fbpx

A ma születő generációk teljesen más gondozásban részesülnek, mint a 70-es évek generációja. A 80-as években kezdődött egy olyan nevelési felfogás, amely a gyermekek igényeire helyezi a hangsúlyt mind a gondozásban, mind a nevelésben.

Mindennek van előnye és hátránya is. Szerintem, ez az új gyermeknevelési, gondozási felfogás is hozott sok jó és kevésbé jó megoldást az életünkbe.

Persze azóta a környezet is teljesen megváltozott. Már nem is halljuk egymás szavát ebben a nagy médiazajban. Elképesztő információáradat zúdul ránk és gyermekeinkre egyaránt.

Különösen fontosnak tartom, hogy a gyerekeket megfelelő ritmusra és jó alvásra szoktassuk, mivel egy fejlődő idegrendszerről beszélünk. Idegrendszerünk megfelelő állapota pedig sokszor az egészséges, sikeres, hosszú élet alappillére.

Sok kisgyerekkel találkoztam, akiken látszottak ennek a modern felfogásnak hátrányai.

De természetesen nem kell ostoroznod magad, sokszor nem a szülők az okai egy kialakult rossz alvásnak. A gyermek lehet akár szuperérzékeny is vagy más olyan lelki, esetleg fizikai probléma is felléphet, amely akadályozza a gyermek jó alvását.

Egy fontos tényezőt kell megjegyezned, a gyermek idegrendszere egy fejlődő idegrendszer és a fejlődéséhez nagy szüksége van a pihentető, kiegyensúlyozott alvásra. Ha úgy érzed, valami nem jól működik, kezdd el kutatni az okokat. Ha nem jutsz megoldásra, fordulj szakemberhez!!!

A gyerekek alvásproblémái sokfélék lehetnek. Átadok neked néhány kérdést, amit feltehetsz magadnak, ha szeretnéd javítani gyermeked alvását:

 • Milyen napirendet követtek?
 • A gyermek mindig ugyanabban az időben alszik vagy esetleg mindig más időpontokban?
 • alvás illóolajokkalMilyen a mostani idegrendszere? Esetleg lehet, hogy szuperérzékeny gyermekről beszélünk?
 • Lehet-e bármilyen fizikai oka a nem alvásnak?
 • Lehet-e a rossz alvás valamilyen lelki állapot vagy túl gazdag és intenzív fantázia eredménye?
 • Mivel táplálkozik a gyermek? Eszik-e cukrot?
 • Mennyit mozog, mennyit van friss levegőn naponta?
 • Mennyire zajos a környezete? Hogyan játszik, eszik?
 • Vannak-e napi szertartások? Reggel egy kis felvezetés, alvások előtt levezetési szertartás.
 • Mikor fekszik este a gyermek? (A 20 és 24 óra közötti pihentető alvás nagyon fontos a gyerekeknek!!!)

Az aromaterápiában van néhány klasszikus illóolaj, melyek kifejezetten segítik a gyermekeket a kiegyensúlyozásban és a jó alvásban.

3 fontos illóolaj, mely segít a gyermekeknek a jó alvásban:

 1. Klasszikus a Levendula illóolaja, amit szinte mindenki ismer. Ennek egy fajtája a Lavandula Super kifejezetten erre a célra alkalmas illóolaj.
 2. Nagyon jól hasznosítható még a Mandarin illóolaja, mely a belső gyermeket is támogatja, tehát lelki szempontból is kifejezetten a gyerekolajok közé soroljuk.
 3. És kiváló még a Majoranna illóolaja is, ami szintén adható gyermekeknek, nyugtató, fizikai és lelki görcs oldó hatású. Szorongásra és idegrendszeri problémákra is szokták javasolni és még sok más gyermekproblémánál fel fogom sorolni, mint hasznos illóolajat.

A kontraindikációkat soha nem felejthetjük el figyelembe venni!

 • A Mandarin illóolaja fényérzékenyítő lehet, tehát nem szabad napra menni, ha felkented a bőrre (természetesen ezt is csak szigorúan növényi olajban!!!).
 • A Majoranna illóolaja pedig hosszú ideig nem használható várandós mamák részére. Ezt a biztonság kedvéért írom, mert sok pici gyermeknek van tesóval várandós anyukája, aki a gyermekkel együtt beszippanthatja az illóolajat.

A következő cikkben írok, néhány felhasználási módot ezekhez az illóolajokhoz.

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő, aromaterapeuta

alelekillata.hu szerkesztője

Itt kérdezhetsz:

 

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.