fbpx

Mese arról, amikor a hajdinaliszt és a kölesliszt szerencsére nem megy a kukába…. 🙂

A minap gondoltam egyet, hogy én készítek magamnak valamilyen gluténmentes lepényt, mert az elmúlt hónapokban nagyon motoszkál az agyamban, hogy csökkentenem kéne a gluténbevitelt.

Tulajdonképpen egy öröklött betegség miatt folyamatosan nőgyógyászati problémáim voltak régebben és bár még nem értem a megoldás végére, úgy érzem most már jó úton járok. Mindenesetre az életminőségemet jelentős mértékben sikerült javítanom.

Inzulinrezisztenciám van, ebből fakadóan meg rengeteg egyéb probléma. Kétszer félrekezeltek, a szülésemet inkább nem is írom le, ebből endometriózis, stb. stb… Szóval van mivel küzdeni…

Mindenesetre azóta már rengeteget változtattam. A háztartásomból kiűztem minden szintetikus szert, a táplálkozásomat átállítottam, bár még nem eléggé, rendszeresen sportolok… Magam főzök és kertészkedek. Hihetetlen önuralom kell mindehhez és rengeteg munkám van az ételek termelésében és elkészítésében. De jó érzéssel tölt el, hogy a családom szereti a főztömet és a gyerekem gyakorlatilag majdnem minden zöldséget megeszik nem csak feldolgozva, de nyersen és salátának is. Hát ritkaság ez az ő korosztályában…

Nem vagyok gluténérzékeny, ennek többszörösen utánanéztem, de valahogy úgy érzem, további gondok oldódhatnak meg már azzal is, ha lényegesen csökkentem a glutént az étrendemben.

🙂 Szóval mondom magamnak: Réka! Mi lenne, ha készítenél valami gluténmentes lepénykét? Hátha tudnád helyettesíteni a kenyeret vele.

Bátor ember vagyok, így hát mindenféle recept nélkül összekavirnyáltam valami tésztát. Na, ezt lehet, hogy nem kellett volna. Vagy mégis?

🙂 Az egész inkább császármorzsa állagú lett, lepény helyett. 🙂 Viszont aki mer, az nyer, mert lett belőle egy isteni gluténmentes quiche. Miután a császármorzsa állagú förmedvényt nem folytattam, ottmaradt a masszám. Betettem a hűtőbe. Mondom, elfilozofálgatok egy kicsit, hogy mentsem meg azt a drága szmötyit.isteni gluténmentes quiche

Hamarosan jött is az ihlet. 🙂

Beletettem egy quiche sűtő aljába. Megpároltam egy kis brokkolit, hagymát, fokhagymát. Felvertem 3 tojást és ráöntöttem. Na, a végén még bacon szalonnát is tettem a tetejére, mert azt már nem bírtam kihagyni. 🙂 De aki nem szereti, nem teszi rá… 🙂

Fú, ez olyan finom lett, hogy csak na!

A tésztába

  • 150 g kölesliszt és
  • 150 g hajdinaliszt került, valamint
  • olivaolaj 2 evőkanál,
  • víz 2-3 ek. és
  • só ízlés szerint.

Ez olyan masszás lett, de jól bele tudtam kenni a forma aljába és mikor megsült nem jött szét, egyben, szeletekben ki lehetett venni.

ITT kérdezhetsz.

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő aromaterapeuta