fbpx

A szaloncukornak nagy múltja van Magyarországon. Nem tőlünk származik, de mi használjuk a karácsonyfára is dísznek. Az eredeti szaloncukor úgynevezett fondant volt. A karácsonyi szaloncukrokat már hetekkel az ünnepeke előtt elkezdték.

A fondant elkészítése: ½ kg cukrot összefőzünk 1-1,5 dl vízzel vízgőz fölött. (Alul egy vízzel teli lábas forrásban lévő vízzel, erre rakjuk a cukros edényt. A felső edény alját érje el a forró víz.) Ezt jól összekeverjük. Akkor jó, ha hideg vízbe cseppentve megmerevedik a massza. Levesszük a tűzről és belekeverünk egy kis cirtomlevet. Ezt a masszát sokféle dologgal ízesíthetjük. Pl.: kakó, mogyoró, dió, mandula, kókusz, apróra vágott aszalt gyümölcsök, vagy rumba áztatott mazsola, aszalt gyümölcs, esetleg mák. Egy kis vajjal is finomíthatjuk. (Még nem próbáltam, de elképzelhető, hogy mindezt nyírfacukorral is meg lehet csinálni.)

A masszát kiöntjük egy márványlapra, üveglapra vagy egyszerűen egy vizes tepsibe, kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, hagyjuk egy kicsit kihűlni és megfelelő méretű darabkákat vágunk belőle vagy akár golyócskákat is gyúrhatunk.

A végén bemárthatjuk fekete csokiba, amit ugyanúgy vízgőz fölött megolvasztva tartunk. A cukorkát felszúrjuk fogpiszkálóra és belemártjuk a csokiba, majd megvárjuk, amíg megdermed.

Szaloncukrot csinálhatunk marcipánból is vagy gesztenyemasszából is. Ezeket szintén bemárthatjuk fekete csokiba.

Ez a tartósítószer- és színezékmentes finomság igazi különlegesség lehet. Több fajtát is kipróbálhatunk és nem kell sokat gyártani belőle, mert nem áll el hónapokig, mint bolti társai. Én már elkészítettem az idén az első adagot, mandulásat és kakaósat. A mandulás olyan lett, mint egy jófajta marcipán. Már elfogyott, mert mindenki rájárt, úgyhogy újból csinálom. 🙂

 

Itt tovább kereshetsz recepteket az Aromablogon.

Köszöntelek A Lélek Illata honlapján!

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő aromaterapeuta

alelekilata.hu szerkesztője