Ezt a receptet már régóta szerettem volna veletek megosztani. A családomnak és barátoknak is nagyon ízlett. Finom és egyszerű. Egy honlapon találtam, aminek a linkjét a cikk végére beteszem azoknak, akik hagyományos módon szeretnék elkészíteni.
Át szoktam alakítani a recepteket saját ízlésem szerint. Nem szeretem a túl cukros édességeket, illetve nem használok cukrot, csak akkor, ha a nyírfacukorral nem megoldható a művelet, de akkor is inkább kevesebbet teszek bele.
No, hát ez egy olyan édesség, ahol saját ízlésem szerint azért nem tudtam kivenni teljesen a cukrot, de kitaláltam más finomat helyette. 🙂 Direkt nem mondtam el senkinek, hogy mi van a sütiben, mert teszteltem, hogy érezhető-e a Nyírfacukor. Egy kirándulás alkalmával fél óra alatt fogyott el egy egész tepsi süti úgy, hogy a másik tepsit el kellett dugnom, hogy még maradjon másnapra is. 🙂 Másnap ezt is fél óra alatt dolgozta fel a társaság. 🙂
A recept a következő:
Morzsaréteg:
-15 dkg vaj
-10 dkg kókuszcukor (Ezt röviden ismertetem a recept alatt.)
-csipet só
-20 dkg liszt
Gyümölcsréteg:
-50 dkg cseresznye (Ez azért, mert ez saját termés. Minden évben kimagozva elteszem és azon töröm a fejem, hogy milyen sütiket készíthetek belőle. De szerintem olyan gyümölcsöt raksz bele, ami neked ízlik.)
Tészta:
-20 dkg vaj
-8-10 dkg Nyírfacukor vagy Eritrit
-csipet só
-3 db tojás
-15 dkg liszt
-1 kevés vaníiliaőrlemény
-1 kk. sütőpor
A morzsaréteget kézzel összegyúrod. Jó, ha a vaj hideg, de kezelhető állagú. Éppen morzsásra kell összegyúrni.
A tésztához a vajat és a cukrot habosra kevered, utána belerakod a tojásokat és a lisztet meg a többi hozzávalót. Ezt egy kivajazott tepsibe belekened. Ráteszed az általad választott gyümölcsöt. (Én kiolvasztottam és hagytam, hogy jól lecsepegjen.
Ezután rámorzsolod a morzsaréteget.
175 fokos (légkeverős) sütőbe teszed, majd kb. 150 fokra leveszed a hőmérsékletet 20 perc múlva. Ezt azért figyeld, mert én mindent érzésre csinálok és így próbálom leírni, hogy mennyit van a sütőben a süti.
Pár szó a kókuszcukorról.
Véletlenül találtam rá a boltban. Gondoltam kipróbálom. Hát olyan finom íze van, hú… Egy kicsit karamellás, de nagyon diszkréten. Olyan zamatos cukornak mondanám.
Az van ráírva, hogy mivel alacsony hőfokon kristályosítják a virágnektárt, ezért a tápanyagok nagyrészt benne maradnak. B1, B2, B3, B6 vitamin, kálium, magnézium, cink, vas és 16 féle aminosav.
A glikémiás indexe 35, ami a finomított cukorhoz képest sokkal alacsonyabb, de a Nyírfacukorhoz képest pedig magasabb. Számomra amolyan közepes megoldás. Ha inzulin rezisztenciád van vagy cukorbeteg vagy, azért vigyázni kell a fogyasztásával.
Sokan nem esznek lisztet a glutén miatt. Esetleg kipróbálhatod gluténmentes liszttel vagy lisztkeverékkel. Akkor lehet, hogy több tojás kell bele. Az édesítőt pedig használd belátásod szerint. Sajnos, az Eritrit és a Xilit nem teszi ropogóssá a keksz morzsát a tetején.
Illatos, szép napot!
Kökény Réka
szemléletfejlesztő aromaterapeuta
hormonegyensúly tanácsadó
Ha kérdésed van, szívesen válaszolok. Az alábbi űrlapon írhatsz nekem:
Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.