fbpx

Korábban már írtam arról, hogy oda kell figyelni gyermekek esetében az Eukaliptusz illóolajjal. Az eukaliptusznak sok fajtája van, van amelyik nagyon erős, nem lehet gyermekeknek adni, de van amelyik gyengédebb és kisebb gyerekeknél is alkalmazható. Ez a kérdés azonban nem csak az eukaliptusz fajtákat érinti, hanem más illóolajokat is.

Van ugyanis egy szerves vegyület, az 1.8 cineol, amely kiváló köhögés ellen, nyákoldó, köptető. Antibakteriális és vírus ellenes hatását jól kihasználhatjuk hidegebb időszakokban légúti megbetegedések esetén. Azonban gyermekeknél néhány esetben az 1.8 cineol tartalom erősnek bizonyul, ahogy írtam egy korábbi cikkemben, allergiás reakciót is kiválthat. Ezért mielőtt használjuk, győződjünk meg arról, hogy gyermekünknél nem vált ki ilyen reakciót.

Tulajdonképpen bármire lehetünk allergiásak, ezért jobb az elővigyázatosság.

A szakemberek véleménye megoszlik abban a kérdésben, hogy hány éves kortól használhatóak az 1.8 cineol tartalmú illóolajok. És természetesen a mennyiség is fontos egy keveréken belül. De van más választási lehetőségünk is, amíg gyermekünk még kisebb.

Íme további 5 biztonságos illóolaj 2-5 éves korú gyermekek számára, melyeket légúti betegségek esetén használhatsz.

 1. Teafa illóolaj
 2. Pálmarózsa illóolaj
 3. Keserűnarancs levelének illóolaja
 4. Citrom illóolaj
 5. Indiáncsalán illóolaj

Ezeket az illóolajokat biztonságosan használhatjuk. Természetesen a szabályt be kell tartanunk, próbát kell  tennünk előtte. Az illóolajat csuklón vagy könyökhajlaton ki kell próbálni. Ha tudjuk, hogy gyermekünk allergiás, oda kell figyelnünk minden kozmetikum és illat használatára.

Az alábbi immunerősítő, fertőtlenítő keveréket sokféleképpen fel tudjuk használni.

illóolaj keverék légúti betegségreImmunerősítő, fertőtlenítő keverék 2-5 éves gyerekeknek

 • 10 csepp Teafa illóolaj
 • 20 csepp Pálmarózsa illóolaj
 • 45 csepp Levendula illóolaj
 • 45 csepp Keserűnarancs levél illóolaj (Petigrain)
 • 5 ml folyadéküveg

Az illóolajokat folyadéküvegbe csöppentjük és összerázzuk.

Figyelem! A pálmarózsa illóolaj várandós kismamáknak nem ajánlott!

Felhasználási lehetőségek

 • Fürdővízbe: 2 cseppet elkeverünk tejszínben vagy mézben. Ezt keverjük el a fürdővízben.
 • Talpba dörzsölhetjük: 1 cseppet feloldunk egy kicsi növényi olajban és ezt kenjük mindkét talpra heti 5 napon keresztül, majd 2 nap szünetet tartunk.
 • Gerincbe is dörzsölhetjük: az eljárás ugyanaz, mint talpbedörzsölés esetén.
 • Ilyen pici gyerekekkel sajnos, nem lehet inhalálni, pedig nagyon jót tenne néha, amikor náthásak kezdenek lenni. Viszont van egy nagyon jó megoldás, a forró krumpli. Megfőzünk egy krumplit, félbe vágjuk és erre csöpögtetünk 1 cseppet a keverékükből. Ezt tartjuk a gyermek orra elé. A felügyelet természetesen ebben az esetben is szükséges, de a gyermek így biztosan nem kerül forró víz közelébe.

Ha azonban nem szeretnél pepecselni a keverékkel, választhatsz szakemberek által összeállított készítményeket is. Mindegyik kiváló és egyszerűen használható a fenti módszerekkel. És olcsóbb is, mint ha megvennél többféle illóolajat.

Gyermekeknek kiváló immunerősítő a Pranabb olajkeverék és a Leo varázsolaja, melyeket megelőzésre és a betegség gyorsabb leküzdésére is használhatod. Ezeket a keverékeket is bedörzsölhetjük mellkasba és  a gerinc mentén. Ezt a folyamatot is heti 5 napon át reggel és este csinálhatjuk, majd két nap szünetet kell tartanunk.

Ha gyermekünk köhög, akkor pedig kiváló szolgálatot tesz a Bébelle balzsam vagy a Pranabb légzéskönnyítő balzsam, melyből mogyorónyi mennyiséget kell eloszlatni a mellkason és a hát felső részén. Köptető, nyákoldó, nyugtató hatású krémek.

Ha fokozni szeretnénk a hatást, a fenti 2-2 készítményt kombinálva  használjuk, mivel minél többféle illóolaj van az aromaterápiás készítményekben, annál szélesebb körű és erősebb a keverékünk. Tapasztalatom szerint ez szokott a leghatásosabb lenni. Bedörzsöljük az olajkeverékeket és utána rákenjük a kenőcsöt.

Sőt, ezek a kész keverékek már 3 hónapos kortól használhatóak. Így, ha van egy kicsi meg egy pici otthon, akkor mindegyiknél alkalmazható. De más dózisban!

Ha szeretnéd valamelyik megoldást kipróbálni, megrendelni és tanácsra van szükséged, írj nekem bátran az info@alelekillata.hu címre vagy hívj telefonon.

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő aromaterapeuta

hormonegyensúly tanácsadó

Figyelem! A fenti megoldások semmiképpen nem helyettesítik az orvosi  vizsgálatokat és felügyeletet!