fbpx

Az elmúlt hetekben sokan kérdezték tőlem, hogy aromaterápiával visszanyerhetik-e szaglásukat. Igen sokszor visszamaradó tünet egy Covid fertőzés után a szaglásvesztés. Ilyenkor az ember az ízeket sem érzékeli megfelelően. Ez viszont hosszú távon a lelki, mentális állapotunkra is kihatással van.

Ráadásul még tetézi a helyzetet, hogy már mindannyiunknak elege van a korlátozásokból, a szociális életünk gyökeres megváltozásából, a maszkviseletből. Hiányzik az érintés, az ölelés, a puszi. Az emberek távolságot tartanak. Mind-mind olyan dolgok, amelyek eddig természetesek voltak és az életünk részét képezték, most meg nem csinálhatjuk. Nem is tudtuk, hogy ezek milyen fontosak, ugye? 

És sokan most jönnek rá, hogy a szaglás milyen fontos nekünk, befolyásolja fizikai, pszichés és szociális életünket is. Nagyon sokaktól hallom, hogy a fertőzés után szaglásvesztéssel bajlódnak, akár hetek, hónapok is eltelnek a szaglás rendeződéséig. Sajnos, tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a szaglásukat elvesztett emberek másképp állnak az élethez és ez akár a motiváció elvesztéséhez, depresszióhoz vagy étvágytalansághoz is vezethet, hiszen ha nem érezzük az illatokat, szagokat az ízérzékelésünk is módosul.

A teljes szaglásvesztés, az anozmia, részleges elvesztése pedig a hipozmia. Az anozmiásoknál nagyobb a lehetősége a depressziónak, a motiváció elvesztésének, teljesítmény csökkenésnek, de a libidó csökkenésnek is. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a Covid fertőzöttek 84,4%-a veszíti el a szaglását a betegség következtében. A fertőzöttek 50%-ának szaglása azonban körülbelül 15 nap múlva helyreáll. Mások pedig hetekig, akár hónapokig elvesztik szaglásukat. 

Ez a jelenség egyébként nátha vagy influenza esetén is előfordulhat.

Egy szó, mint száz, óriási nyomást helyez a szaglás elvesztése az emberre az élet minden területén.

A kérdés, hogy aromaterápiával lehet-e gyorsítani a szaglás visszanyerését egy Covid fertőzés után?

A belga Pránarom cég, amely Európa sok országában ismert, a tudományos aromaterápia képviselője. Szakértőik a következő protokollt* és módszert javasolják a szaglás mihamarabbi visszanyerésére:

A kúrát már rögtön az első hónapban érdemes elkezdeni. Nem kell megvárni, hogy visszajön-e a szaglás vagy sem:

 

Javasolt protokoll PRANAROM illóolajok használatával:

 

  • Válassz ki a 4 illóolajat a fenti listából
  • Itass át egy Aromastick-et/ inhaláló stick-et 5 csepp illóolajjal egyféle illóolajból. (ezt kéthetente ismételni, frissíteni kell) Így lesz 4 inhaláló stick-ed 4 féle illóolajjal.
  • Naponta kétszer végezz 2-3 belégzést illóolajonként. Lehetőleg reggel éhgyomorra és este ételektől és ételszagoktól távol.
  • Minimális kezelési időtartam: 3 hét (a 4 kiválasztott illóolaj 3 hét után megváltoztatható).
  • Ismételd meg a kezelést, amíg a szaglásod és az ízérzésed vissza nem tér.
  • A rehabilitáció akár több hónapig (4-5 hónapig) is eltarthat, a szaglás teljes visszanyeréséig.
  • A napi 2 szaglás-stimuláció mellett használj illóolaj diffúzort is.

*Protokoll Thomas Hummel drezdai (Németország) és Dr. Hirac Gurden neurobiológus, a CNRS idegtudományi kutatási igazgatójának és Jean-Michel Maillard anosmikus és alapító elnök számos kutatási csoportjának és nemzetközi munkájának alapján. Anosmie egyesület

 

A fenti illóolajokat rendeld meg innen: Illóolajok

Aromastick az olfactor terápiához.

Diffúzorok a párologtatáshoz.

Ha a webáruházamból vásárolsz, szakmai tanácsokat is adok. Termékeim a piacon az egyik legjobb terápiás minőséget képviselik elfogadható áron, kiváló ár-érték aránnyal.

Az illóolajok olfactor használata egy nagyon hatékony módszer. ITT olvashatsz még róla.

Kívánom, hogy mihamarabb gyógyulj meg!

Szeretettel,

Kökény Réka

szemléletfejlesztő aromaterapeuta

hormonegyensúly tanácsadó