fbpx

Nézzük, mi akaszthatja meg a méregtelenítés folyamatát. Az előző cikkemben a szervezet méregtelenítési fázisairól, az 1. fázis oxidációs folyamatairól és a 2. fázis konjugációs folyamatáról volt szó.

A kihívás pedig az, hogy a 2. fázis sokszor belassul, ellustul. Valószínűleg azért, mert nincs megfelelő mennyiségű mikrotápanyag a szervezetben ezekhez a biokémiai folyamatokhoz. És ez az, amit egyáltalán nem akarunk, hiszen már tudjuk, hogy az 1. fázis oxidációs folyamataiban keletkezett metabolitok számunkra káros anyagok. Ha a 2. fázis belassul, akkor funkciózavar keletkezik, ami különböző tüneteket okozhat.

Sőt, ha hiányunk van a mikrotápanyagokban és nem működik a 2. fázis, akkor tulajdonképpen vajmi kevés méreganyagot tud eltávolítani a májunk, mert nem indulnak be a biokémiai folyamatok. Így hát könnyen beláthatjuk, hogy a böjt, a léböjt, a nem evés vagy mondjuk az egyféle zöldség evése, mint a krumpli, nem fog sokat segíteni, csak átrendezi az anyagok helyét a szervezetben.

Így aztán hasznos, de távolról sem elégséges az, ha évente egyszer-kétszer tisztítókúrát, méregtelenítést csinálunk. Valamint nagyon káros az is, ha csak minden megelőző tájékozódás nélkül hirtelen átállunk a nem evésre vagy különböző más szélsőséges megoldásokhoz folyamodunk.

Funkcionálisan tulajdonképpen már teljesen másképp gondolkodunk a test tisztításáról, mint ahogy az régebben a köztudatban elterjedt. Sem koplalást, sem monodiétát nem csinálunk vagy léböjtkúrát. Elsősorban igyekszünk figyelni arra, hogy sok mikrotápanyagot vigyünk be változatos étkezéssel, hiszen a mikrotápanyagok hiánya megakaszthatja a méregtelenítési folyamatokat, az antioxidánsok pedig kisegítenek minket az 1. fázisnál. Illetve különböző módszereket, gyógynövényeket és étrendkiegészítőket alkalmazunk a szervezet méregtelenítési útvonalainak támogatására, mint például ezt az egyedülálló összetételű illóolajos készítményt, a Pranadraint.

De ne feledkezzünk el a 3. fázisról sem.

Feketekömény kapszula a jobb méregtelenítésért

Feketekömény kapszula, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, segít a méregtelenítésben, immunmodulációban

Ez az elszállítás, kivezetés folyamata. Itt a konjugált vegyületek egy részét a szervezet elszállítja a veséhez, amely kiszűri azokat és így a vizelettel távoznak vagy az epével a beleken keresztül a székletben távoznak.
Ahhoz, hogy ez a folyamat megtörténjen, szükségünk van megfelelő folyadékbevitelre és a belek megfelelő működésére, hogy szép legyen a kakink és főleg minden nap legyen kakink. (A kaki fontosságáról és a „drága kaki effektusról” később még fogok írni.) Valamint kellenek a gyógynövényes segítők is, hogy a számunkra szükségtelen káros anyagok valóban távozzanak is a szervezetből és ne szívódjanak vissza.

A hatékony méregtelenítéshez szeretnék megosztani veled néhány tippet a funkcionális medicina tárházából:

-> Először a mindennapokban alakíts ki egy megfelelő ritmust, ami segíti a szervezeted méregtelenítési folyamatait, hagyj elegendő időt a testednek az étel feldolgozására és ne keverd az ételt a folyadékkal.

-> Kezeld a stresszt! A méregtelenítés folyamata paraszimpatikus idegrendszeri hatás alatt működik jól. A paraszimpatikus hatás alatt általában pihenünk és emésztünk. Ha a szervezeted az „üss vagy fuss” szimpatikus hatás alatt van, akkor „megálljt” parancsolsz az emésztésnek és a méregtelenítésnek. Ezért sem annyira kedvező, ha munka közben próbálsz böjtkúrát tartani.

-> A funkcionális medicina alapja az eliminációs diéta, amellyel kiiktatjuk a gyulladást és allergiát okozó élelmeket a kliens étrendjéből. Ezt jobb funkcionális mentor támogatásával csinálni, de kezdetnek az is megteszi, ha kiiktatod azokat az élelmiszereket, melyekről azt tapasztalod, hogy tünetet okoznak neked. (Az elimináció után lassan kezdjük a visszavezetést a funkcionális szabályok szerint.)

Chlorella tabletta

A Chlorella kiváló megkötő, kivezető szer, magas mikrotápanyag tartalommal

-> Csökkentsd a környezeti toxinokat. Nézd át a háztartási szereidet, kozmetikumaidat és cseréld le őket környezetbarát termékekre vagy készítsd magad.

-> Önmagában az, ha kialakítasz egy megfelelő napi ritmust az evés és ivás tekintetében és törekszel a minőségi élelmiszer és folyadék fogyasztására, már rengeteget segít tested tisztulásában.

-> Válassz funkcionális minőségű, gyógynövény alapú étrendkiegészítőket erre a célra, mert rengeteget segítenek a kiválasztásban, a méreganyagok megkötésében és kivezetésében és a sejtszintű regenerációban.

Kattints a gombra:
Segítség a méregtelenítésben

Ha szeretnél biztonságosan tisztulni vagy megismerkednél a funkcionális táplálkozással, kérj időpontot itt:

Vedd fel velem a kapcsolatot!

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő funkcionális mentor, hormonegyensúly tanácsadó

okleveles fitoterapeuta, aromaterapeuta

okleveles masszázsterapeuta

 

Előző cikkek a témában:

Méregtelenítés házilag – 1. 

Méregtelenítés házilag – 2.