fbpx

Memóriajavítás illóolajokkal:

Kiknek szólnak ezek a módszerek?

Hogyan működnek a memóriajavító illóolajok?

Milyen illóolajok lehetnek alkalmasak erre a célra?

Milyen módszerekkel alkalmazhatod őket?

 

 

Kiknek szólnak ezek a módszerek?

Ez a cikk nem azoknak szól most, akiknek memóriavesztésük van vagy feledékenységtől esetleg

Memória javítása illóolajokkal

Kép: yustinus-tjiuwanda-on-unsplash

amnéziától szenvednek.  

Ezt a cikket most olyanoknak írom, akik a már meglévő képességeiket szeretnék javítani, lehető legjobban kiaknázni. Iskolába járóknak, üzletembereknek, kreatív tevékenységet, művészi tevékenységeket folytatóknak és még sorolhatnám. Olyan élethelyzetben alkalmazható módszereket és illóolajokat szeretnék neked írni, ahol szükséged van memóriád és kreativitásod beolajozott működésére.

Művészi tevékenységben például nagyon hasznos lehet az illóolajok használata, amikor részleteket szeretnél megfigyelni, amikor abba a bizonyos alkotó fázisba kerülsz, ami egy nagyon magas szellemi tevékenység. Sejtem, hogy ez egy hasonló tudatállapot, mint amikor mi az aromaterápiában egy testreszabott keveréket állítunk elő. Bár ez nálunk nem olyan folyamatos, mint egy művésznél, de volt olyan munkám is, amikor több héten keresztül voltam egy másik tudatállapotban, ahol valakinek a saját illatát, az akkori lelkét kellett kifejezésre juttatnom az illatokban. Nagyon izgalmas munka volt.

Memória javítása illóolajokkal az üzleti életben

Kép: krakenimages-on-unsplash

Üzletemberként pedig tudjuk, hogy micsoda stressz és koncentrációt igénylő feladat hosszú tárgyalásokon részt venni vagy felkészülni előadásokra, elkészíteni árajánlatokat, koncepciókat, projekteket, bármit. Úgyhogy nyugodtan adj magadnak egy esélyt és próbáld ki a természetes illóolajokat is, ne csak a kávét!

Ha pedig iskolába jársz, a mindennapos szellemi igénybevétel általános, talán nem is kell magyaráznom ezt, hiszen mindannyian tudjuk, mit jelent.

Hogyan működnek a memóriajavító illóolajok?

Úgy tűnik, az illóolajok rendszeres használata a memória működésének fejlesztésére igen hasznos lehet, olyan agyi területekhez is hozzáférést nyújt, amelyek egyébként a mindennapi történések által túltelítődhetnek, vagy a tudatunk kiiktatja őket, mert meg van arról a pontos elképzelése, hogy mi lehet fontos számunkra.

Az illóolajoknak közvetlen útvonaluk van az agyba történő belépéshez. Egy aromaterapeuta  társam,  aki elsősorban orvos, így fogalmazott:

-Ez az egyetlen érzékszervünk, amely cenzúrázatlanul hat a testünkre és a lelkünkre.

Az illóolajok jól működhetnek a memorizált információ visszanyerésében is, mivel stimulálják a

Memóriajavítás illóolajokkal

Kép: hal-gatewood-on-unsplash

hippocampust, amely, hogy az információk eltárolását is végzi. Eltárolja az  élettapasztalatokat, életesemények tapasztalatait és a lexikális, szemantikus, tényszerű információkat is.

Az illóolajok felébresztik a memóriát, megnyomnak egy gombot és ilyenkor mondhatjuk azt, hogy beugranak képek, élmények, emlékek, tényszerű információk.

Az emlékekre tipikus példa a vanília illata, amiről sokaknak a nagyi jut eszükbe, amikor téli estéken elárasztja a lakást a frissen sütött süti illata. Igaz?

De kialakíthatunk feltételes reflexet is. Amikor tanulnunk, koncentrálnunk kell, szükségünk van arra, hogy az agyunk nyitottá váljon az információ befogadására, majd később annak felidézésére, használhatunk egy saját keveréket is.

Milyen illóolajok lehetnek alkalmasak erre a célra?

Immunerősítő diffúzorba

Kattints a képre: Erő és Vitalitás keverék 

Az aromaterápiában tapasztalt memória működést javító illóolajokból is készíthetsz keveréket:

  • Citrom
  • Grapefruit
  • Rozmaring ct. cineol
  • Borsmenta
  • Fodormenta
  • Zsálya
  • Eukaliptusz radiáta

Koncentrációnövelésre általában szeretjük a cineol vegyületet tartalmazó illóolajokat, mert azok stimuláló hatásúak, fáradtság, kimerültség esetén is hasznosak lehetnek.

Erre például nagyon jó az Erő és vitalitás keverék vagy az Eucaly Pur is.

Milyen módszerekkel alkalmazhatod őket?

Aroma stick – inhalátor a praktikus megoldás

Az illóolajokat memóriajavítás céljára legjobb, ha belélegzed. Használhatod diffúzorban, de ha például vizsgára, előadásra vagy tárgyalásra készülsz jobb, ha aromastickben alkalmazod. Így diszkrét lesz, nem fogsz másokat zavarni vele.

Ha viszont ez nem olyan fontos, akkor akár mellkas bedörzsölőt is készíthetsz magadnak vagy a csuklódra kenve szagolgathatod. Ilyenkor növényi olajban elkeverve használd.

Kinek, milyen módszer fekszik jobban…

Próbáld ki te is! Ha beválik, csak javíthat a teljesítményeden.

 

Ebben a cikkemben olvashatsz a rozmaring memóriajavító hatásáról!

 

Illatos szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő aromaterapeuta, fitoterapeuta

Funkcionális mentor, hormonegyensúly tanácsadó