fbpx

Tegnap elgurultak a gyógyszereim, úgyhogy most összeszedem a gondolataimat a témával kapcsolatban és ezzel együtt minden emberi hiányosságomat is vállalom.

A gyógyszergurulás apropóját egy szerencsétlen Facebook post adta, ahol egy rokonom hosszú hetek óta tartó influenzára keresett megoldást. Természetesen orvosnál is járt, de nem kapott antibiotikumot, mondván, ez vírus és meg kell várni, amíg a szervezet legyőzi. A javasolt gyógyszerek pedig nem hatottak.

Előre bocsátom, soha nem írok javaslatot a Facebook-on, most is csak a rokonomnak ajánlottam, hogy krónikussá vált influenzás tüneteire leírok neki privátban egy összetett kúrát. De sajnos, akaratomon kívül vitába keveredtem egy postolóval, aki rátromfolt a bejegyzésemre és rögtön tisztán vízbe csepegtetve ajánlott a rokonomnak először citrom, majd oregano illóolajat, belinkelve az ismert cég termékét egy abszolút hiteltelen webáruházból, tele ellentmondásokkal.

Sajnos, az oreganora durrant el az agyam. Nem tudtam visszatartani magam és beírtam, hogy ilyesmit ne nagyon javasoljon a Facebook-on senkinek, mert veszélyes és kórházba juttathat vele embereket. Úgy tűnik, hogy az úr ennek a cégnek lelkes vásárlója, de nem ért az illóolajokhoz, ezért leírtam, hogy az oregano fő hatóanyaga a carvacrol nevű fenol, ami nem veszélytelen.
 
Egy kis kémia! Az illóolajok nagyon összetettek, sok szerves vegyület szinergiáját adják. Ezeket a vegyületeket a kémia csoportokba sorolja, így léteznek például terpének, alkoholok, aldehidek, kumarinok, észterek, oxidok, fenolok és ketonok,…
 
Ezeknek a kémiai vegyületcsoportoknak az illóolajok klinikai kísérletei során kiderültek a tulajdonságai, mint például antibakteriális, antivirális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, hangulatjavító és így tovább. Így egy aromaterapeuta, ha találkozik egy új illóolajjal, melynek nem ismeri a profilját, rögtön megnézi, hogy milyen vegyületek találhatók abban az illóolajban és máris tud következtetni arra, hogy milyen célokra használhatja azt.
 
DE!
 
Ezeknek a vegyületeknek kontraindikációi is vannak és így az aromaterapeutáknak el kell sajátítaniuk a főbb vegyületcsoportok tulajdonságai mellett azt is, hogy mire kell odafigyelni, ha egy bizonyos illóolajat használnak.
 
Ugye fent említettem, hogy az oregano 60-80%-ban carvacrolból áll, ami egy fenol.
 
Lássuk a fenolok kontraindikációit:
  • bőrmaró (ezért egy keverékben max. 10% lehet),
  • májkárosító
  • vérnyomás emelő
  • hiperaktivitást okozhat
Nem használhatják várandós – és szoptató kismamák, gyermekek!
 
Tisserand az Essential oil safety című könyvében a következőket írja az oreganora. Kockázatok: gyógyszeregyütthatás, véralvadás gátlás, embriótoxicitás, bőrirritáció, nyálkahártya irritáció.
 
Szájon át történő használat esetében Tisserand figyelmeztetése! Cukorbetegségre szedett gyógyszerek, alvadásgátlók, nagy műtétek, emésztésre szedett gyógyszerek, vérzékenység vagy egyéb vérzési rendellenességek esetén kell vizsgálni az oregano használhatóságát.
 
Kedves Olvasóm! A fentiek tükrében azt javaslom, hogy ne adj soha sem Facebook-on, sem sehol semmilyen gyógytanácsot illóolajokkal kapcsolatban. Ezek komoly kémiai vegyületek, nagyon magas hatóanyag tartalommal. Itt még a cseppek is számítanak. Nem tudhatjuk, hogy a kedves ismerősünknek milyen rejtett betegségei vannak, amiről esetleg nem beszéltünk és egy komoly gyógyszeregyütthatás további egészségügyi problémákat is okozhat.
 
Ebből már azt is tudhatjuk, hogy nem írunk olyasmit, hogy csöpögtessen oreganot vagy bármilyen illóolajat vízbe és igya meg, mert az illóolaj nem oldódik vízben és mert az is lehet, hogy a tudatlan ember túladagolja magának az illóolajat, megissza, leégeti vele a száját és a mája is tönkremegy, stb. Amíg ez a cég a citromot javasolt a vízbe, addig még békésebb voltam, de az oregano teljesen kiütötte a biztosítékot. A másik, amit a cég szokott javasolni, a borsmenta. Nagyon kérek mindenkit, ne kezdjen el tonnaszám borsmenta illóolajat csöpögtetni vízbe és meginni!
 
Sajnálom, hogy ez a cég így lejáratja ezt az értékes módszert. De még inkább sajnálom, hogy a kommentelő állítása szerint ezt egy szakember javasolta neki. Remélem, ez nem így hangzott el közöttük és a kommentelő félreértett valamit, mert ez nem csupán szomorú, de lesújtó is lenne egyben, ha egy orvos-természetgyógyász javasolná a fentieket!
 
Saját tanulságom! A hangnemem a kommentelő számára szigorú és akár sértő is lehetett, mert kikérte magának, ezt felnőttként vállalnom kell. Igen, eldurrant az agyam, mert talán én voltam az egyetlen, aki fel tudta mérni a javaslat veszélyeit egy hosszú Facebook beszélgetésben, amit sokan olvastak.
 
Ráadásul, aki orvosra hivatkozik a mai világban, úgy érzi, rögtön győzelmet arat. Következtetés: messziről jött ember azt mond, amit akar és minden csoda három napig tart.
 
De azt nekem is meg kell tanulnom, hogy akkor sem írhatok semmit, ha a rokonomról van szó, mert a Facebook-on mindig van egy hívatlan prókátor, aki mindent jobban tud nálam és szakemberre hivatkozik. Sajnálom és elnézést kérek, ha sértőnek érezte bárki a hangnemet! Felmérve a veszélyeket, sajnos, tényleg nem tudtam visszatartani magam a posztolástól.
 
A fenti véleményemet mindaddig fenntartom, amíg a szakma vagy a klinikai kutatások az ellenkezőjét nem bizonyítják.
 
Csak reménykedem, ha ezt a bejegyzést olyan olvassa, aki nem tanulta az aromaterápiát, de lelkes használója, akkor is felméri a tetteinek a veszélyeit és lehetséges következményeit.
 
Kökény Réka
szemléletfejlesztő aromaterapeuta
hormonegyensúly tanácsadó