Ezt a sütit gyerekkorom óta nagyon szeretem. Anyukám mindig sütött nekem karácsonyra. Most kipróbáltam paleo formában is, azaz kivettem belőle a lisztet és egy kicsit több tojást tettem bele, hogy összetartsa a hozzávalókat. Az eredeti hozzávalókat is beleírtam, ha valaki a régi recept szerint szeretné elkészíteni. Így lett ez egy gluténmentes és cukormentes sütemény. Ettől azért van benne kalória, vigyázz! 🙂
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg Xilit vagy Prime Sweet, Eritritol porcukor formában (ez 20 dkg porcukor volt)
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg mandula liszt vagy kókuszliszt (itt sima fehér liszt volt a receptben)
- 7 tojás fehérje (a receptben 5 tojás volt)
- 0,5 csomag foszfátmentes sütőpor
- vaniliás cukor
Tetejére:
- 10 dkg xilit vagy Prime Sweet, Eritritol porcukor formában (ez 20 dkg porcukor volt)
- 7 tojás sárgája
(A Xilit kétszer édesebb, mint a cukor. Süteményben nincs mellékíze, azonban kelt tésztákat nem lehet vele készíteni, mert nem engedi megkelni a tésztát. Azt javaslom, hogy a készítés során kóstold meg a tésztát, hogy elég édes-e és ha úgy érzed, akkor tegyél még bele, de figyelj oda, mert szerintem sütés után édesebb lesz.)
Vajat habosra kevered a cukorral, majd beleteszed a diót, mandulát, sütőport, vaníliás cukrot és így is összekevered. Felvered a tojásfehérjét és összekevered a tésztával. Az így elkészült tésztát kivajazott tepsiben sütöd kb. 150 fokon (gázsütőben melegebben), amíg megsül. Tűpróbával ellenőrizheted.
Közben habosra kevered a sárgáját a cukorral, ha már majdnem megsült a tészta, kiveszed, ráteszed a sárgáját és lassú tűzön sütöd még annyira, hogy a sárgája egy kicsit merevebbé váljon a tetején. (Nekem a xilittel ezt a kopogós kérget nem sikerült produkálni, de így is nagyon finom lett és nem száradt ki a tésztája.) Figyeld a tojásréteget, nem kell megégnie! Ez kb. 5 perc.
Jó étvágyat hozzá! 🙂
Tovább kutathatsz az Aromablogon receptekért.