fbpx

A kullancs egy kicsi, de potenciálisan veszélyes parazita.

Hol található a kullancs?

A kullancsok általában erdőkben, mezőkön, füves területeken, valamint a magas fűben vagy aljnövényzetben tartózkodnak. Gyakran előfordulnak olyan helyeken is, ahol a vadállatok vagy háziállatok tartózkodnak. Én már a kertben is szedtem ki kullancsot magamból és a barátnőm is talált már ugyanígy kullancsot a gyermekében is.

Magyarországon több kullancsfaj is előfordul, köztük a legjellemzőbbek a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) és a hosszú csápú kullancs (Dermacentor marginatus). A közönséges kullancs nagyon sok fertőzést terjeszt. De vannak más fajok is, például a tavalyi évben kutatók már egy afrikai fajt is felfedeztek Magyarországon, amely több veszélyes kórokozót is terjeszthet.

Hogyan kerülhet belénk?Kullancscsípés

A kullancsok a fű vagy bokrok között rejtőzködve várakoznak, és amikor ember vagy állat elhalad mellettük, rávetik magukat, majd a bőrbe fúrják szájszerveiket, hogy vért szívjanak.

A kullancs leggyakrabban olyan területeken csípi meg az embert, ahol a bőr vékonyabb és puha, vagy ahol a ruházat alatt könnyen hozzáférhető, például:

  1. Arc és nyak területe: Ideális célpont a kullancsok számára, mivel ezek a területek általában fedetlenek és könnyen hozzáférhetők.
  2. Hajszálak közelében: Gyakran felmásznak a fejbőrre, különösen a hajvonal közelében, ahol könnyebben megtalálhatók a vékonyabb bőr rétegei.
  3. Fülek belső része: Kullancsok gyakran befúrják magukat a fülek belső részébe, ahol a bőr vékonyabb és érzékenyebb.
  4. Hónalj és ágyék: Ezek a területek általában nedvesek és melegek, ideális környezetet biztosítva számukra.
  5. Lábfej és lábujjak: Gyakran felmásznak a lábra, különösen olyan területekre, ahol a bőr vékonyabb és könnyebben elérhető, például a lábfej és a lábujjak közé.

Fontos megjegyezni, hogy a kullancsok bármely bőrfelületre tapadhatnak, így fontos, hogy alaposan ellenőrizze a test minden részét minden szabadtéri tevékenység után.

Hogyan fertőz?

A kullancsok fertőzhetnek olyan betegségekkel, mint például a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás. A fertőzés általában akkor következik be, amikor a kullancs hosszabb ideig szívja a vért, és a betegséget okozó mikroorganizmusok átkerülnek a gazda szervezetébe.

Aromapic kullancsriasztó spray

Aromapic kullancsriasztó spray

Milyen betegségeket terjeszt?

A leggyakoribb kullancs által terjesztett betegségek közé tartozik a Lyme-kór (borreliosis) és az agyvelőgyulladás (meningitis), de más betegségeket is továbbíthatnak, mint például a kullancsencephalitis vagy a babesiosis és a bartonella. Ezeket hívják társfertőzéseknek. Nagyon nehezen diagnosztizálhatók és nehéz a differenciál diagnosztikájuk. Rengeteg tünetük lehet, amik annyira rontják az életminőséget, hogy akár munkaképtelenné is tehetik az embert. Ilyen rohamokat vagy fellángolást a boreliával (Lyme) fertőzött emberek is átélhetnek. A gyógyításuk egyelőre orvosok által felállított egyéni protokollok, többnyire különböző antibiotikukmok nagy dózisban.

Hogyan távolítsuk el?

A kullancsot minél hamarabb el kell távolítani a bőrből, hogy csökkentsük a fertőzés kockázatát. Ehhez egy csipesz segítségével óvatosan meg kell fogni a kullancsot a feje közelében, majd fokozatosan ki kell húznunk azt úgy, hogy kis sátor alakú legyen a bőrünk. Fontos, hogy ne nyomjuk össze a kullancs testét, és ne húzzuk hirtelen, mert ez fokozhatja a fertőzés veszélyét. Ne krémezzünk, ne használjunk népi megoldásokat!

Hogyan védekezhetünk?

A kullancscsípés elkerülése érdekében ajánlott hosszú ujjú ruházatot és hosszú nadrágot viselni, amikor olyan területeken tartózkodunk, ahol sok a kullancs. Emellett használhatunk kullancsriasztót, amely segíthet csökkenteni a kullancsok harapásának kockázatát.

Én a megelőzés híve vagyok. Ha túrázunk figyelek a megfelelő öltözékre és mindig befújom magam ezzel az aromaterápiás készítménnyel:

Aromapic kullancsriasztó spray

A sprayvel a nadrágomat és a felsőmet is befújom a csuklómnál és a nyakamnál jó alaposan. Ezt 3-4 óra múlva megismétlem.

Otthon pedig alaposan átnézem magam.

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

okleveles fitoterapeuta, aromaterapeuta és masszázsterapeuta

szemléletfejlesztő funkcionális mentor és hormonegyensúly tanácsadó