fbpx


Sokan ismerik és kedvelik a Levendula illóolaját (Lavandula Angustifolia, azaz Orvosi Levendula), de nem tudják mi mindenre használható a családban. Ez egy olyan multifunkcionális illóolaj, ami régen is a házipatika részét képezte.

Kevesen tudják, hogy a francia (azaz a klinikai) aromaterápia története a Levendula illóolajjal indult. René-Maurice Gattefosse, egy híres francia kémikus saját laborjában vizsgálatokat végzett, amikor súlyosan megégette a kezét. Hirtelen belenyomta az égett sebet a hozzá legközelebb lévő folyadékba. Ez volt a Levendula illóolaja. A seb gyorsan gyógyult, a fájdalmat is tudta csökkenteni és annyira szépen, hegek nélkül gyógyult be, hogy felkeltette az eredmény az érdeklődését. Majd jött az első világháború, ahol a kórházakban kezdte használni az illóolajokat, melyeknek kiváló fertőtlenítő hatása segített, hogy a betegek gyorsabban gyógyuljanak.  Így aztán szenvedélyesen kutatott tovább. Provence-ban segített a Levendula termelőknek kifejleszteni a lepárláshoz szükséges eszközöket. Az ő nevéhez fűződik az aromaterápia kifejezés is. Ezzel forradalmasította ezt a több ezer éves gyógymódot és elindult az illóolajok klinikai kutatása is. Azóta folyamatosan kutatják az illóolajok hatását és klinikai kísérleteket folytatnak.

Sokféle Levendula illóolaj van. (Én négyfélét használok: Lavandula Angustifolia, Lavandula Super, Lavandula Spica, Lavandula Stoechas) Magyarországon általában az Orvosi Levendulát használjuk. A Levendula illóolaj ára fajtánként is különböző.

És hogy mitől ennyire sokrétű? Íme néhány felhasználási terület a sok közül:levendula

 • Fejfájás
 • Sebek fertőtlenítése
 • Leégés vagy égési sebek gyógyítása
 • Álmatlanság
 • Nyugtalanság, szorongás
 • Depresszió, lelki egyensúly
 • Menstruációs görcsök
 • Megfázás
 • Fáradtság
 • Rovarriasztás
 • Pattanások

Készítettem egy kis levendula balzsam receptet, melynek csupán három összetevője van és nagyon egyszerűen elkészíthető. Bárhova magaddal viheted, amolyan elsősegély szernek.

 1. 2 evőkanál méhviasz
 2. 6 evőkanál kókuszolaj
 3. 10 csepp Lavandula Angustifolia illóolaj

Elkészítés: Vízgőz felett felolvasztod a méhviaszt a kókuszolajjal. Leveszed a tűzről és belecseppented a Levendula illót. Hagyod kihűlni, majd egy tiszta házi mixerrel jól felvered habosra.

Ez a balzsam babáknak és kisgyermekeknek is használható, nyugtalanság, nehéz elalvás, kisebb horzsolások, sebek, fájós pocak esetén. De az arcodra is kenheted, ha valami finom arcápolót szeretnél éjszakára vagy pattanással küzdesz. 🙂

Használd egészséggel!

Kökény Réka

Aromaterápiás tanácsadás és masszázs

Köszöntelek A Lélek Illata oldalán!

Ha további kérdésed van vagy egy problémádra keresel megoldást, itt kérdezhetsz:

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.