fbpx

Ugyanabban a kozmetikumokról szóló blogban, amiről írtam már, egy videón azt hallottam, hogy ne használj illatanyagot a kozmetikumaidba, ne vegyél illatos kozmetikumot.

Ezt én nem tartom feltétlenül mindenkire vonatkozó kitételnek. Más a véleményem. Miért?

Való igaz, hogy a kozmetikumok illatanyagait természetes vagy szintetikus aromás anyagok adják, amik válthatnak ki allergiás reakciót (a kétféle allergiás reakcióról itt írtam már). A natúrkozmetikumokba, sokszor illóolajokat használunk illatanyagként. Az illóolajok tulajdonképpen szerves vegyületek szinergiái. Sok illóolaj több száz szerves vegyületből áll.

Ezeket a vegyületeket csoportokra bontjuk, mint például ketonok, terpének, alkoholok,  aldehidek, kumarinok, stb. (A szerves kémia egy végeláthatatlan nagy terület a kémiában.)

A kozmetikumok illatanyagainak nevei lehetnek például geraniol, limonene, linalol, stb.

Ezek szerves vegyületek, melyek természetes formában léteznek a növények illóolajaiban és sokadmagukkal vannak ott jelen. Azonban, ha csak így olvasod a kozmetikumon őket, akkor az azt jelenti, hogy azok szintetikusan előállított komponensek, amik valóban a kozmetikum jó illatáért felelősek, de mást nem igazán képesek hozzáadni, tehát sem kozmetikai, sem terápiás hatást nem fejtenek ki.aromaterápia

Az illóolajok és bennük  a növények által termelt természetes szerves vegyületek, azonban nagyon erős hatóanyagok is egyben. Szinte minden illóolajnak van valamiféle igen komoly kozmetikai hatása is. Ezért én nem fosztom meg magam az illatos natúrokzmetikumoktól. Inkább körültekintően alkalmazom őket vagy nagy higításban. Lassan szoktattam a bőrömet a hatóanyagdús natúrkozmetikumaimhoz és használat vagy elkészítés előtt végzek bőrtesztet is.

Ez természetesen csak a megbízható illóolajokra vonatkozik!!! Egyszer ugyanis kíváncsiságból leemeltem néhány ismertebb márkának az illóolaját egy nagyáruházban és sajnos fel volt tüntetve a dobozukon, hogy higítottak voltak. (De az is rá volt írva, hogy 100%-os tisztaságú, tehát figyelj oda, ha vásárolsz!) Magyarországon csak néhány olyan márka van, ami valóban adja a természetes hatóanyag tartalmat és ezáltal natúrkozmetikumba és terápiára is alkalmas. Ha natúrkozmetikumban szeretnél illóolajat használni, akkor ezeket javaslom és azt is, hogy előtte kérdezz meg egy aromaterapeutát, hogy a te bőrproblémádra milyen illóolajat ajánl.

Összességében a következőket javaslom Neked:aromaterápia

  • Először kérdezd meg a kozmetikusodat, hogy milyen típusú bőröd van. Ez fontos minden hatóanyag miatt, amit beleteszel a krémeidbe.
  • Utána ennek megfelelően válaszd ki a használni kívánt illóolajat. Kérdezz aromaterapeutától. Mondjuk tőlem. 🙂
  • Csak a legjobb minőségű illóolajokat vásárold erre a célra, még akkor is ha drága. (Vagy akár össze is állhatsz a barátnőddel és megvehettek ketten egyet, hiszen egy 5 ml üveg 150 cseppet tartalmaz. Az nagyon sokáig elég.)
  • Elkészítés előtt végezz bőrtesztet!
  • Pár cseppnél ne tegyél többet a készítményeidbe! A különböző kozmetikumok megfelelő illóolaj tartalmáról is inkább kérdezhetsz aromaterapeutát. Mondjuk engem. 🙂
  • Ha nagyon érzékeny a bőröd, allergiás vagy, valóban érdemes illatmentes natúrkozmetikumokkal próbálkozni.
  • Ha viszont nem érzékeny a bőröd, akkor jól fog esni egy pici illat az arckrémedbe. 🙂

A Lélek Illata Webshop

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő aromaterapeuta

alelekillata.hu szerkesztője

Itt kérdezz:

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.