fbpx

Talán hallottad már ezt a kifejezést: endokrin diszruptorok, xenoösztrogének. Ha nem, akkor érdemes tájékozódni róluk egészséged érdekében.

Mik a xenoösztrogének?

Milyen hatásaik vannak, milyen betegségek hátterében bújnak meg?

 

Az elmúlt évtizedekben egyre magasabb számban érintik az embereket különböző hormonális eredetű betegségek. 

Egyelőre a jelenlegi kutatásokból úgy tűnik, hogy mindezt saját magunknak köszönhetjük, mivel olyan mértékben szennyeztük környezetünket évtizedeken keresztül az emberi szervezet számára feldolgozhatatlan méreganyagokkal, hogy a fenti betegségek némelyike már szinte tömeges méreteket ölt.

A II. világháború után a vegyipar szárnyra kapott és fejlődése során kezdett olyan anyagokat használni – ezek azok az ún. hormon diszruptorok vagy xenoösztrogének – a mindennapi használati tárgyainkban, kozmetikumainkban, élelmiszereinkben, amelyek végzetes hatással voltak hormonális rendszerünkre.

Mik is azok a xenoösztrogének?

Olyan vegyületek, melyek megakadályozhatnak bizonyos fejlődési és szaporodási folyamatokat, valamint súlyos neurológiai és immunrendszeri hatásokat okozhatnak.

Az idegrendszerünk folyamatosan pásztázza a környezetünket, lelki-mentális állapotunkat, fizikai állapotunkat. A felfogott jeleket az “agyi átkapcsoló központ” beküldi a hormonrendszerbe, amely összehangolja a test szerveinek működését, felkészíti a testet az élet megélésére, helyzetek túlélésére. 

Az endokrin diszruptorok azonban agresszíven elfoglalják szervezetünk által termelt hormonjaink helyét, amivel megváltoztathatják hormonszintünket.

Tudnunk kell, hogy ezekkel a vegyi anyagokkal együtt élni olyan, mintha egy taposóaknás területen járkálnánk és mégis sokan tudatlanságunk okán ezt csináljuk, hiszen minden nap találkozunk xenoösztrogénekkel. Hatásukat pedig hosszú éveken-évtizedeken keresztül fejtik ki, ami sokszor robbanásszerűen végzetessé válik vagy éveken keresztül szenvedünk kínzóan fájdalmas betegségekben.

 

Milyen betegségek hátterében állhatnak hormon diszruptorok?

 

Ezek a kémiai anyagok ugyanúgy rombolják a férfiak, mint a nők szervezetét, de a negatív hatás gyerekeket is érint.

Ilyen betegségek lehetnek például férfiaknál a prosztata problémák, meddőség, nőknél a meddőségen kívül a legkülönbözőbb nőgyógyászati betegségek – pl. endometriózis, PCOS, ciszták, miómák, melldaganatok, – csomók, rosszindulatú nőgyógyászati elváltozások, stb.. Gyerekeknél az ADHD, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar, hormonális problémák, korai nemi érés, immunrendszeri gyengeség.

Sajnos, a kutatásokból az derült ki, hogy a xenoösztrogének nagyon sok kárt okoznak már magzati korban is. A 60-as 70-es években nagyon sok nőt kezeltek szintetikus ösztrogén készítményekkel, ami agresszivitásánál fogva rengeteg daganatos megbetegedést okozott. Ezt azonban a gyártók sokáig nem ismerték be, így rengeteg nő esett a gyógyszerek áldozatául.

Összefoglalva:

  • a magzatban fejlődési zavarokat, ivarsejt károsodást
  • gyermekben és felnőttben pedig idegrendszeri, hormonális és immunrendszeri problémákat okozhatnak
  • illetve sok olyan mellékhatást, ami csak nagyon nehezen meghatározható és visszavezethető a jelenlétükre.

Mivel ezek az anyagok mindenütt jelen vannak az életünkben, 100%-ban nem tudjuk kiiktatni őket, azonban ha odafigyelünk komoly lépéseket tehetünk szervezetünk tehermentesítése érdekében.

Az egyik legnagyobb érintettségünk a kozmetikumokon keresztül történik. Az egyik ilyen lehetőség, ha natúr- vagy bio kozmetikumot használunk, esetleg, ha magunk készítjük kozmetikumainkat.

ITT találsz mindenmentes aromaterápiás vegán natúrkozmetikumokat. Garantáltan nincs bennük káros anyag!

Hormonegyensúlyt támogató természetes készítmények

Következő cikkekben még találhatsz fontos információkat ezekről az emberi szervezet számára káros anyagokról.

Xenoösztrogének 2. – Mik ezek a káros anyagok?

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

szemléletfejlesztő, aromaterapeuta

alelekillata.hu szerkesztője

  • Cikkem forrásául saját jegyzeteimet és dr. Mercola tájékoztató weboldalát használtam fel.

Ha tetszett és értékesnek találod az információt, oszd meg másokkal is!