fbpx

Nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető kozmetikum a testvaj, mely szuper kézműves karácsonyi ajándék is lehet. Sőt tartósítószer sem kell bele. Tiszta, ártalmatlan natúrkozmetikum.

Egy korábbi cikkemben már írtam a sheavajas habról. Most készítettem Neked egy másik receptet és elárulom, hogy mi a titka az igazán jól alkalmazható testvajnak.

Ha télen testvajat használsz testápolásra, bőröd nagyon meg fogja hálálni és közérzeted is javulni fog. Télen a bőr időnként kiszárad, néha annyira, hogy még porzik is. Kevesebb védelmet nyújt, pedig ilyenkor igen nagy szükségünk van a kórokozók elleni védelemre is.

Szerintem, egy jól használható testvaj titka, a jó kenhetősége. Ezt eléred, ha megfelelően felhabosítod. A recept a következő:

  • 30 g Shea vaj
  • 20 g Kakaóvaj
  • 50 g Körömvirág macerátum vagy Édesmandula olaj

Illóolaj keverék: 4 csepp Szegfűszeg illóolaj, 4 csepp Fahéj illóolaj, 6 csepp Kardamom illóolaj, 12 csepp Narancs illóolaj

A vajakat bagno maria eljárással (vízgőz fölött) felolvasztod. Egy kicsit hagyod hűlni, majd beleöntöd az olajat. Jól összekevered. Ezt a keveréket beteszed a hűtőbe.

Itt a titok! Ha megdermedt, tiszta habverővel jól felhabosítod. Így sokkal kezelhetőbb lesz, habos-krémes lesz az állaga, szuper kenhetővé válik.

A 100 g alapanyaghoz javaslom, hogy használj egy 200 ml tégelyt, mert a habosítás miatt a térfogata megnő. Vagy oszd szét több kisebb tégelybe.

A végén az illóolajokat belecsepegteted és jól elkevered. Én itt most csak 26 cseppet írtam, mert a fenti illóolajokat csak óvatosan használjuk kozmetikumban. Mielőtt illóolajat teszel bármibe, végezz bőrpróbát! Ha allergiás vagy rá, használj más keveréket. Tanács! 50 g alapanyag esetén 10-15 cseppnél több illóolajat ne tegyél a kozmetikumodba!

Kész van az illatos, bőrtápláló testvajad. Érdekessége, hogy ezzel a megoldással az illatkompozíció hosszan megmarad. Én 5-6 óra múlva is érzem az illatát, ami kellemes közérzetet ad. Illetve nagyon kiadós, elég vékonyan felkenned a bőrödre.

A testvajakat általában nedves bőrre használjuk. Tehát zuhanyzás után nem törölközünk meg, csak egy kicsit lerázzuk magunkról a felesleges vizet és a nedves bőrre kenjük a testvajat. Másik megoldás, hogy a vaj alá aromavizet fújunk és arra kenjük a vajat.

Ez kiváló és egyszerű kézműves ajándék is lehet!

Az illatokhoz a webshopban találsz terápiás minőségű illóolajokat, melyek hatóanyagként is funkcionálnak a testvajban:

Webshop

Lepd meg magadat vagy szeretteidet ezzel a kellemes kézműves testvajjal.

Illatos karácsonyi készülődést kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő, aromaterapeuta

alelekillata.hu szerkesztője