fbpx

Kedves Olvasóm!

Az egyik Facebook csoportban kérték, hogy tegyük tisztába az illóolaj használatot a koronavírussal kapcsolatban. Én az alábbiakat írtam és mivel nagyon érdekelt a téma, ezért egy kicsit tovább kutakodtam, hogy mégis tudományosan mit tudunk az illóolajok hatásosságáról a kérdésben.

Nem lőttem félre, a kutatóknak is ugyanaz a véleményük, ami nekem. 

Az első és legfontosabb dolog, amit szeretnék neked elmondani. A jelenlegi Covid-19 koronavírusra nincs tudományosan megkutatott illóolajos ellenszer, sem gyógyszer. Nincs! Azért nincs, mert ez a vírus berobbant, mint égből a villámcsapás és így nem tudjuk, hogy van-e illóolaj vagy gyógyszer, ami hatékony lenne ellene. Ugyan hallottam már gyógynövény és gyógyszer vagy vitaminkombináció használatát, de ez valószínűleg empírikus úton megszerzett tapasztalat.

Tehát, az első és legfontosabb dolog, hogy tartsuk be az orvosi ajánlásokat, a hatóságok által előírt higiéniai szabályokat és az elkülönülést. Ezzel tehetünk a legtöbbet a járvány terjedése ellen!

Valamint, ha megbetegszünk, most inkább az orvoshoz forduljunk, ne kezdjünk el akármilyen alternatív módszerrel kísérletezni, mert az az életünkbe is kerülhet! Hogy miért mondom ezt általánosan? Azért, mert a vírus bármikor mutálódhat úgy, hogy már nem csak az idősebb korosztályt érinti, hanem fiatalabbakat is… Remélem, ez nem fog megtörténni, de inkább ne játszunk a tűzzel!!!

Tehát, az illóolajos módszereket most mire használhatjuk?

Azt tudjuk, hogy bizonyos illóolajok esetében komoly kutatások folytak a baktérium- és vírusölő hatásukat tekintve. Sok illóolajnak talán ez az egyik legfőbb hatása. DE! Egy adott illóolaj lehet hatékony bizonyos baktériumok vagy vírusok ellen, de másokra nem hat. Ezen kívül nem mindegy, hogy minderre egy petricsészében képes vagy az emberi szervezetben is. És akkor a következő kérdés, hogy hogyan juttatjuk be, milyen mennyiségben és felhalmozódik-e megfelelő mennyiség a vérben vagy a megtámadott szövetekben? Merthogy elképzelhető, hogy a hatásos mennyiség már akár májkárosító is lehet. (Ne feledjük, hogy az illóolajokat nem lehet büntetlenül belsőlegesen használni!!!) Tehát a belsőleges használat kizárva.

Ezért azt javaslom, a megelőzésre, a szabályok betartására koncentráljunk. Az illóolajok az immunrendszerünk támogatásában és a megelőzésben hatékonyak. Megfigyeltem, hogy ha a betegség első apró jelénél alkalmazom az illóolajokat, a betegség vagy nem fejlődik ki vagy könnyebben túl vagyok rajta. Ez természetesen más betegségekre, pl. influenzára érvényes.

De éppen ezért nem értelmetlen az illóolajok használata. Gondoljunk csak bele abba, hogy környezetünkben jelenleg sem csupán a Covid-19 vírus létezik, hanem megannyi baktériummal és más vírussal is körül vagyunk véve. Tehát, ha mentesítjük környezetünket akár más kórokozóktól, annál könnyebb dolga van az immunrendszerünknek.

Mik azok az illóolajos módszerek, amiket alkalmazhatunk?

Párologtatás – ez nem csupán azért fontos, mert az illóolajok a levegőből kiölhetnek bizonyos kórokozókat, amik nem terhelik tovább immunrendszerünket, hanem azért is, mert hangulatjavító hatásúak. Most még nem érzed ennek a fontosságát, de amint végleg az otthonmaradásra kényszerülsz, egy hét sem telik bele és már előjön a szorongás, a félelem, a letargia, a depresszió, stb…. Ezt elviselni hónapokon keresztül, gondolom, senki sem szeretné….

Inhalálás (Csak felnőtteknek! Gyerekek ne kerüljenek a forró víz közelébe!)  – ez egy csodálatos módszer. A forróvízbe csak egy csepp illóolajat kell csepegtetni. Majd amikor elillant ezt meg lehet ismételni még kétszer.

Az inhalálás egy másik formája, ha az illóolajat a párnánk sarkára csepegtetjük. A narancs, a mandarin vagy a majoranna segíti a jó alvást, ami esszenciális immunerősítő.

Szauna – én a szaunában az illóolajokat semmiképp sem a kőre csepegtetve használom, hanem egy külön törölközőre csepegtetve körbelengetem a térben. Hogy miért? Mert ha a vízzel ráöntjük a forró kőre, valószínűleg megég az illóolaj. 5-6 csepp elegendő.

Bedörzsölés – Ez egy nagyon jó módszer az illóolajok szervezetbe juttatására. Az illóolaj molekulák kisebbek, mint a bőr áteresztő barrierje. Így könnyedén bejuthatnak a véráramba. Ezzel a módszerrel is lehet használni immunrendszer támogató vagy hangulatjavító keverékeket. Erre alkalmazhatunk illóolajos keveréket vagy egy komplexebb készítményt is, mint pl. az Aromaforce balzsamot. Ez a balzsam a tüdő őrének bizonyult a megfigyeléseim szerint.

Aromás fürdő – Egy jó meleg fürdő csodákra képes. Ha a vírus nem bírja a meleget, akkor még örülhetünk is. Szintén immunrendszer támogató, hangulatjavító keverékeket lehet alkalmazni. Tejszínbe vagy mézbe keverhetjük az illóolajokat. Akár egy komplexebb keveréket is. Vagy ha 10 ml növényi olajban elkeversz 15 csepp illóolajat és ezt nagy mennyiségű sóba teszed, még egy királyi bőrápolásban is részt vehetsz. 

Más illóolajos módszerekről az illóolajos ajánlásokban írtam és további immunrendszer támogató, valamint diffúzorba való komplex keverékeket gyermekeknek és felnőtteknek ITT ajánlottam.

Minden rendben lesz! Vigyázz magadra!

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő aromaterapeuta

hormonegyensúly tanácsadó

További cikkek a témában:

Tisserand cikk

Ködpiszkáló