Ebben a bejegyzésemben szeretném átadni neked, amit a szüleimtől hallottam elődeink kenyereiről és ahogy Erdélyben láttam a kenyérsütést. Édesapám mindig azt mondta, a régi kenyereknek nincs párja. Nagy kenyereket sütött a nagyi, amit akár két hétig is ettek, de az a kenyér nem száradt ki és mindig más íze volt. Így nem lehetett megunni. Persze ezek a kenyerek kemencében készültek, de azért talán az otthoni sütőben is lehet próbálkozni. Azonban most már egyre többen készíttetnek kemencét vagy valamilyen más sütőalkalmatosságot. Ha van ilyen szomszédod, akkor bátran kérd meg, hogy rakja be a kemencéjébe megsütni a kenyeredet. Ez akár jó alkalom lehet egy közös beszélgetésre is. J No, de térjünk vissza eredeti témánkhoz. Leírok egy kenyérreceptet, amit kipróbálhatsz. Én megsütöttem és nagyon ízlett a családnak.
Hozzávalók:
- 25 dkg félfehér (félbarna) kenyérliszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg búzadara
- 2 db közepes főtt burgonya (villával át kell törni)
2 púpos evőkanál szejtán (búzasikér)
Só ízlés szerint, víz
Kb. 5 dkg Élesztő (ehhez egy csipet cukor kell a felfuttatáshoz)
Kovász (ez kihagyható, de szerintem finomabb vele)
Tipp: Ez elég nagy kenyér lesz. Ha kisebbet szeretnél, csökkentsd a mennyiségeket arányosan.
A kovászt egyszer elkészíted és aztán már használhatod folyamatosan. Ha elhasználod, legközelebb készíthetsz újat. Az elkészítésének ideje kb. 3 nap. Először 3 púpos evőkanál lisztet (rozsliszt is lehet) felöntesz kb. 3 evőkanál langyos vízzel. Annyi vizet teszel rá, hogy éppen el tudd benne keverni a lisztet. Lefeded az edénykédet és szobahőmérsékleten tartod egy napot. Amikor érzed, hogy egy kicsit megsavanyodott a masszád, megint ráraksz 3 evőkanál lisztet és felöntöd 3 evőkanál langyos vízzel. Egy nap múlva ráraksz 10 dkg lisztet és felöntöd egy kis langyos vízzel. Ez olyan nagyon sűrű palacsintatészta állagú massza lesz, hólyagocskák lesznek benne és savanykás szaga van.
Tipp: Ha ezt a folyamatot túl bonyolultnak gondolod és nincs időd, akkor a bioboltokban már kaphatsz por formában kovászt, de láttam folyékonyt is.
A régiek sok helyen elrakták egy sütés maradékát kikaparva a teknőből, azt megszárították és legközelebb belerakták a következő kenyérbe.
Kenyér elkészítése:
Felfuttatod az élesztőt egy kis cukorral langyos vízben.
A hozzávalókat összeöntöd egy nagy edénybe vagy beteszed kenyérsütő gépbe, esetleg dagasztó gépbe. A kovász felét ráöntöd és még annyi vizet, amennyit a liszt éppen felvesz.
Tipp: Ha túl sok vizet öntesz rá, bátran tegyél még bele egy kis lisztet. Ezt meg kell tanulni érzésre csinálni. Ha készítesz kenyeret, ki fogod tapasztalni, hogy milyen kenyeret szeretsz.
Tipp: A jó kenyér lényege a dagasztás és a pihentetés. Ezért én reggel vagy este kezdem csinálni. Jól összegyúrom (ehhez lehet gépet is használni, bár azt mondják a kézzel készített kenyérbe belerakod a szeretetedet is J ) és hagyom pár órát pihenni. Majd ismét megdagasztom a tésztát és megint hagyom néhány órát, akár egy éjszakát is pihenni.
Tipp: Ha jó vastag héjú kenyeret szeretnél, a kenyér mellé rakj be a sütőbe/kemencébe egy nagy bögre vizet. Alacsony hőfokon süsd kb. 150-180 fokon (kemencénél jó időben be kell gyújtani, hogy egyenletes meleget adjon). Így akár 50-60 percet is sülhet a kenyered. Székelyföldön a nagy kenyerek alá óriási káposztalevelet raknak, ami külön ízt kölcsönöz a kenyérnek és átadja neki nedvességét. Nézd meg néhányszor, így látod, hogy milyen pirosra szeretnéd sütni.
Jó étvágyat hozzá!
Még több recept az aromablogon.
Réka,
és némi-nemű folyadék (víz, tej) nem szükségeltetik véletlenül ehhez a kenyérhez? Vagy elsiklottam tán ezen info felett?
Üdv,
Tanja
Köszi, hogy szóltál Tányus. 🙂 De igen. Annyi víz kell hozzá, hogy egy közepesen kemény tészta állaga legyen és egy gombócba össze lehessen gyúrni. Néha szoktam belerakni egy-két evőkanál olivaolajat is. Kísérletezzetek vele, aztán szóljatok, ha még kérdésetek van. A kenyeret mindenki másképp szereti. Egyszer csak kijön belőle az, ami nektek a legjobban ízlik. 🙂