fbpx

Nekünk az iskolában sokat tanították, hogy minden vállalatnak, vállalkozásnak meg kell tervezni az évét. Új célokat kell  kitűzni, ami abban az évben a vállalat minden egyes területének tevékenységét meghatározza.

Akkor még nem nagyon értettem, hogy ez miért jó vagy egyszerűen csak nem keltette fel az érdeklődésemet a tervezés, hiszen a gazdasági élet rendkívül szerteágazó és az iskolában nagyon sok területtel kellett megismerkednünk.

Most viszont már rendkívül fontosnak tartom. És nem pusztán a vállalkozás szempontjából, hanem az egyén szempontjából is.

Az elmúlt évtizedekben annyira megváltozott az emberek hozzáállása az élethez, hogy azt látom, sokszor saját magunknak állítunk gátakat. És ezt olyan kiválóan műveljük, hogy nem is tudjuk átugrani a lécet. Így aztán hosszú éveken át tartjuk magunkat a langyos lekvárunkban és kifelé pedig jajongunk, hogy semmi nem megy és minden a Gizike, a Pirike és a Sanyi miatt van.

Nem szeretjük a munkahelyünket, a párkapcsolatunkban szenvedünk, a gyerekkel mindig gond van, no meg a szülőkkel is, nem is beszélve a tanító néniről…. sorolhatnám….

Hát igen, az embernek sokszor el kell jutnia addig a pontig, hogy abba a saját maga által létrehozott langyos lekvárba már majdnem belefulladjon, mire rájön, hogy itt az idő kimászni belőle.

A következő rácsodálkozás azonban még csak most érkezik, mert arra is rájövünk, hogy ahhoz, hogy a lekvárt levakarjuk magunkról, erőfeszítéseket kell tennünk. És sokszor nem is keveset, mert már hagytuk, hogy a lekvár hullámai a fejtetőnket csapdossák és lassan elnyeljenek minket.

Eléggé fáj már neked ahhoz, hogy elindulj és kivakard magad a lekvárodból?

Akkor javaslom, hogy gondold át az elmúlt időszakodat, de ne úgy, hogy másokra hárítsd a felelősséget, hanem úgy, hogy te mit csináltál…

Lesznek jó és rossz tapasztalásaid magaddal kapcsolatban, de a rossz dolgokért is fel kell vállalni  a felelősséget. És ez nem arról szól, hogy igen hibáztam, na és, ilyet a süni is szokott…

A hibáidat így gondold át:Boldogabb Új Évet kívánok!

-Dobj le egy tányért. Leejtetted?

-Igen.

-Most mit látsz.

-Összetört.

-Most mondd, hogy bocsánat!

-Bocsánatot kérek!

-Most nézd meg a tányért. Mi változott?

-A tányér nem forrt össze.

-Akkor érted már…?!?!

Ezt a párbeszédet, már nem tudom hol olvastam, de nagyon a fejemben maradt. Ez azt jelenti, nem szabad ész nélkül bántani, hibázni. Ne árts! Ezt kell folyamatosan próbálgatni, csiszolgatni. És persze az ember néha megbánt másokat, de a szándék a leglényegesebb. A kommunikáció, az őszinteség és a képesség a javításra, persze bocsánatot akkor is kell kérni!

A lekvárból való kimászás nem rövid folyamat. Amit magadra rántottál eddigi életed alatt (ami sokszor több tíz év!!!), azt nem fogod tudni egyik napról a másikra megváltoztatni.

Jobb stratégia, ha úgy döntesz, feltérképezed, hogyan javíthatnál és szép apró lépésekben elkezded megszerelni, amit elrontottál vagy csak átszabni, amit jobbá szeretnél tenni.

Ehhez kiváló eszköz az év megtervezése. Átgondolni, hogy mi történt veled tavaly, min szeretnél javítani és mit tervezel erre az évre.

A tervezés persze soha nem úgy zajlik, hogy év elején leírjuk és minden áron az a terv. Minden tervben van újratervezési lehetőség, hiszen a környezeti körülmények is változhatnak. Ezért ne felejtsd el az év folyamán rendszeresen elővenni a tervedet és átgondolni a következőket:ujev_3

  • Fókusz! Folyamatosan figyelek arra, hogy a tervet megvalósítsam?
  • Megvalósítás! Haladok a terv megvalósításában?
  • Realitás! Reális tervet készítettem magamnak? Szükséges módosítanom rajta? (Itt ne húzz ki puszta lustaságból terveket, csak mert most nincs kedved hozzá!!!)
  • Megismerés! Reálisabban látom a képességeimet, azt hogy én milyen személyiség vagyok?

Ha egyszer elkezdesz a tervezéssel foglalkozni, szép lassan kirajzolódik, hogy mik a lelked igényei, mire vagy képes, min lehet még javítani, hogyan kell változtatni.

Ez nagyban segít megszerelni az életedet, hogy ne céltalanul, csak úgy az árral lebegve össze-vissza élj, hanem ha a végén visszatekintesz azt mondhasd, hogy létrehoztál egy értékes életet, rengeteg élményben, szeretetben és bőségben volt részed.

Hát nem jobb ez, mint szenvedni egy életen át?!?!

Tavaly is megosztottam az olvasóimmal egy oldalt, ahonnan ingyen letölthető egy személyes évtervező sablon. Idén is megteszem és bátorítalak, hogy kezdd el!!!

Kattints a szövegre: Yearcompass

Boldog, sikeres, tervekben gazdag új évet kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő, aromaterapeuta

Ha kérdésed van a tervezéssel kapcsolatban, itt felteheted

Ha tetszett, oszd meg másokkal is: