fbpx

-> Melyek a szúnyogriasztó illóolajok? 

-> Hogyan használjuk őket?

-> Mire figyeljünk a használatuknál?

 

Megérkezett a szúnyog- és rovarszezon. Lázasan keressük a megoldást a rovarok elriasztására, hogy ne kóstoljanak meg minket. 🙂

Ráadásul egyre több betegséget terjesztenek a rovarok és ugyan az ember csak kis számban fertőződik némelyiktől, de mégsem örülünk, ha éppen mi válunk fertőzötté.

Sajnos, a boltokban kapható rovarriasztók is tartalmaznak káros anyagokat. Az egyik ilyen anyag a DEET (N-dietil-m-toluamide). Ez az anyag a rovarok riasztását szolgálná, de káros hatása nem csak ránk, hanem a természetes vizeinkre és az állatokra is kihat.

Egyre többen keresnek természetes megoldást a rovarriasztásra, azonban kevesen tudják, hogy a kutatások szerint az illóolajok erre is kiváló lehetőséget nyújthatnak.

Citromcirok

Indiai citromfű szúnyogok ellen

 

Íme, néhány kiváló szúnyogriasztó illóolaj:

 

Mit készíthetsz a fenti illóolajokból és hogyan?

  • Diffúzor keverék

Ha van otthon diffúzorod akkor könnyedén készíthetsz egy 10 ml folyadéküvegbe keveréket tetszés szerint. A neked tetsző arányban belecsöpögteted a folyadéküvegbe az illóolajokat és már kész is van a diffúzor keveréked. Soha ne felejtsd el felcímkézni az üveget és ráírni a készítés dátumát! Ebből mindig fogod tudni, hogy mit, mire készítettél és mikor. A receptet is felírhatod egy füzetbe, így újra el tudod készíteni, ha elfogyott.

  • Testolaj, testápoló
Szúnyogriasztó illóolajok

Akció csomagok szúnyogriasztáshoz

Ezt a törzskeveréket használhatod testolajban vagy natúr testápolóban is. Így növelheted a hatást. Ha olajba teszed, akkor beletöltheted egy kis golyós roll-on-ba és praktikusan hordhatod a táskádban, bármikor szükség lehet rá. A 8-10%-os keverék már elég erős lesz, azaz a teljes keverék 8-10%-a is lehet illóolaj. Figyelem! A recept a magas hatóanyagtartalom miatt 12-14 éves kortól alkalmazható! Borsmentát csak alacsony cseppszámban használjunk!

Mire figyeljünk a használatuknál?

Az illóolajokat nem használjuk  tisztán a bőrön, mindig növényi olajba keverjük és úgy kenjük fel.

Minden használat előtt bőrpróbát kell végezni! Vannak olyan olajok is, melyek bőrmaró vagy bőrirritáló hatásúak, esetleg fényérzékenyítők,  ezekre különös figyelmet kell fordítanod! 

Minden illóolaj esetében ismerd meg azok ellenjavallatát, mielőtt használod! Fényérzékenyítőket ne kenj magadra, ha napra mész! A biztonsági időszak 10-12 órával a napozás előtt.

A fenti illóolajok bármilyen kombinációját használhatod párologtatóban.

Párologtatókat itt találsz!

Az illóolajok esetében nagyon hatékonyak a megfelelően beállított keverékek, szinergiák. Ha nem szeretnél magad készíteni, itt találsz tudományos alapokon kialakított kombinációkat, bio mnőségben. Ha nem akarod az egészségedet szintetikumokkal és káros vegyületekkel bombázni, akkor inkább válaszd ezeket a készítményeket:

Bio szúnyog- és rovarriasztó készítmények

Szúnyog és rovarriasztással kapcsolatos aktuális csomagkedvezményeinket itt találod:

Akciós csomagok szúnyog- és rovarriasztáshoz

Ezt is olvasd el a témában: Illóolajokkal szúnyog és kullancs ellen

Kérdezz, szívesen válaszolok!

Illatos szép napot!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő fitoterapeuta, aromaterapeuta

funkcionális mentor és hormonegyensúly tanácsadó