fbpx

Csak tavaly kaptam rá az eperlekvárra. Még kísérletezem az ízeken, de az idén valami finomat sikerült előállítanom, úgyhogy megosztom a receptjét. Természetesen ebben is van illóolaj, de könnyedén helyettesítheted fűszerrel.

Én a sűrítéshez találtam pektint. A boltban kapható sűrítőkre mindenféle adalékanyagot tüntettek fel, így kerestem más alternatívát. De ha jól tudom, az Agar Agar is sűrítő anyag.

Tehát a recept így szól:

  • 5 kg eper (ha nagyok a szemek, akkor feldarabolom)
  • 50-75 dkg nádcukor vagy cukorpótló (ízlés szerint kell alkalmazni)
  • Kg-onként 6 g pektin (csináltam 6 g, 3 g és pektin nélküli adagokat próbából, mivel a férjem a reggeli műzlijébe a folyósat szereti)
  • Most jönnek a fűszerek: vanília őrlemény, tonkabab őrlemény kardamom őrleménnyel.

Csodálatos és különleges íze lett. 3 kg eperhez mindenből egy csapott mokkáskanál vagy annál kevesebb is elegendő. Nem kell domináns, hivalkodó ízűre készíteni, mert az eper a lényeg. Az a fontos, hogy a fűszerek támogassák az eper ízét.

eperlekvár kardamommalA lekvár viszonylag gyorsan kész van. Az évek során azt figyeltem meg, hogy a legfontosabb az üvegek tisztasága, így én még azzal is faxnizok, hogy mosás után, kifőzöm az üvegeket és a tetőt is.

A kardamom illóolaja kiváló aromát ad az édes ételeknek, italoknak.

A lekvárokat nagyobb részt ősszel és télen fogyasztjuk. Miben válhat hasznunkra a kardamom a hidegebb időszakokban?

  • Melegítő hatású
  • Téli melankóliára
  • Depresszióra
  • Oldja az érzelmi dermedtséget
  • Stressz ellen

Jó étvágyat hozzá!

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő, aromaerapeuta

alelekillata.hu szerkesztője

Panaszaid vannak? Vegyél részt egy aromaterápiás tanácsadáson.