fbpx

Egy vendégem kért, hogy készítsek neki kullancs- és szúnyogriasztó szert. Ez a kérdés nagyon sokakat érint ilyenkor, ezért megosztok veled néhány érdekességet és egy lehetséges receptváltozatot is.

A hétköznapi kereskedelemben kapható olcsó szúnyog- és kullancsriasztó szerek az illóolajok egyes hatóanyagainak szintetikus változatai, sokszor káros anyagokat is tartalmaznak.

A titok néhány szerves vegyületben rejlik.

Hasznos szúnyogriasztó, kullancsriasztó illóolaj a vietnámi eukaliptusz. A növény leveléből kivont illóolaj leutánozza azt, ami magában a növényben is történik. A benne található citronellal átalakul egy citriodol nevű hatóanyaggá, ami a természet egyik legjobb rovarűzője a vérszívók tekintetében.

A vietnámi eukaliptusz illata egyáltalán nem hasonlít a többi eukaliptuszéra, inkább egy kicsit citromos. Ebből ered a neve is.

A geraniol nevű vegyületet sem kedvelik a vérszívók, így a szúnyog és kullancs is kerüli. Geraniolt a pálmarózsa és a geránium illóolajában is találsz.

Nagy kedvenc még az indiai citromfű vagy citromcirok magas geranial tartalmával. Ezt az illóolajat malária elleni kutatásokban is vizsgálják, úgy tűnik jó eredménnyel.

A levendula pedig régi klasszikus rovarűzésben. Még a molyok ellen is sokan használják.

TIPP! Az illóolajokban sokféleképpen gondolkodhatsz. Ha megvásárolsz egy illóolajat több mindenre használhatod.

Mire használhatod még?

 • Vietnámi eukaliptusz illóolajat – nyákoldó, köptető hatású, görcsös köhögés
  Vietnámi eukaliptusz

  Vietnámi eukaliptusz- kiváló szúnyogriasztó, rovarűző szer

  esetén gyermekeknek és felnőtteknek is

 • Indiai citromfű – közismert nyugtató, szorongásoldó hatása, tulajdonképpen a citromfű egy gazdaságosabb változata (a valódi citromfű illóolaj a kivonás miatt, igen drága)
 • Geránium illóolajat – kiváló bőrápoló szer arckrémbe, testápolóba minden bőrtípusra
 • Pálmarózsa illóolajat – szintén minden bőrtípusra alkalmazhatod kozmetikumokba és cellulit ellen is bevetheted
 • Levendula illóolaj – zseniális égésekre, napégésre. Az égést követően sűrűn kell kenegetni, csillapítja a fájdalmat, a gyulladást és gyógyítja a sebet.

Légy tudatos! Tisztán soha ne kend magadra az illóolajokat! Ha valóban szükség van a szúnyog és kullancsriasztó hatásra, akkor válaszd inkább a terápiás minőségű illóolajokat. Nézd meg a receptet és tudd, hogy egy 10 ml illóolajos üvegecske 250-300 csepp illóolajat tartalmaz. Ebből is láthatod, mennyire kiadós az a kis 10 ml üveg illóolaj, hiszen felnőtteknek 10 csepp gyerekeknek 5 csepp szükséges bele. (A boltokban kapható olcsóbb illóolajok, nem adják a megfelelő hatást!)

Egy lehetséges recept megoldás kullancs és szúnyogriasztásra:

Ezt jól összerázzuk egy 50 ml folyadéküvegben. Felöntjük

Figyelem!

 1. Elkészítés előtt végezz bőrpróbát!
 2. Használat előtt felrázandó!
 3. Ha 6 évesnél fiatalabb gyerekeknek készíted, akkor elegendő az illóolaj fele minden illóolajból!
 4. Ha természetben vagy olyan helyen vagy, ahol folyamatos a rovarveszély, ezt a természetes szert körülbelül 2-3 óránként újra kell fújni, hogy megújítsd a védelmet. Figyelj testi adottságaidra, ha szeretnek a rovarok, akkor sűrűbben fújd!
 5. Várandós kismamák a Pálmarózsa illóolaját inkább helyettesítsék Citromillatú Eukaliptusszal!

Én most kipróbáltam a ruhámon és a bőrömön is. Nem csípett és a ruhán sem hagyott nyomot. Azonban rendkívül kellemes illata van! Az elkészítése pedig nagyon egyszerű. Ha a bőrödre fújod, mindenképpen csinálj bőrpróbát először!

A recept hozzávalóit itt találod!

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő aromaterapeuta, fitoterapeuta

funkcionális mentor, hormonegyensúly tanácsadó

alelekillata.hu szerkesztője

További felhasználási módokkal kapcsolatosan itt kérdezhetsz:

 

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.