fbpx

Ki hinné, hogy a levendula ennyire hatékony megoldást nyújt égési sérülésekre, de napégésre is?!

Sajnálom, hogy a múltkor nem készítettem fényképet a kezemről, mert valódi bizonyítéka volt a Levendula illóolaj jobbító hatásának.

Vasárnapi ebédet készítettem és egy kicsit fáradt lehettem, mert több helyen jól megégettem a kezemet. Első alkalommal az ujjamat, de úgy istenesen. Iszonyatosan fájt is, de a nagyobb gondom az volt, hogy következő héten hogyan fogok így dolgozni.

Odarohantam az illóolajos állványhoz és elkezdtem levendulát csöpögtetni rá. 20 percenként csöpögtettem rá a Levendula illóolajat. Hát az valami hihetetlen volt. Először a fájdalom múlt el, majd abbamaradt a hólyagosodás és 2-3 óra elteltével a csöpögtetést is abbahagyhattam.

A végeredmény igazi csoda. Az égési felület nem fájt, nem égett és a bőr visszatapadt az ujjamra. A későbbiekben tulajdonképpen egy kicsit szárazabb bőrfelület lett. Egyáltalán nem is látszott.

Ugyanakkor ahogy a sütőbe nyúltam, a karomat is megégettem több helyen. Ehhez már nem volt türelmem és ugyan egyszer csöpögtettem rá Levendulát, utána nem folytattam. Na, ez olyan sebes lett, hogy mindenki megkérdezte, mit csináltam a karommal.

Tanulság! 🙂

Hinnem kell a Levendula égési sebekre vagy bőrfelületekre való jótékony hatásában.

Ha lesülsz a napon vagy megégeted a kezedet, akkor érdemes 15-20 percenként rákenni az égett bőrfelületre, amíg a fájdalom el nem múlik és a gyulladás egy kicsit lecsitul.

Levendula napégésreÍme egy lehetséges megoldás napégésre:

Önts egy 50 ml folyadéküvegbe Levendula aromavizet (tehetsz bele egy pici Aloe Vera kivonatot is). Rakj bele 3 ml Levendula (Lavandula Angstifolia) illóolajat. Erre spray kupakot kell tenni. Ezt azért alakítottam spray formába, mert ha leégsz, az általában nagyobb bőrfelületet jelent. Így 15 percenként be tudod spray-zni magad néhány órán keresztül, amíg az égető érzés és a fájdalom elmúlik.  Ezután ritkítani kell az alkalmakat, elegendő óránként majd két óránként spray-zni. Minden használat előtt jól fel kell rázni!

Napozás utáni ápoló keverék:

Ha nem égtél le, csak szeretnéd ha szép lenne a bőröd napozás után is, készíthetsz ápoló keveréket.

50 ml körömvirág macerátumba tehetsz 3 ml Levendula illóolajat és 2 csepp Borsmenta (Mentha piperita) illóolajat. Jól összerázod és zuhanyzás után vékonyan felkened a bőrödre. A vizet csak lelapogatod magadról, nem törlöd le teljesen, hogy jól beszívódjon az olaj.

De ugyanilyen jó megoldás, ha a testápolódba kevered a keveréket.

Kellemes barnulást kívánok! 🙂

A receptek hozzávalóit ITT találod.

Kérdezz tőlem ITT.

Illatos, szép napot!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő, aromaterapeuta

alelekillata.hu szerkesztője