fbpx

Már egy ideje keresgélek a 100%-os tisztaságú illóolaj témában. Tudom, hogy már írtam erről, de nem nagyon látom, hogy sokakat érdekelne, pedig azon kívül, hogy nem veszélytelen, még agyon is csapja a friss natúrkozmetikumodat.

Miért van alacsonyabb minőségű illóolajok csomagolásán, hogy 100%-os tisztaságú illóolaj, ha mégsem az?

Szomorúság töltött el, amikor ismert receptes oldalakon, lelkes natúrkozmetistáktól olvastam, hogy milyen illóolajokat használnak natúrkozmetikumaikba. Ezek olyan jól kulcsszavazott oldalak, amelyekbe lépten-nyomon beleütközik a közönség és mindenki meglehetősen meggyőző és hiteles forrásnak gondolja őket. Hát nagyon nehéz kiszűrni a jó minőséget mindenben, ugyanis a szabályozások rengeteg kiskaput engednek a gyártóknak, bármilyen iparágról legyen is szó.

Az illóolajok európai és amerikai szabályozása igen bizonytalan, annak ellenére, hogy valóban nem veszélytelen anyagokról beszélünk. Azaz nem létezik egységes szabályozás. És természetesen nem pusztán a természetgyógyászok használják őket, de a parfűm- és kozmetikaipar, illetve az élelmiszeripar is. Ennek megfelelően már egész sor “szintetikum” készült laborokban a különböző felhasználási területekre.

A titok pedig röviden annyi, hogy sem az amerikai, sem az európai szabályozás nem tartalmaz megfelelő paramétereket az illóolajok gyártására és kereskedelmére. A jelenlegi szabályok szerint, a 100%-os tisztaságú illóolajnak tartalmaznia kell meghatározott mennyiségű higítatlan illóolajat, amit néhány forrás 49%-ban határozott meg. Nekem, ez néha még kevesebbnek tűnik. Némelyik illóolaj utánzat annyira büdös a higítatlan társához képest…

Tehát tudd, hogy amit a boltban pár 100 forintért vagy ezer forint körül kapsz (ez a 10 ml mennyiségre vonatkozik), kisebb részben tartalmaz valódi illóolajat, sőt megreszkírozom, hogy minél olcsóbb annál kevesebb a valódi illóolaj tartalma. Hiszen pont azért higítják, hogy olcsóbb legyen.

kemia_laborÉs mi van a további 51%-kal?

A további rész pedig szintetikus adalékanyag vagy másod, illetve harmadlepárlású minőségileg nem megfelelő illóolaj. Példák a szintetikus szerves vegyületekre, amik az illóolajok alapillatát adják: linalool, limonen, geraniol, coumarin, linalil-acetát, stb. Ha ilyesmit olvasol a csomagoláson, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem higítatlan illóolaj van a kezedben. Csakhogy sajnos, a gyártók ezt sem kötelesek feltüntetni a csomagoláson, mivel, ha nem szerepel benne meghatározott százalékban, nem kell ráírniuk.

A jó minőségű illóolajok üvegein a következő információkat találod:

  • Magyar név
  • Latin név
  • Illóolaj (angolul essential oil), nem pedig illatos olaj, parfümolaj, olaj kompozíció, stb.
  • Gyártáis szám
  • Lejárati idő
  • Származási hely

És még egyszer, az olcsó pár százas vagy ezer forintos illóolajokra hiába írják rá, hogy 100%-os, az nem jelenti azt, hogy higítatlan terápiás minőségről van szó. Ezért sem gyógyítási célra, sem natúrkozmetikumba nem javasolt, hiszen itt a cél a magas hatóanyag tartalom és természetes növényi jelleg.

Te milyen illóolajokat használsz párologtatásra, kozmetikumaidba és betegség megelőzésére? Kérdezz bátran. Legyél tudatos vásárló!

Szeretettel,

Réka

Részt vehetsz aromaterápiás tanácsadáson.

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.