fbpx

Egy gyermek alvási szokásaival kapcsolatban is sok kérdés vetődik fel elsőre.

A gyermek alváshoz szoktatása valószínűleg még a szülő részéről is egy hosszabb, kitartóbb próbálkozást igényel, mert a kisgyerek még nem tudja pontosan megfogalmazni, hogy mi az a probléma, ami miatt ő nem szeret aludni. Egy nagyobb gyermekkel azonban már sokkal jobban elbeszélgethetünk a miértekről.

Az előző cikkemben 3 illóolajról írtam, melyek kiválóan hozzásegítik a gyermekeket a a pihentető alváshoz: Levendula illóolaj, Mandarin illóolaj és Majoranna illóolaj.

Nagyon változatosan használhatjuk őket a gyermekek jó alvása, nyugtatása, kiegyensúlyozása, stresszmentesítése érdekében.

  • Készíthetünk belőlük aromás fürdőt. Kisgyerekeknek 3-5 cseppet (kortól  függően) feloldunk mézben vagy tejszínben és beletesszük a fürdővízébe.
  • Beletehetjük növényi olajba és esténként bekenhetjük vele a talpukat és a gerinc mentén a hátukat, valamint egy picit a mellkast. Ehhez alkalmazhatunk 20-30 csepp illóolajat, amit felöntünk 5 ml-ig növényi olajjal egy cseppentő üvegben. Kicsiknek 6 éves korig 20 csepp illóolaj elegendő, nagyobbaknak lehet rakhatsz 30 cseppet is a keverékbe. Babák esetében mindig konzultálj, felügyelet nélkül ne készíts keveréket! És ha úgy érzed erősebb keverékre van szükséged, akkor is konzultálj aromaterapeutával előtte.
  • Csöpögtethetünk tiszta illóolajat a párnára. Elegendő 2-3 csepp tisztán rácsöpögtetve. Nekem ez a módszer nagyon bejött. Én is rendszeresen alkalmazom magamnak. Esetleg kis zsebkendőre is csepegtetheted.
  • A gyerekek különösen téli estéken nagyon szeretik az aromás lábfürdőt. Ekkor szintén 3 cseppet elegendő csepegtetni a vízbe, de előtte ezt is fel kell oldani mézben, tejszínben vagy almaecetben.

Az illatokkal próbálkozhatsz. Az adott cseppszámon belül változtathatod az összetételt attól függően, hogy melyik illóolaj illatát szereted a legjobban. Nekem például a Majoranna illóolaja az egyik kedvenc fűszerillatom.

illóolajok alvászavarokraAz alkalmazásnál soha ne felejtsd el a kontraindikációkat!
Nagyon fontos, hogy a Mandarin fényérzékenyítő lehet! Ezért 8-12 órával a bekenés után nem szabad napra menni, napnak kitenni a bekent területeket.
A Majorannát pedig hosszú távon ne használják kismamák, illetve legyen felügyelet.

Ezeket a kis alkalmazási lehetőségeket, akár szertartásszerűen is használhatjuk. Ez különösen szuperérzékeny gyermekeknél nagyon hasznos.

A javasolt illóolajokat itt találod.

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő, aromaterapeuta

alelekillata.hu szerkesztője

Ha bizonytalan vagy az elkészítéssel kapcsolatban, itt kérdezhetsz:

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.