fbpx

Egy olvasóm egyszer megkérdezte tőlem, mik azok a bázis olajok? Ezért a következő cikksorozatomat a bázis olajok vagy más néven vivőolajok ismertetésével kezdem.

A bázis olajok többnyire növényekből, növények magvaiból sajtolt természetes alap olajok vagy vivő olajok, különböző oxidációs képességgel rendelkeznek, így eltarthatóságuk is változó.

Beltartalmi értékük igen magas, különösen, ha hidegen sajtoltak és organikus termesztésből származnak. Különböző zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, így egészségmegőrzésre, betegség megelőzésére is sokan alkalmazzák őket. Összetételük határozza meg gyógyhatásukat is.

Táplálkozásunk során sokszor használjuk őket salátákba vagy sütésre, ételek összetevőjeként, de külsőleg is alkalmazhatjuk masszázshoz, kozmetikai célokra vagy bőrbetegségek kezelésére. Szerves részét képezik például a szappanoknak is.

parfum2Az aromaterápiában a bázis olajokat használják vivőanyagként, más nevén vivőolajként. Illóolajokat például nem kenünk tisztán a bőrre, hanem keverékeket készítünk vivőolajokból és illóolajokból. Ez adja a felhasznált keverék teljes szinergiáját, ami szintetikus úton utánozhatatlanná válik, mind illatában, mind pedig összetételében és terápiás hatásában is.

(Napjainkban a parfümériákban kapható parfümök és eau de toilettek többnyire szintetikus illatanyagok eredményei, melyek a növények által termelt egyes illatanyagok kémiai úton előállított utánzataiból állnak. Mivel egy növény illóolaja sokszor több száz összetevőből is állhat, így laboratóriumban jelen tudásunk szerint utánozhatatlan az illóolajak összetétele. Az igazi növényi vagy természetes alapanyagokból összeállított parfüm luxus terméknek számít, ára pedig akár több százezer forintot is elérhet. Boltokban ilyesmi nem kapható.)

Hazánkban a legnépszerűbb bázis olajok például a Édesmandula olaj, Lenmag olaj, Mákolaj, Sárgabarackmag olaj, Szőlőmag olaj, Mogyoróolaj, Ligetszépe olaj, Csipkebogyó olaj, Tökmag olaj. Az aromaterápiában, a natúrkozmetikában és masszázsok során azonban már sok egzotikusnak számító olajféleséget is használunk, mint az Argán olaj, Neem olaj, Jojobaolaj, Kókuszolaj.

olaj5Az aromaterápia a fitoterápián belül a legerősebb és legmagasabb hatóanyag tartalommal bíró anyagokkal foglalkozik, melyek laboratóriumi kutatásai Rene-Maurice Gattefosse 1910-es felfedezése óta tartanak. A francia kémikus egy laboratóriumi vizsgálat során megégette a kezét és hirtelen megoldásként levendula illóolajat öntött az égett sebre. Ekkor látván, hogy a seb nem fertőződött el és a sebgyógyulás igen hamar beindult, Gattefosse elkezdte kutatni az illóolajok összetételét és szervezetre gyakorolt hatásukat. Bár ezeket az anyagokat az emberiség már több ezer éve nagyra tartja és használja a szépségápolásban és a gyógyításban egyaránt, a francia aromaterápia kialakulásával természettudományos kutatásuk is beindult, ami az illóolajok és bázis olajok szélesebb körű alkalmazását teszi azóta is lehetővé. A kutatások azóta is folynak és az aromaterápia egyre elismertebbé válik orvosi körökben is.

Szeretettel,

Réka

A honlapomon található ajándék anyagban találsz három olyan bázis olajat, amely egészségmegőrző hatását tekintve rendkívül fontos mind a női, mind a férfi egészség számára.

Ha szeretnéd alkalmazni, innen letöltheted.

A letöltés egyben hírlevél feliratkozással is jár. Nem szeretnélek leveleimmel feleslegesen zavarni. Ha nem szeretnél a későbbiekben levelet kapni tőlem, kérlek, ne felejts el leiratkozni a hírlevelemről a letöltést követően. Köszönöm, ha megtisztelsz figyelmességeddel.

 Ha kérdésed van, szívesen válaszolok itt:

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.