Csak tavaly kaptam rá az eperlekvárra. Még kísérletezem az ízeken, de az idén valami finomat sikerült előállítanom, úgyhogy megosztom a receptjét. Természetesen ebben is van illóolaj, de könnyedén helyettesítheted fűszerrel.
Én a sűrítéshez találtam pektint. A boltban kapható sűrítőkre mindenféle adalékanyagot tüntettek fel, így kerestem más alternatívát. De ha jól tudom, az Agar Agar is sűrítő anyag.
Tehát a recept így szól:
- 5 kg eper (ha nagyok a szemek, akkor feldarabolom)
- 50-75 dkg nádcukor vagy cukorpótló (ízlés szerint kell alkalmazni)
- Kg-onként 6 g pektin (csináltam 6 g, 3 g és pektin nélküli adagokat próbából, mivel a férjem a reggeli műzlijébe a folyósat szereti)
- Most jönnek a fűszerek: vanília őrlemény, tonkabab őrlemény, kardamom őrleménnyel.
Csodálatos és különleges íze lett. 3 kg eperhez mindenből egy csapott mokkáskanál vagy annál kevesebb is elegendő. Nem kell domináns, hivalkodó ízűre készíteni, mert az eper a lényeg. Az a fontos, hogy a fűszerek támogassák az eper ízét.
A lekvár viszonylag gyorsan kész van. Az évek során azt figyeltem meg, hogy a legfontosabb az üvegek tisztasága, így én még azzal is faxnizok, hogy mosás után, kifőzöm az üvegeket és a tetőt is.
A kardamom illóolaja kiváló aromát ad az édes ételeknek, italoknak.
A lekvárokat nagyobb részt ősszel és télen fogyasztjuk. Miben válhat hasznunkra a kardamom a hidegebb időszakokban?
- Melegítő hatású
- Téli melankóliára
- Depresszióra
- Oldja az érzelmi dermedtséget
- Stressz ellen
Jó étvágyat hozzá!
Illatos, szép napot kívánok!
Kökény Réka
szemléletfejlesztő, aromaerapeuta
alelekillata.hu szerkesztője
Panaszaid vannak? Vegyél részt egy aromaterápiás tanácsadáson.