fbpx

Ezt a krémet tortába is töltheted, de készíthetsz belőle egy kellemes mediterrán édességet is. Én mindkét formában kipróbáltam és kínáltam barátaimnak. Mindenkinek nagyon ízlett. Cukor helyett Eritritet raktam bele és kínáltam olyan ismerősöknek, akik eddig nem találkoztak az édesítés eme formájával. Nem is érezték, hogy nem cukor van benne és a receptjét is elkérték. A xilit és az eritrit egy cukoralkohol, azt mondják, kétszer olyan édes, mint a finomított cukor, ezért sokkal kevesebbre van szükség belőle. Én még az előírt mennyiségek felénél is kevesebbet szoktam belerakni és még így is néha túl édesnek érzem. No, akkor lássuk a receptet.

Az alapanyagoknál többfélét írok, így mindenki szokásának megfelelően alkalmazhatja őket.

 

Hozzávalók:

  • 6 dl tej, feles tej vagy zabtej (a feles tej fél adag tej és fél adag víz)
  • 2,5 csomag pudingpor vagy gluténmentes pudingpor (én gluténmentes vaníliásat raktam bele, de nyilván más ízben is lehet)
  • 20 dkg cukor, barna cukor vagy 10 dkg Xilit, Eritrit (kóstold meg, hogy mennyire édes és módosítsd a mennyiséget, ne használj túl sok cukrot!)

Ebből készítünk egy viszonylag kemény pudingot. Ha kihűlt,

  • 20 dkg vajat vagy margarint habosra keverünk géppel, majd apránként hozzákeverjük a pudingot.

Mivel lehet még változatosabbá tenni:

  • Adhatsz hozzá diót, mogyorót, mazsolát, egy kis rumot, gyümölcsöket, kakaót. Amit éppen kitalálsz.
  • Adhatsz hozzá még 2 dl felvert tejszínt. (Ha nem elég kemény, akkor sajnos habfixálót kell belerakni.)

Én olaszos édességet készítettem belőle (meg egy csokitortát). Adtam hozzá őrölt vanílliát, raktam bele egy kevés tejszínt és 250 g Mascarponet. Ez ettől nem annyira különleges, de ha tálalsz hozzá valamilyen gyümölcsöt, no, az nagyon feldobja. Mi meggyel ettük, de szerintem mással is jó. Pl. málna, erdei gyümölcskeverék, stb. (Ezek most csak mélyhűtve kaphatók, de ha eljön a szezonjuk, akkor magad is készíthetsz a mélyhűtődbe néhány adagot. Én is a sajátomat tálaltam.)  🙂

Köszi anyukám! 🙂

Ha még kérdésetek van a praktikákkal kapcsolatban, szívesen válaszolok. 🙂

Még több egészséges édesség és recept