fbpx

Erika levelére azért írok választ több cikkben, mert látszik, hogy egy anyukának mennyi mindenre kell megoldást találnia. Immunerősítés, köhögéscsillapítás, szúnyogriasztás, cellulit, fogyás és még sorolhatnám. Cellulitra, fogyásra ITT találod a válaszaimat.

Íme, Erika levele, tanácsaimat a levél alatt találod:

“…..  Amit még szeretnék: egy szúnyog- és kullancsriasztó keveréket, amit az egész család használhat. Erre gondoltam: orvosi levendula, citromcirok, teafa, vietnámi eukaliptusz (a picin is használhatom?), pálmarózsa. Mit gondolsz? Jojoba olajam van itthon, de ebből készítenék inkább valami lazább keveréket, amit lehet fújni.

Ezen kívül a gyerekek immunrendszerét szeretném erősíteni. Eukaliptusz radiata jó lenne rá?

A páromnak is szeretnék valamit köhögésre. Nincs megfázva. Mégis reggelente és nap közben néha köhög.

Olyan megoldást keresek, amit univerzálisan használhatok, és összességében nem túl drága.

Segítségedet előre is köszönöm, …”

 

Kedves Erika!

Leveleden látszik, hogy igyekszel gondoskodni a családról és ez sokrétű kérdést vet fel. Abban is igazad van, hogy az otthoni aromaterápiás házipatikát költséghatékonyan érdemes összeállítani, tehát olyan illóolajokat keresünk, melyek sokrétű felhasználást biztosíthatnak az egész családnak.

Így többnyire frissen tudod tartani az illóolajos házipatikádat. Amit mindenképpen érdemes tartani, az a Levendula illóolaj, a Teafa illóolaj esetleg Vietnámi eukaliptusz, mert ezekből biztosan sok fog fogyni. 

A házipatikádba fogok olyan keverékeket is ajánlani, amik nagyon praktikusak és hasznosak. Az immunerősítőket inkább szeptemberben érdemes beszerezni, a szúnyogriasztókat pedig a szúnyog szezon beálltával. Így kialakul egy kicsi alapkészlet, amit könnyen és hatékonyan tudsz alkalmazni.

  • Gyerekeknek immunerősítés

immunerősítés gyerekeknekA gyerekeknek immunerősítésre mehet az Eukaliptusz radiata, bár komplexebb keverékek jobban működnek.

Az Eucalyptus radiatat 4 éves kor alatt, csak 1-2 csepp mennyiségben használhatjuk és görcsös köhögésnél egyáltalán nem! Viszont egy másik illóolaj, amit szintén említesz, a Vietnámi eukaliptusz, nagyon jó helyettesítője a radiatanak ilyen esetekben.

Az illóolajok esetében fontos tudni, hogy szinergiában, azaz többféle illóolaj keverékében sokkal szélesebb spektrumban tudják meggátolni a baktériumok és vírusok elterjedését a szervezetben.

Ezért ebben a kérdésben azt tanácsolnám, hogy a házipatikába pár egyszerű illóolaj mellett építs be néhány komplexebb készítményt is, ez a legegyszerűbb, leghatékonyabb és rendkívül költséghatékony. Én sem használok mást otthon, mert ha valamelyik nagy aromaterápiás cég kialakított egy jó keveréket, akkor már nem érdemes kevergetnem, csak, ha valami nagyon egyedi eset történik.

A keverékeket és balzsamokat együtt használni a legjobb. Először a gyermek korának megfelelő mennyiségű  illóolaj keveréket használd. Itt van kétféle keverék is, melyeket 6 éves korig alkalmazhatsz mellkasra és hátra: PranaBB immunerősítő keverék és a Leo varázsolaja.

És itt van kétféle balzsam, amit a keverék fölé kell kenni szintén mellkasra és hátra: PranaBB légzéskönnyítő balzsam és Bébelle balzsam.

Sok kliensemnél és nálunk is bevált a családban mind megelőzés, mind immunerősítés témában. Összetett, kiegyensúlyozott keverékekről beszélünk és az illatuk annyira kellemes, hogy a gyermekek gondozói bölcsiben, oviban mind felfigyelnek a gyerekek kellemes illatára. Valahogy külön figyelmet szentelnek nekik.

Ha a gyerekek betöltötték a 6 évet, akkor pedig már az egész család használhatja az Aromaforce immunerősítő illóolajkeveréket és az Aromaforce légzéskönnyítő balzsamot.

Családi immunerősítésről ITT olvashatsz még.

Nem árt, ha az aromaterápiás házipatikában van néhány jól kiegyensúlyozott előre elkészített keverék, különösen, ha a keveréket mindkét gyermek esetében alkalmazhatod.

  • Köhögés

A férjed köhögése azonban egy tanácsadási téma. De előtte mindenképpen elküldeném orvoshoz. Nem mindegy, hogy mi az oka a köhögésnek és ez sokféle lehet. Ha már ismert a diagnózis, sokkal hatékonyabban tudunk keveréket készíteni.

Illetve családi használatra, különböző problémák megoldására ajánlom az Aromareneszánsz című könyvet, melyet ITT találsz meg. Nagyon jól leírja az alapokat, egyszerűen kezelhető, jó felépítésű könyv és sok receptet tartalmaz.

  • Mit használhatsz szúnyog- és kullancsriasztásra?

szúnyogriasztásIgen, az általad felsorolt illóolajokat használhatod rovarriasztásra. Különösen a Vietnámi eukaliptuszt, hiszen ennek fő hatóanyagát használják az ipar által készített rovarriasztó készítményekbe is. (Illetve ennek átalakított változatát.)

Korábban már írtam egy receptet a blogra szúnyogriasztással kapcsolatosan, most ezt átalakítom kisgyerekes család számára:

Az illóolajokat feloldod az almaecetben és hozzáöntöd a Levendula aromavizet. Jól összerázod. Minden egyes használat előtt felrázandó!

Ehhez a keverékhez spray fejet válassz és sötét üvegben készítsd. (ITT találsz hozzá eszközt.) A Jojobát nem biztos, hogy praktikusnak találnád, ha spray-zni szeretnél. De ha mégis, akkor kipróbálhatod, hasonló arányban és akkor bőrre kell kenni.

Ezt a keveréket főleg a ruha végeknél (nyaknál, csuklónál, bokánál) használjátok, mehet bőrre is, de a pici babának csak a ruhájára menjen. És mindenképpen végezzetek bőrtesztet használat előtt!

Az aromaterápiás szúnyog- és kullancsriasztó keverékek tapasztalataim szerint, igen jól működnek, de ha valakit szeretnek a rovarok, akkor 2 óránként újra kell fújni, ha kevésbé szeretik, akkor lehet 3 óra is. Ettől függetlenül figyelni kell a kullancsokra!

Ha kérdésed van, írhatsz nekem a linkre kattintva: Üdvözöllek!

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő, aromaterapeuta

hormonegyensúly tanácsadó

alelekillata.hu szerkesztője