fbpx

 

 

 

Kevesen tudják, hogy az aromaterápia legerőteljesebb módszere az olfactor terápia, ami tulajdonképpen a szaglást jelenti.

 

 

Figyelem! Sokan érdeklődnek Covid fertőzés kapcsán létrejött szaglásvesztésük aromaterápiás megoldásáról. Az szaglás visszanyerését célzó aromaterápiás módszerről és megbízható illóolajokról EBBEN A CIKKBEN találnak megoldást.

Ami miatt az olfactor terápia, a szaglás annyira közvetlen és erős hatású módszere, az, hogy az aromás molekulák közvetlenül a szaglóhámsejtek receptoraihoz kapcsolódnak. Ahogy a levegő bejut az orrba, az illat molekulák eljutnak a szaglóhagymához, melynek felületét a szaglóhám alkotja. A szaglóhámot több millió szaglósejt borítja, melyek idegsejtek. Ez az emberi szervezet egyetlen olyan pontja, ahol a központi idegrendszer érintkezhet a külvilággal. A szaglóidegsejteken található csillók receptorokat tartalmaznak, ezekhez kapcsolódnak az illatmolekulák, melyek kiváltják az idegi impulzust és pillanatok alatt bejutnak az agyba, a limbikus rendszerbe. Ezek a sejtecskék 28 naponta cserélődnek és hihetetlen információtovábbítási képességgel rendelkeznek. Információ feldolgozó képességük sokkal nagyobb, mint szervezetünk bármely más hasonló folyamata.
olfactor_1Ezáltal az illatok azonnali érzelmi és fizikai reakciókat is képesek kiváltani cenzúrázatlanul. És ez a legfontosabb tény, ami miatt mindenkit arra bátorítok, hogy jó forrásból szerezzen be illóolajokat. Ugyanis a valódi természetes illóolajok értéke abban áll, hogy a növény által természetesen termelt összetételben találhatók meg bennük az illóolaj illatkarakterét adó szerves vegyületek.
Az illatinformációk azonnal a limbikus rendszerbe jutnak, amely az érzelmi, érzéki és hormonális területünk központja és egyben agyunk egyik legősibb része. Tudatalattink még azelőtt érzékeli az információkat és reagál rájuk, mielőtt mi tudatos választ adhatnánk. Így az illóolajok ennek a közvetlen kapcsolatnak köszönhetően képesek kifejteni terápiás hatásukat, mind mentális, mind érzelmi szinteken.
A szaglásunk egész életünkben fejlődik. kisgyerekkortól pedig illatokhoz kötünk eseményeket, viselkedés mintákat, információkat.

aromaMire van közvetlen hatása a limbikus rendszernek?

-érzelmek, szomorúság, érzékiség
rövid és hosszú távú memória
viselkedésminták
tanulás
mentális tevékenységek

A szagokhoz, illatokhoz társított emlékek tovább maradnak meg, mint a képi emlékek. Az illatok és a hosszú távú memóriában maradó emlékképek igen bonyolult kapcsolatának köszönhető az is, hogy mindannyian másképp reagálunk a különböző illatokra.
Ebben a cikkben találsz illóolajokat, melyek segítenek a tanulásban: Hogyan tanulhatsz illatok segítségével?

Szeretettel,

Kökény Réka

szemléletfejlesztő, aromaterapeuta

Ha van kérdésed, itt írhastz nekem:

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.