fbpx

Illóolajok szaunázáshoz. Hogyan?

  • Hogyan használd helyesen az illóolajokat szaunázáshoz?
  • Milyen illóolajokat használhatunk a szaunában?
  • Miért nem hasznos az általánosan ismert módszer?
  • Néhány tipp, az illóolajok hatékonyabb használatára a szaunában.

 

Azt hiszem, sokáig helytelenül szaunáztam. Rá kellett döbbennem, hogy az általános illóolajos szauna gyakorlat nem jó. Elmondom, miért nem és adok helyes megoldást az illóolajok használatára a szaunában.

Nagy pártolója vagyok a szaunának és a hideg-meleg vizes váltófürdőnek. Saját tapasztalatom, hogy páratlan immunerősítő és idegrendszer kiegyensúlyozó hatása van

Természetesen, ez azt jelenti, hogy a melegben töltött idő után rendesen belemerülök a hideg vízbe és eltöltök benne legalább fél-másfél percet. Majd még kb. kétszer megismétlem ezt. Amikor először próbáltam, azt hittem, nem élem túl. Hát szörnyű volt a hidegbe belemenni a meleg után. De kitartó voltam és újra próbálgattam, addig, amíg könnyebbé vált számomra a folyamat. Így a harmadik vagy negyedik alkalom után már szinte éreztem, hogy vágyom rá. 🙂

A szauna hatását az illóolajokkal erősíthetjük. Milyen illóolajokat használhatunk a szaunában? használhatunk?

Illóolajok szaunázáshoz

Kattints a képre!
Kép forrása: Huum on unsplash

De ha jobban esik sima illóolajokat használnod, az is nagyon jó: 

-> Terápiás minőségű illóolajok

 

Miért nem hasznos az általánosan ismert módszer?

Valamiért azonban mindig zavart, hogy a legtöbb ember rácsepegteti a vízre az illóolajat majd rögtön ráönti a kőre. Az illóolaj ilyenkor úszik a víz felszínén és amikor a forró kőre kerül, a víz azonnal elsistereg az illóolaj egy része pedig odaég, felszabadítva nem kívánatos vegyületeket, amire azonban nincs szükségünk. Arról már nem is beszélek, hogy ez veszélyes is lehet, mert az illóolaj gyúlékony anyag…!

Próbáld ki, hogy teljesen más illata van egy illóolajnak, ha az alábbi módszerek egyikét alkalmazod.

Nagyon kevés hely van, ahol másképp alkalmazzák az illóolajokat a szaunában és általában a szaunamesterek is az előbbi megoldást alkalmazzák.

Néhány tipp, az illóolajok hatékonyabb használatára a szaunában:illóolajok a szaunában

  • Az egyetlen hely, ahol tapasztaltam, hogy nem a kőre öntötték az illóolajat, kiváló megoldást alkalmazott. Kis levendulás zsákocskákat akasztottak a szauna falára és ezekre csepegtették az illóolajokat. A levegő melegétől is elpárolgott az illóolaj így égési mellékterméktől mentesen ki tudta fejteni hatását.
  • Te is vihetsz magaddal a szaunában ilyen ki zsákocskát, amire előzőleg rácsepegteted az illóolajadat és leteheted magad mellé, de ha közel tartod az orrodhoz és jó mélyeket szippantasz belőle, még hatásosabb lesz.
  • Megteheted, hogy egy külön törölközőre csepegtetsz illóolajat és amikor bemész a szaunába, meglengeted azt, ahogy a szaunamesterek szokták eloszlatni a forró gőzt. Mi ezt szoktuk alkalmazni.
  • De használhatsz egy spray fejű vizes flakont vagy folyadéküveget is, amibe vizet vagy aromavizet és illóolajat teszel. Használat előtt jó felrázod és a levegőbe spricceled a vizet.
  • Vagy ugyanezt a flakont a pad fertőtlenítésére is használhatod. Magad alá is spray-zheted a flakon tartalmát.

Természetesen a szaunában ülőket meg kell kérdezni, hogy nem zavarja-e őket. De ha megemlíted, hogy terápiás illóolajat használsz, még örülni is fognak.

És figyelj, hogy szembe, szájba, tisztán bőrre ne kerüljön az illóolaj!

Valamint az sem megfelelő módszer, ha az illóolajas üvegcsét bent hagyod a szaunában. Az üvegcséknek hűvös, sötét helyre van szükségük!

Ismét szeretném felhívni a figyelmet, hogy erre a célra is csak megbízható, terápiás minőséget érdemes használni. A nem megfelelő minőség nem fejt ki jótékony hatást. 

Terápiás minőségű illóolajokat itt találsz: A Lélek Illata webáruháza.

Próbáld ki te is, nem fogod megbánni! 🙂

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő, aromaterapeuta, fitoterapeuta

Funkcionális mentor és tanácsadó

alelekillata.hu szerkesztője