meguntam a küzdelmet és megadtam magam egy diffúzornak. Hát mit mondjak, ég és föld… Az ultrahangos párologtató nagyon apró szemcsékre porlasztja a vizet és vele együtt az illóolajat is. Így sokkal jobban, erősebben érezhető a légtérben az illat, jobban eloszlik az illóolaj. És nagy előnye, hogy nem melegíti fel az illóolajat, tehát nincs káros anyag, nincs égési veszély.

Az elmúlt 10 évben már elég sok diffúzort kipróbáltam, a klienseim is sok visszajelzést adtak és a következő tapasztalatokat vontam le:

Cera Barocco diffúzor

  • Minőség! Nekem volt ilyen is, olyan is… Sok helyen lehet már kapni diffúzort, úgymond a reneszánszát éli, mégis érdemes a megbízhatóbb minőséget választani. Az olcsó diffúzor nem feltétlenül a leghatékonyabb megoldás. Hamar meghibásodik vagy nem alaposan porlaszt. Ezért én úgy döntöttem, hogy a webáruházban legyen inkább kevesebb féle, de megbízhatóbb minőség. ->

Diffúzorok

  • Vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy mekkora helységben szeretnéd használni a diffúzort. Ha túl pici, akkor csak kis területet tud bepárologtatni. 
  • Milyen célra szeretnéd? Kisgyermeknek pl. DOUDOU  egy kiváló megoldás, aminek a búrája nem törékeny és a világítás erősségét is lehet rajta állítani, így Doudou aromadiffúzor babáknakakár éjszakai fénynek is használható, mert párologtatás nélkül is bekapcsolható rajta a fény. De ezt a funkciót nem csupán a Doudou kínálja, felnőtteknek szánt diffúzorok is alkalmasak éjszakai fény funkcióra. Nagy előnye a Doudou-nak, hogy a Cera diffúzorok bármelyik búrája jó rá, így, ha már nagyobbacska a gyermek, csak lecseréled egy felnőttesebbre és máris megújult a diffúzor.
  • Az én diffúzoraim szakaszos működést is kínálnak. Van, amelyik párologtat, majd szünetet tart, aztán megint párologtat. Van amelyik beállítható 1,3 vagy 6 órás üzemelésre. A folyamatos üzemelés természetesen mindegyiken megtalálható és amikor elfogyott a tartályból a víz, akkor automatikusan leáll a készülék. Ez is egy nagy előny a mécseshez képest, mert ott magadnak kell figyelni, hogy elpárologott-e a víz és utána tölteni a vizet.
  • Ha túl nedves a helység, akkor bizony nem érdemes még vizet is párologtatni. Erre ezt a megoldást javaslom. Egy vízmentes párologtató technológiával ellátott típus -> UGO Aromadiffúzor
  • Milyen illóolajat használj? Ne felejtsd el, hogy igazi hatása csak a terápiás minőségű illóolajoknak van. Furcsa ezt mondanom, de ebben a tekintetben nem a legdrágább vagy a legolcsóbb illóolajok viszik a pálmát, hanem a szakértelem és a minőség egyben, valamint a számomra fairtrade-nek nevezett működés, ami az illóolajos termékek piacán ezeket a termékeket középre állítja. Ezek a legjobb ár-érték arányú termékek, ahol a magas terápiás minőség és az ár találkozik  -> Keverékek diffúzorba 

Ha higított vagy szintetikus anyaggal dúsított illóolajat raksz a diffúzorba, nem biztos, hogy jót tesz a membránjának.

  • A diffúzorokba tisztított vizet vagy desztillált vizet használok, így csak nagyon ritkán kell kipucolnom. Van olyan használati utasítás, amely nem javasolja a tisztított vizet, de nekem még soha nem ment tönkre egyik diffúzorom sem tőle, viszont nem is vízkövesedik a membrán, így tisztításánál elegendő egy puha ronggyal vagy zsebkendővel kitörölni.

 

Ha még eszembe jut később valami erről a témáról, kibővítem a tapasztalatokat. De remélem, így meg tudom könnyíteni a választásodat.

Karácsonyi vagy bármilyen ajándéknak is nagyon jó ötlet -> Ajándékba  

Nézz be ide később is, mert hamarosan felrakom a kedvezményes karácsonyi csomagokat!

Illatos szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő aromaterapeuta

Funkcionális mentor