fbpx

Téli immunrendszer támogató program kisgyermekes családoknak. Hogyan és milyen eszközökkel próbálom megelőzni az influenzát?

Folytatva előző cikkemet, itt most egy gondolatmenetet és ajánlást szeretnék adni neked, amelyet tetszés szerint beilleszthetsz mindennapjaidba. Természetesen tudom, hogy rengeteg étrendkiegészítő és rengeteg aromaterápiás, illóolajos és más módszer áll rendelkezésünkre, ezért itt saját magam által alkalmazott módszereket és kiegészítőket sorolom fel.

Amikor beköszönt a hidegebb idő és szép lassan eltűnik a pazar gyümölcs és zöldség orgia a piacokról, korán sötétedik, az immunrendszerünk sebezhetőbbé válik. Nem csupán az évszakváltás miatt, hanem a civilizációs behatások miatt is. Gondoljunk csak bele, hogy például régen nem volt villany, ami felboríthatta volna az ember természethez közeli életritmusát. Nyáron sokat voltak a szabadban az emberek, amíg világos volt, tevékenykedtek, keményen dolgoztak. Télen behúzódott, aki tehette és korán lefeküdtek, mert besötétedett. Volt esély a tavaszi-nyári nagy munkálatok után ősszel levezetni azt, majd télen kicsit jobban megpihenni.

Hozzáteszem, hogy tudjuk, a munka mindig sok volt, de mégis adódott egy ritmus a természet működéséből. Ami viszont akkor nem állt rendelkezésre, a kiváló fertőtlenítési lehetőségek, ami miatt már egy megfázás, láz is veszélyessé válhatott.

Ezért úgy gondoltam, össze kell hozni a régi ritmust az újkor vívmányaival. Hosszú évek tapasztalata és odafigyelés segítségével, eljutottunk oda, hogy igen ritkán vagyunk betegek és a ha megbetegszünk, akkor pár nap alatt túl vagyunk rajta. A környezetemben azt figyeltem meg, hogy vannak, akik viszont hetekig betegek, majd erre még jön egy másik betegség. Ahol viszont sikerült az illóolajos módszereket bevezetni, ott hasonló jó irányt vett az élet.  Ebből a programból azt vedd ki, ami beilleszthető  a mindennapjaidba.

 

1. T a n u l j  m e g  j ó l  k e z e t  m o s n i !

 

Megfigyeltem, hogy a kozmetikaipar egyik vívmánya a folyékony szappanok “túlzselésítése”. Kinyomok egy adagot a levendula illóolaj a megelőzésbenkezemre, majd amikor víz alá tartom a kezem, majdnem az egész beleesik a mosdóba. Ezért felhígítottam a folyékony szappant és 200 ml hígított szappanba kevertem 2,5 ml illóolajat. Így jól eloszlik a kezemen, először alaposan átdörzsölöm a kezem, majd leöblítem. Ezt a gyerekek is nagyon szeretik, volt kisgyerek, aki rendszeresebben mosott kezet, mert tetszett neki az illat. 

Az illóolaj összetétele lehet pl.:

Ha nem tetszik a Teafa illata, akkor helyettesíthető más illóolajjal, de azért egy kisebb mennyiséget a fertőtlenítő hatás miatt érdemes belerakni.

 

2. I g y á l  s o k  f o l y a d é k o t !

 

Ősszel, hidegebb időben nagyon jól esik a meleg tea. Érdemes napi néhány bögre gyógyteát inni, aromavizet tenni a citromfű aromavíz az influenza ellenteába. Fontos tudni, hogy az illóolaj, az aromavíz és a gyógytea a kivonási eljárás miatt, mind más hatóanyagokat tartalmaznak. Ezek előnyeit használod ki, ha az illóolajok használata mellett gyógyteát és aromavizet is fogyasztasz. Nagyon jó megelőzésben például a citromfű, a borsmenta vagy a kamilla, aminek aromavize is van és gyógytea is készíthető belőle. A borsmentát lehet délelőtt folyamán, a citromfüvet pedig délután fogyasztani, hogy az élénkítős és nyugtató, kiegyensúlyozó hatást is élvezhessük.

Gyermekeknek a citromfüvet ajánlom, egy kis mézzel nagyon finom.

 

3. S z e l l ő z t e s s  g y a k r a b b a n …

 

…és szintén naponta fertőtlenítsd a levegőt otthon és ha teheted a munkahelyeden is!

Hideg időben naponta többször kell szellőztetnünk rövidebb ideig. Utána jöhet a párologtatás, amiről már írtam. Erre például alkalmas a Citrom illóolaj, az Eucaly’ pur BIO keverék, az Erő és vitalitás BIO keverék

Ha kisgyerek van a családban, akkor a Citrom illóolaj mellett, a Fénylő csillag és a PranaBB légfertőtlenítő keverék a megfelelő.

Ne feledkezz el a hatékony diffúzorról sem. ITT mindenféle szobaméretre találsz alkalmas készüléket. A diffúzor sokkal hatékonyabb és biztonságosabb az aromalámpánál!

 

4. M e g f e l e l ő  é t r e n d  k i e g é s z í t ő k!

 

Ezekből én minden évben csinálok több kúrát a családnak.  Miket használok? Flavon Kid, Pherrum Phosphoricum (Schüssler só), időnként egy-egy Oscillococsinum kúra megelőző jelleggel, C-vitamin (vagy Amla), D-vitamin, Csipkebogyó kivonat, Immun-szérum. A kiegészítők terén nagyon nehéz eligazodni, ezért érdemes utánanézni jobban, illetve az emésztést, a beleket érdemes magas rosttartalmú élelmiszerekkel mozgásban, jó állapotban tartani, hiszen azt is szeretnénk, hogy ezek a szerek felszívódjanak a szervezetünkben. Nagyon fontos még, hogy rendszeresen fogyasszunk fermentált zöldségeket. Ez az egyik legjobb és legszélesebbkörű probiotikum és tápanyag forrás szervezetünk számára. A bélmikrobiom jó állapotának fontosságába nem megyek bele mélyebben, mert óriási a téma. 

5. L e g y e n  v e l e d  i l l ó o l a j !

Az illóolajos fertőtlenítés nagyon hatékony, de ennek is megvan a saját ritmusa. Mi az iskola miatt hét közben alkalmazzuk, hétvégén szünetet tartunk és néha egy-egy nagyobb szünetet is beiktatunk.

mindig van nálam illóolajA gyerekeknek 6 hónapos kortól, de inkább a közösségbe járás idejétől Leó varázsolaja vagy a PranaBB immunerősítő keverék napi két bedörzsöléssel egy igen jól bevált módszer. (Hétvégén nem kell alkalmazni.)

Felnőtteknek pedig az Aromaforce keverék és az Aromaforce balzsam vagy a szintén napi két bedörzsöléssel. (Hétvégén ezt sem kell alkalmazni.)

Ezen kívül nálam  mindig van Levendula illóolaj, ami annyira sokoldalúan használható, hogy érdemes a táskában tartani. Ha valaki köhög a közeledben, vagy a buszon sokan vannak, szóval bizonyos helyzetekben nagy szolgálatot tesz, ha a csuklódra cseppentve 6-7-szer mélyen belélegzed. Vagy a fül alatti pontokat, a mellkast bedörzsölöd vele, de még a sáladra cseppentve is segíthet.

+1. Javaslat

Ha megengedheted magadnak, az őszi és téli időszakban menj masszázsra és vidd el a gyereket is. Egy-egy immunerősítő, aromaolajos masszázsnak kiváló hatása van. A felnőttek pedig menjenek szaunába is, ahol szintén használhatják az illóolajokat.

+ még 1 javaslat 🙂

Babák és 6 éves kor alatti gyermekek esetén használj aromavizeket is a fent említett keveréken kívül! A Citromfű, Kamilla, Levendula aromavize babáknál hatékonyan alkalmazható. Ha fürdeted, rakj a fürdővízbe Levendula aromavizet. És mindig hagyj megfelelő szünetet, nem szabad az illóolajokat folyamatosan alkalmazni.

A babák és gyermekek számára használható készítményeket ITT találod.

Ne felejtsd! A megelőzés sokkal jobb, mintha az egész család beleesik a betegségbe. Vannak, akik heteken keresztül nem tudnak kikeveredni a betegségből és mindeközben dolgozni járnak, iskolába járnak, ami nagyon megviseli a szervezetet. Jobban megéri odafigyelni magunkra!

Illóolajat, aromavizet és aromaterápiás készítményeket csak megbízható forrásból  vásárolj! Az, hogy rá van írva 100%-os, nem jelenti azt, hogy nincs benne szintetikus anyag. Ha van benne, akkor a terápiás hatása nem érvényesül.

Aromaterápiás tanácsadás

Ahol a megbízható készítményeket megkapod: A Lélek Illata Webáruház

Illatos, szép napot!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő, aromaterapeuta

hormonegyensúly tanácsadó