fbpx

Sok biztonságos és természetes módszer létezik a menopauzával járó tünetek megelőzésére. Az elmúlt néhány száz évben az élet drasztikus változásával egyre komolyabban elmosódnak az emberi életciklusok és a környezetszennyezés mértéke sem kedvez egészségünknek. A premenopauza időszaka egy mai nő számára még mindig rendkívül aktív, 30 és 50 éves korunk körül még sokan szeretnénk valamit alkotni.

Sajnos, a mai társadalmi berendezkedésnek köszönhetően sokan még ekkor kezdenek gyermekvállalásban gondolkodni. Ám, tudnunk kell, hogy ebben az időszakban ez még koránt sem egy elveszett dolog, hiszen itt még a nő termékeny lehet akkor is, ha esetleg nem minden hónapban történik meg a tüszőrepedés. Sőt sokan vannak, akik ekkor még több gyermeket is vállalnak.

A menstruáció elmúlásának folyamata akár 10-15 évet is felölelhet. Érdekes, hogy a természeti népeknél ez az időszak általában panaszmentesen zajlik, hiszen őket lényegesen kevesebb környezeti terhelés és stressz éri. A kiegyensúlyozott hormon háztartású hölgyeknél az ösztrogén- és a progeszteron szint szépen lassan harmóniában csökken a női szervezetben. Azonban ha már eleve fennáll az egyensúlytalanság különböző mértékben jelentkezhetnek a menopauza egyes tünetei.

A tünetek annak köszönhetők, hogy az ösztrogénszint ugyan csökken, a progeszteron sokszor lenullázódik és így mégis az ösztrogén túlsúlya figyelhető meg. Tehát egy relatív ösztrogén-dominancia alakul ki.

Hogyan zajlik? (Csak röviden!)

Észrevesszük, hogy menstruációs ciklusunk rendszertelenné válik. Ha ezt nem kíséri más egyéb tünet, akkor ez természetes része a folyamatnak. Azonban az egyre kellemetlenebb tünetek nagyon sok nőt érintenek napjainkban.

Az ovuláció kezd kimaradozni és ha nincs ovuláció, nincs progeszteron sem, ami ellensúlyozná az ösztrogén hatását. Más esetekben ha van is ovuláció, ezt követően a petefészek nem képes megfelelő mennyiségű progeszteront termelni. Ha a ciklus második felében nem kielégítő a progeszteron szint, a ciklus lerövidül. Premenopauzába kerültünk. Itt már előfordulhat az ösztrogéndominancia, mivel a progeszteron csökkenéséhez képest az ösztrogén szintje még mindig magas.

békés klimaxEgy idő után (ez mindenkinél változó idősávot ölel fel) az ovuláció teljesen elmarad és ezzel a progeszteron termelés is megszűnik. A szervezet az utolsó tartalékait használja fel, ekkor a mellékvese még termel valamennyi progeszteront. Ekkor a ciklusok hosszabbodnak. Csökken az ösztrogén termelés és később a menstruáció abbamarad. Ez a perimenopauza, azaz a menopauza körüli állapot. Itt az ösztrogéndominancia és az ösztrogénhiány egyszerre okozhat tüneteket. Ebben az időszakban a hőhullámok még jobban felerősödhetnek, egy perc alatt intenzív izzadás érzékelhető, előjönnek az alvászavarok és sok más kellemetlen tünet.

Akkor mondhatjuk, hogy valaki menopauzában van, ha 12 egymást követő hónapban nem jelentkezik a menses. Az ezt követő időszakot pedig post-menopausának nevezzük. Ekkor a női szervezet alkalmazkodik a megváltozott állapothoz. A petefészkekben már nem termelődik több ösztrogén és progeszteron, a mellékvesék még csökkent mennyiségben termelik mindkét hormont, illetve meglepő, de a zsírsejtek szintén termelnek egy ösztron nevű hormont. 

A fejlettebb országokban a menopauza kicsivel 50 év felett következik be. Ha ez 40 év körül érkezik, akkor korai menopauzáról beszélünk. Az egyensúly helyreállításával fontos, hogy elkerüljük a korai klímaxot.  Ha túl korán lép fel ez az állapot, akkor sokszor sajnos, a hölgyek egyedül maradnak a problémáikkal, mivel a korukra való tekintettel fel sem merül annak kezelése. Pedig ezt az állapotot szépen meg lehet előzni természetes terápiával.

Tehát a menopauza már az utolsó menstruációt jelenti, de nem tudhatjuk, hogy ez mikor következik be. Addig viszont különböző tünetekkel nézünk szembe a premenopauza és a perimenopauza alatt, mely egyénileg változó. A természetes hormonegyensúly módszer lényege, hogy a női hormonokat mindvégig kiegyensúlyozzuk elkerülve így a komolyabb tüneteket és hosszú távon megelőzzünk olyan állapotokat, mint pl. a csontritkulás és sok más probléma.

Milyen tünetekkel találkozhatunk?

 • memóriazavarok, feledékenység, koncentrációs problémák
 • alvászavarok, felületes alvás, elalvási problémák
 • hőhullámok váratlan időszakokban, kipirulás, fokozott verejtékezés
 • hangulatingadozás, ingerlékenység, hamarabb elérzékenyülünk
 • kimerültség, mély fáradtság érzése
 • libido csökkenés
 • hüvelyszárazság
 • gyakoribb húgyúti- és hüvelyfertőzések
 • vizeletvisszatartási problémák, akár köhögés, tüsszentés hatására
 • puffadás
 • ödéma
 • súlygyarapodás, nehéz fogyás
 • bőrszárazság, szövetek rugalmasságának elvesztése
 • csontritkulás, ízületi panaszok

 

Hogyan kezelhetjük a fenti tüneteket hormonegyensúly terápiával, természetes módszerekkel?

A módszer főleg a megelőzésre és/vagy a gyökér okok megszüntetésére fókuszál. Egy hosszabb konzultáció során felmérjük a kliens életmódját, tüneteit, eddigi betegségeit, ha szükséges betekintünk a véreredményekbe. Felállítunk egy olyan tervet, ami a kliens számára is megvalósítható. Helyreállítjuk a belek állapotát, kezeljük a stresszt, gyógynövényeket alkalmazunk a tünetek csökkentésére.

egynesúly

Olyan módszereket alkalmazunk tehát, amelyekkel megelőzhetjük vagy megszüntethetjük a tüneteket, illetve javíthatunk az aktuális állapoton. Sőt a módszerrel nem csupán erre a problémára találhatunk szélesebb körű megelőzési megoldásokat, hanem más egészségügyi területeken is elindulhat javulás. 

 

A változó kor időszaka rendkívül jó eredményekkel kezelhető természetes hormonegyensúly módszerével. További információkat ITT találsz.

Webáruház

 

Várlak szeretettel,

Kökény Réka

hormonegyensúly tanácsadó

szemléletfejlesztő aromaterapeuta

[countdown]