fbpx

Kitaláltam magamnak egy új paradicsomlé eltevési módszert, amibe illóolajat és aromavizet is raktam. Te is kipróbálhatod.

Soha nem gondoltam, hogy az ember egy ici-pici földterületen mennyi mindent képes megtermelni magának. Az idén annyi paradicsomom lett, hogy ettük is, aszaltam is, másoknak is adtam rendszeresen és ma leszedtem a tövekről 6 nagy bödönnel.

Így hát készítettem belőle paradicsomlevet és még most is olyan sok van a töveken, hogy ha még lesz egy kis napocska így augusztus második felében, bőséggel el tudom látni magunkat és még a barátoknak is tudok juttatni belőle.

A férjem azt mondta, hogy igazi parasztasszony lesz belőlem. 🙂 Megtiszteltetés ez nekem, aki 3 évvel ezelőtt még azt sem tudtam, mi az a kertészkedés, most meg már tavasztól őszig folyamatos munkát ad a kert és a learatott gyümölcsök és zöldségek eltevése.

Rendszeresen folytatok szakmai beszélgetést Józsi szomszéddal, régóta ellátja az egész családját élelemmel és csirke hússal. A csirkéi rendszeresen ellenőrzik a szomszédból kerti tevékenységemet. 🙂 Józsi az idén meg is dicsért a sikeres paradicsom termésemért.

No, a paradicsomlé kaland elég érdekesre sikeredett, mert kitaláltam egy új technológiát. Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az első, de úgy örültem, hogy kitaláltam paradicsomle2magamnak. Tudod, ez az a helyzet, amikor azt gondolod, hogy mennyire kreatív vagy,  hogy kitaláltál valamit, aztán kiderül, hogy előtte már legalább 537 ezer ember kitalálta ugyanezt. 🙂

Persze, az elején még úgy mozogtam benne, mint Mr. Bean. Ennek megfelelően az egész konyha nyakig paradicsomos lett. De sebaj, a lényeg a módszer finomítása. Ezt illusztrálja ez a kép is. 🙂

A technológia nagyon egyszerű. Feltettem főni az üvegeket egy lábas vízben. Ezt csinálom lekvároknál is, mert az az elképzelésem, hogy a hosszabb magas hőfokú kezelés eltávolítja a nem oda való organizmusokat. Megmostam a paradicsomokat és gyümölcspréssel ledaráltam az egészet. Hurrá, már meg is van a levem. Ezt a levet felraktam a tűzre. Dobtam bele néhány fej hagymát és felforraltam. Kb. 3 percet hagytam, hogy bugyogjon.

Most jön egy kis kulináris élvezet. Nem volt otthon zöldségem. Anyukám azt mondta, hogy zellerszár is jó bele. Hát, én fogtam magam és beleraktam a forralás után egy fazék paradicsomlébe (kb. 5 liter lehetett) 2 csepp zeller illóolajat és egy evőkanál kakukkfű aromavizet, meg egy kevés himalája sót. Ezt jól elkevergettem.

Figyelj! Az illóolajaim, csak organikus termelésből származnak, tehát bio minőségűek. Nehogy belerakj az ételedbe valami mást! Nézd meg mi van írva az üvegedre! Sok esetben csak külsőleg alkalmazásra ajánlják. Azok szerintem, nem teljesen tiszta olajok.

Csodás íze lett. Mire felforrt a lé, kivettem az üvegeket és már öntöttem is bele. Utána mehetett a pince hűvösére. 2 lábasnyi készült ebből. Fincsi lett. 🙂

Ha kíváncsi vagy rá, még te is kipróbálhatod a gyümölcspréses változatot.

Szeretettel,

Réka

 Ha kérdezni szeretnél, itt szívesen válaszolok:

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.