Egy kedves barátom árulta el nekem a sajtérlelés folyamatát. Ez is egy jó ajándék lehet, ha valaki szereti a különlegességeket. Én kecskesajtot érleltem, de más sajtból is elkészíthető.
A sajtot bevonjuk sóval és egy napig állni hagyjuk egy kb. 10 fokos helységben vagy pincében, lehetőleg úgy, hogy a nedvesség ki tudjon jönni belőle és a sajt ne vízben álljon. Például egy tiszta hálóban fel is akaszthatjuk, hogy csöpögni tudjon. Másnap letörölgetjük róla a sót (le is
moshatjuk, csak utána egy tiszta konyhai papírtölrővel le kell róla itatni a vizet) és újra bevonjuk sóval. Ezt a műveletet még 1-2 napig ismételjük, amíg a külsején enyhén sárgás réteget fedezünk fel. Az érlelés lényege, hogy a só kivonja a vizet a sajtból. Ettől a sajt koncentráltabb, aromásabb ízűvé válik.
Megehetjük így is, de ha karácsonyi ajándék különlegességet szeretnénk belőle csinálni, akkor feldaraboljuk kis darabokra. Kicsi befőttes üvegbe töltjük és fűszerezzük. Rakhatunk bele zöldfűszereket, pl. rozmaringot, bazsalikomot (nem por formájában, hanem összemorzsolva szép), esetleg a tetejére rakhatunk vékony fokhagyma szeleteket vagy bekeverhetjük pirospaprikával. Hogy mit rakunk még bele, az már fantázia és ízlés kérdése. A végén leöntjük olivaolajjal úgy, hogy teljesen ellepje.
Én háromfélét csináltam, rozmaringost, simát és pirospaprikásat. Mindegyik tetejére raktam fokhagymát. Két hétig vártam, aztán
kibontottam. Nagyon jó íze volt mindegyiknek, az olaj és a sajt átvette a fokhagyma és a fűszerek ízét. (Sajnos, a paprikás üvegről nem vettem le a címkét, minthogy kísérleteztem az ízekkel, így nem készítettem róla képet, de nem gondoltam volna, hogy ilyen finom lesz.)
Pirítósra vagy salátákba, más ételekhez nagyon jól illik. Többet is gyárthatsz belőle, elteheted és ha salátát csinálsz, csak ráöntöd a zöldségre.
Ha kötsz egy kis anyagot a tetejére és felcímkézed, igazi szép, kézműves ajándék lesz belőle. 🙂
További ötletes receptek az Aromablogon.
Köszöntelek A lélek Illata Honlapján!