fbpx

Egy  kis aromagasztronómia. 🙂 Lehet, hogy egy kicsit bizarrnak tűnik számodra a cím, pedig nem az. Az illóolajok egy része ugyanis fűszerekből, gyümölcsök héjából készül. Tulajdonképpen az ételeinket ezeknek a növényeknek az illóolajai ízesítik.

Vegyük csak a citrusféléket. Például a citrom, narancs, mandarin illóolaját a héjukból hideg sajtolással nyerik ki. Ugye, Te is ismersz olyan recepteket, amelyekbe reszelt citrom héját kell tenni?

Sok fűszernövény is ad nekünk illóolajat. Ilyenek például a bazsalikom, tárkony, kakukkfű. Hú, de sok mindenre lehet őket használni. Nem is gondolnád mennyi gyógyhatásuk van.

Vendégeket vártunk szombaton és a gyerekek úgy döntöttek, hogy egy nappal előre tolják a gyermeknapot. Így hát készítettem nekik eperfagyit, amibe egy csepp kardamom illóolajat is tettem.

Íme a recept:házi eperfagyi illóolajjal

  • 0,5 kg megmosott eper
  • 2,5 dl habtejszín (piaci tuti)
  • 250 g mascarpone
  • kókuszcukor ízlés szerint
  • vanília őrlemény
  • Kardamom magok kikapart belseje

Az epret összeturmixoltam. A tejszínt felvertem és összekevertem a mascarpone-val, majd az egészet az eperrel. Ízesítettem a kókuszcukorral, a vaníliával és az 1 csepp kardamom illóolajjal.

Ezt beleöntöttem pálcikás formákba. (IKEA termék) Amikor elfogyasztották újra töltöttem és hamar jégkrém lett belőle.

És most elárulok egy érdekességet. A világ különböző tájain a szakemberek vitákat folytatnak arról, hogy szabad-e illóolajokat belsőleg fogyasztani a magas koncentráció miatt.

eperfagyiDe Francia nyelvterületeken az embereknek ez természetes, mivel ott igen nagy hagyománya van az illóolajos gyógyításnak és az aromagasztronómiának is. Már szakácskönyvek is készültek erről és Franciaországban az aromaterápia a klinikai gyógyászat része.

Azonban Magyarországon élünk, és itt ez nem szokás. Különösen azért nem, mert a boltokban kapható illóolajok fogyasztásra alkalmatlanok. Ez a dobozukra is rá van írva. Így Te a fűszert alkalmazhatod, mert így is jó lesz. Én olyan illóolajokkal foglalkozom, amelyek terápiás minőséggel rendelkeznek, nem boltiak. Így nem okoz problémát, ha egy csepp illóolaj az ételbe kerül.

De a terápiás illóolajok között is vannak olyanok, amik nem fogyaszthatók!!! Erre mindig figyelni kell!!!

Szerintem a fenti receptet mindenféle idénygyümölccsel kipróbálhatod.

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő, aromaterapeuta

alelekillata.hu szerkesztője

Ha kérdésed van, itt felteheted:

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.