fbpx

Már írtam nektek, hogy saját gyakorlati tapasztalatom útján jutottam el az aromaterápia tanulásáig. Elégedetlen voltam a bolti olajokkal és találtam egy iskolát, ahol minőségi illóolajok is kaphatók. Azóta csak ezekkel dolgozom, ezekkel kezelem a családomat és mondhatom, hogy egyre lelkesebb vagyok. Soha nem gondoltam volna, hogy én egyszer még hajlandó leszek egy ekkora dologba belefogni.

Ugyanis az aromaterápiában kialakult kétféle iskolában (az angol és a francia) mérhetetlen mennyiségű nemzetközi irodalom gyűlt össze. Az angol iskola a terápia mellett inkább a SPA jellegű élményt nyújtja, azaz masszázzsal és más külsőleges alkalmazással jut be a hatóanyag a szervezetbe és így használja az olaj kozmetikai hatása mellett, a terápiás hatását is. A francia iskola azonban belsőegesen is ad szereket.

Azért mindenkit óva intek, hogy a szájába kapkodjon bármilyen illóolajokat felügyelet nélkül. Mint már említettem, a Medve nem játék, így az illóolaj sem az! Ne vegyétek a szátokba, csak szakember felügyelete mellett lehet ezt megtenni! Az illóolajok használatánál ugyanis ismerni kell az ellenjavallatokat is!

Szóval a francia irányzat a mélyebb kémiai összetételt is vizsgálja. Folyamatosan kutatják az egyes illóolajok szervezetre gyakorolt hatását, összetételét, hatóanyag tartalmát. Egy illóolaj ugyanis több száz kémiai összetevőből is állhat, fitohormonokat, vitaminokat és rengeteg más összetevőt tartalmaz. 75-100-szorosan erősebb, mint a szárított gyógynövények. Ez adja meg a komplexitását. És akkor most jön, hogy mi van a minőséggel?

aromaterápiaMindig szomorú vagyok, amikor a natúrkozmetikumokat otthon készítő hölgyek olyanokat írnak, hogy a boltban itt-ott vásárolt illóolajokat belerakják az arckrémeikbe, meg mindenféle kozmetikumaikba. Ezzel tulajdonképpen agyonverik azt a szándékukat, hogy tiszta, vegyszermentes kozmetikumokat használjanak. Megveszik a zsírokat és a bázisolajokat drágán, ezekre a magas hatóanyag tartalmú illatanyagokra pedig inkább nem költenek. Pedig az illóolaj nem csak az illatot szolgáltatja a kozmetikumban, hanem a hatóanyagot is.

Tény, hogy a magas minőségű illóolajok jóval drágábbak, mint a boltiak, de mivel pár csepp is elég belőlük, ezért inkább azt javasolnám, hogy keress egy aromaterapeutát, masszőrt, természetgyógyászt, akik kimérve is odaadják neked azt az 1-2 ml mennyiséget vagy álljatok össze többen és vegyetek meg együtt egy-egy üveggel. Az 1-2 ml mennyiség pl. átlag 4-5 X 50 ml arckrémbe elegendő.

Ugyanis az illóolajokat sokféle módon „hamisítják”. Higítással vagy szintetikus összetevők hozzáadásával. Én például nem szerettem a bolti Ylang-Ylang illatát. Borzalmas volt, nem értettem, hogy miért ilyen büdös. De ha te szagoltál már igazi Ylang-Ylang illóolajat, akkor nem tudsz róla lejönni. Hihetetlen, fantasztikus illata van. És lazító hatású, stresszcsökkentő, vérnyomáscsökkentő és még a faggyúmirigyek működését is szabályozza sok más hatása mellett. Mivel nagyon erős illat, ezért 1 csepp is elegendő belőle az arckrémedbe.

Az illat teljességét mindaz a több száz összetevő határozza meg, amit a növény termel.

Ha például szintetikus anyagokkal akarják utánozni az illatot, nem képesek előállítani ebből a teljes összetételt, csak a főbb elemeket. Így a teljes illatélmény és hatóanyag tartalom nem jön létre. Különösen érvényes ez például egy Damaszkuszi rózsa illóolajra, ami több mint 300 összetevőből áll. Emlékszel régen milyen nagy szó volt a bolgár rózsaolaj? No, hát ma is aranyárban mérik.

Mondhatjuk, az illat egy nagyon szubjektív dolog. Én még a kvantumgyógyászatban is használom és változó a visszajelzés. Ha valakinek valamilyen illat nem ízlik, szinte biztos, hogy valamilyen dolga van vele.

Sokat halottam már tanfolyamokon, hogy tudod, a terápiában mindig azt kell figyelni, ami nagyon bejön a kliensnek vagy ami nagyon nem. No, azokon kell dolgozni. 🙂

aromaterápia és minőségTehát a minőséggel kapcsolatosan csak annyit szeretnék mondani neked, hogy azt tapasztaltam, hogy a boltban kapható illóolajok igen nagy része nem éri el azt a terápiás hatást sem a gyógyításban, sem a natúrkozmetikában, ami egy tiszta illóolajtól elvárható. Ne kérdezd, hogy miért van akkor ráírva mindegyikre, hogy 100%-osan tiszta. Ezt nem tudom.

Mindenesetre azt szokták mondani a szakmabéliek, amire az van ráírva, hogy nem alkalmazható belsőleg, azt a bőrödre se kend, de ne is szippantsd be. Értelmetlen, semmi hatása nem lesz.

Vannak gyártó cégek, amelyek megkülönböztetnek terápiás célokra szánt illóolajokat, ehető illóolajokat és parfüm szintű illóolajokat. Bár ezzel kapcsolatosan a világszinten ismertebb aromaterapeuták vitatkoznak, mégis a terápiás célra szánt minőség az, amit általában ajánlanak a szakemberek. Ugyanis ezek az illóolajok azok, amelyek organikus termesztésből származnak, kivonásuk megfelelő hőfokon, megfelelő időben és megfelelő nyomás alatt, szüretelésük pedig a megfelelő szezonban és napszakban történt.

No, ezért fontos, hogy a natúrkozmetikumodba ne higított vagy szintetikus kémiai anyagokkal teli illóolajakat használj. Ugyanis ha arckrémedbe vagy testápolódba teszel olajat, akkor az bejut a szervezetedbe is. Így például az arckrémed és a parfümöd is lehet terápiás hatású. Többek között antidepresszáns, hangulatjavító, stresszoldó és még sorolhatnám, mint fent az Ylan Ylangnál.

Másik cikkem a témáról: Aromaterápia natúrkozmetikához

Ha érdekel, hogy még milyen témákról fogok cikkeket írni neked, kérlek kattints ide: Mindennapi praktikák. Ezen az oldalon találsz egy ingyenesen letölthető anyagot is, amelyben olajok használatáról is szó van.

Szeretettel,

Réka

Módszerek, ahol alkalmazom az aromaterápiás szereket, illóolajokat, bázis olajokat, agyagokat és sok más aromaterápiás szert is:

Tetsápoló masszázs

Kvintesszencia program

Lomi-Lomi masszázs

Kvantumgyógyászat

Ha kérdésed van vagy időpontot szeretnél egyeztetni, kérlek, írj nekem itt vagy hívj a +3620-517-50-48-as számon:

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

keywords: