fbpx

Bizonyára ismered az olivaolajat. A boltban kapható olajoknak viszonylag semleges íze van. Azonban a friss szüretelésű, szűretlen olivaolaj, azaz “újolaj”, jellegzetes pikáns ízével különlegességnek számít. A mediterrán ízek kedvelőinek ajánlom. Nem csak salátákhoz használhatod, de kiváló meleg fokhagymás pirítós kenyérre csöpögtetve is. Esetleg egy kis szárított, fűszeres olajban eltett paradicsom, kapribogyó, nyers zöldségek vagy valami szalámiféle jól illik hozzá.

Az újolajat nem szabad azonban felhevíteni, nem szabad főzni vele még pár hónapig. Ha áll egy darabig, íze bársonyosabbá válik és főzhető lesz.

Az olivát pl. Olaszországban ősszel szüretelik, október végén, november elején időjárástól függően. Ilyenkor keresheted a szűretlen újolajat.

De mostanában van a tökmag szezon is. Az Őrségben ilyenkor több helyen kapható. Ez is nagyon finom és egészséges, különösen férfiaknak ajánlják, de azért nekünk nőknek is jót tesz.  🙂

Az olaj sokak fejében csak salátákra alkalmas ételként jelenik meg, azonban ahogy az imént említettem, kenyérre, pirítóshoz, de nyers ételekbe is kiváló alapanyag. A hevítés nélküli alkalmazása pedig azért jó, mert így nem módosulnak benne a tápanyagok.

Tipp: Ha veszel egy szép üveget és töltesz bele egy kis kulináris élvezetet, már kész is van a karácsonyi ajándék, azok számára, akik szeretnek enni és nyitottak az új dolgok kipróbálására.

Próbáld ki te is!  🙂

Miről szól még ez az oldal? Itt olvashatod és egy ingyenes ajándék e-book-ot is találsz:

Szeretettel köszöntelek A Lélek Illata honlapján!

Tovább az aromablog receptes tárházához.

Itt írhatsz nekem:

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.