fbpx

Egyszer egy honlapon egy orvos valamely illóolajok káros hatásairól kezdett el cikkezni. Rendkívül megdöbbentem. Sajnos, sok ember még mindig sztereotípiákban gondolkodik és azonnal elhiszi, amit egy orvos ír, hiszen ő bizonyára tudja. Hát ez nem így van. Ez az ember számomra elvesztette a hitelét. Miért?

Tudjuk, hogy minden gyógyszer esetében megvannak a megfelelő adagolások és minden dobozra ráírják, hogy az orvos utasításától nem lehet eltérni. Azt is tudjuk, hogy a gyógyszer túladagolás káros az emberi szervezetre.

Ez a bizonyos túladagolási lehetőség az illóolajok esetében is fennáll. Tehát nagyon fontos, hogy figyelj a mennyiségre és az adagolásra, a használat időtartamára.

Természetesen az illóolajoknak is megvan a használati módja, hiszen itt sok esetben tiszta növényi gyógyszeralapanyagokról beszélhetünk.

Van néhány irányelv, amit mindenképpen be kell tartanod, ha illóolajokat szeretnél használni.

Az illóolajok előállítása sokszor bizonytalan forrású. A valódi, terápiás minőségű illóolaj az árban is megmutatkozik. A boltokban kapható illóolajok dobozán sokszor azt is feltüntetik, hogy higították őket valamilyen szintetikus vegyülettel. Ezek a termékek semmiképpen nem alkalmasak terápiás vagy kozmetikai célokra. Párologtatásra talán használhatók, de óvatosan kell velük bánni.

  • Soha ne használd tisztán bőrre kenve! Sérülést okozhat! Még olyan illóolajokat se használj tisztán bőrön, amikről azt írják, hogy lehet!
  • Némelyik illóolaj allergiás reakciót válthat ki, ezért használat előtt bőrtesztet kell végezni csuklón vagy könyökhajlatban. Ez egyébként minden más kozmetikumra is érvényes!
  • Vannak bizonyos állapotok vagy betegségek, melyek esetén nem javallott néhány illóolaj használata. Erről ebben a cikkemben írtam: Mire figyelj az illóolajok használata során?

illoolaj_biztonsag_4Az ellenjavallatok ismerete szerves része a klinikai aromaterápiának. Ilyen esetekben ne felejts el konzultálni aromaterapeutával!

  • Különösen figyelj, ha gyermekek esetében használod! Sok illóolajnak izgalmasan finom illata van, így a gyermekek vonzónak érzik, hogy megkóstolják. Erre is ugyanúgy érvényes, mint a gyógyszerekre, hogy gyermekek elől elzárandó!!! Csak úgy használd számukra, ha jelen vagy és figyelsz.
  • Sokszor mondják aromaterapeuták, hogy a kevesebb több. Ezt a szabályt mindig fogadd meg. Keveset használj, ha szükséges csak akkor emeld a mennyiséget. Különösen kúraszerű használatnál. A gazdaságos használat mindig megtérül.
  • Nemzetközi körökben mindig nagy vitát vált ki az illóolajok belsőleges fogyasztásának kérdése. Ez kultúra függő is. Franciaországban például már létezik aromakonyha, hiszen sok illóolaj fűszerekből készül. Neked azonban azt javaslom, ne próbáld ki! Szigorúan, csak szakember felügyelete mellett lehet ilyesmit tenni. De sok szakember inkább nem javasolja a belsőleges fogyasztást.
  • Az illóolajok gyúlékony anyagok! Ha aromamécsesben használod nagyon figyelj, hogy ne legyen repedt a mécses és ne hagyd, hogy teljesen elfogyjon belőle a víz! Gyermekek közelében semmiképpen ne használd az aromamécsest! Válaszd inkább a biztonságos aromadiffúzort.

Szeretettel,

Réka

Várom kérdéseidet! Írhatsz nekem itt. Jobb ha előbb kérdezel és utána használod. 🙂

 

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.