fbpx

Ilyenkor nagyon gyakoriak a légúti betegségek. Influenza járvány idejét éljük ismét, ezért a következő hetekben szeretnék néhány illóolajos módszert átadni Neked, amit mi az aromaterápiában megelőzésként alkalmazunk.
Az influenza tüneteit a legtöbb ember ismeri és sokan fel is ismerik, ha megbetegszenek. Azért én megnéztem és röviden kivonatoltam, amit az orvosi kézikönyv erről ír.
„Az influenzavírusok által a tüdőben és a légutakban keltett fertőzés, mely lázzal, orrfolyással, torokfájással, köhögéssel, fejfájással, izomfájdalommal (mialgia) és általános rossz közérzettel jár.”
Az influenza megjelenése világszerte bizonyos időjárási viszonyokhoz kötött és járványszerűen jelentkezik, ami azt jelenti, hogy egyszerre nagyon sok ember kapja el a betegséget. Az influenzával való megbirkózás azért olyan nehéz, mert az A- és B-típusú influenzákat különböző vírustörzsek alkotják. Ezek a vírustörzsek évről-évre változnak, így az influenza tünetei is évről évre másak lehetnek. Ennek az állandó változásnak a következtében az is lehetséges, hogy egy bizonyos idő után az addig hatásos influenza elleni oltás elveszíti hatékonyságát. Erre kell felkészülnie az egészségügynek.
Mik az influenza tünetei általában?
A fertőzés után 1-2 nappal kiráz a hideg, borzongunk. Gyakori az igen magas láz (39-40 fok). Sokakat nagyon lever, ágyban maradnak, egész testükben bujkál a fájdalom. Sokszor erős fejfájás is gyötri a beteget. A légúti tünetek kaparó torokfájdalommal, enyhe náthával, orrfolyással, száraz köhögéssel szoktak kezdődni. Ez később köpetürítéssel járó erősebb köhögésbe is átválthat. Előfordul, hogy a betegséget hányás is kíséri, különösen gyermekeknél.
A tünetek sokszor 2-3 nap múlva kezdenek enyhülni, de a láz sokszor akár 5 napig is megmarad. A beteg az influenza lefolyása után még hetekig gyengének érezheti magát.
Az influenza egyik szövődménye a tüdőgyulladás.

(Forrás: MSD Orvosi Kézikönyv a Családban)

Itt írhatsz nekem:

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.