fbpx

Mostanában többször előfordult, hogy szembejött velem egy téma, amiről azt gondoltam, hogy á, erről nem érdemes írni, mert már mindenki tudja. Aztán jöttek a pácienseim és beszélgetés közben kiderült, hogy egyáltalán nem így van. Ezért most pótolom ezt a hiányt.

Mi az a masszázs?  Milyen masszázsok vannak? A masszázs fizikája és metafizikája, azaz milyen betegségek kezelhetők jól a masszázzsal? Hogyan érdemes masszázst és masszőrt választani? És még sok kérdés felmerülhet bennünk. Ezért úgy döntöttem indítok egy kis sorozatot, közérthető megfogalmazásban, hiszen nem kell szakmailag mély tudást szerezned ehhez. Inkább segíteni szeretnék az eligazodásban és hogy találd meg az igényeidnek megfelelőt. Illetve, amit még szeretnék veled megosztani, hogy mi van a kulisszák mögött. 🙂 Saját tapasztalataimat úgy is, mint masszőr, úgy is, mint kliens. Mivel nem csak csinálom, de nagyon nyitott vagyok különböző masszázsok kipróbálására is.

Egyszer egy nagy multinacionális vállalatnál együtt dolgoztam egy zseniális eszű emberrel, aki azt mondta nekem, Réka, a beszélgetést mindig a téma definiálásával kell kezdenünk, hiszen, ha mindketten mást értünk egy bizonyos dolog alatt, akkor csak elbeszélünk egymás mellett és nem jutunk eredményre.  Lássuk mi az a masszázs?

A masszázs látszólag egy mechanikai behatás a szervezetre, melyet szakavatott kezek végeznek. Dörzsölünk, gyúrunk, simítunk, ütögetünk vagy a vibrációs technikát alkalmazzuk. Az alternatív masszázsoknál különlegesebb módszerek is vannak.

Hot Stone masszázs

Hogyan osztjuk fel a masszázsokat? Én a keleti-nyugati felosztást szeretem, de ezt persze lehet ragozni. Számomra a lényeg az, hogy a nyugati természettudományos felfogás alapján végzett masszázsok, mint pl. a svédmasszázs, az izomzatra, illetve a fizikai testre kívánnak hatást gyakorolni. Ide tartoznak még pl. a nyirokmasszázs (ez értelemszerűen a nyirokrendszert célozza meg), deep tissue (mélyszöveti) masszázs, vízsugármasszázs, stb. is. De van néhány nyugati technika, ami a távolhatáson alapul, tehát azon, hogy a masszázzsal annak helyétől messzebb elhelyezkedő szervekre kíván hatást gyakorolni, mint pl. a szegmentmasszázs technikái.

A nyugati társadalmakban ezeket a masszázsfajtákat mind speciális fizikai betegségek esetén, mind általános közérzetjavítás céljából alkalmazzák. Itt szeretném megjegyezni, hogy a svédmasszázs technikákat alkalmazzák gyógy-, sport- és frissítő masszázs alkalmával is.

Az általam keletiesnek nevezett csoportba tartozik minden más masszázs forma, amelyek nem kizárólag a fizikai testre helyezik a hangsúlyt, hanem a test-lélek-szellem egyensúlyát kívánják helyreállítani. Ezért más technikákat és eszközöket használnak. Nem csupán kézzel, de alkarral, lábbal, térddel és még bambusszal vagy gyógynövénybandázsokkal is dolgoznak. Hatnak az energiavonalakra (meridiánok, nádik), az akupunktúrás-akupresszúrás pontokra és szerintem nagyon fontos a lélekre, az érzésekre, a tudatra gyakorolt hatásuk. A masszázs alatt a gyógyító füstölőt vagy illóolajat párologtat és halk zene támogatja a terápiát. (Ezt egyébként a nyugati masszázsfajtákkal foglalkozó kollégák is alkalmazzák.)

Mivel nagyra tartom a keleti masszázsok komplexitását, ezért ezen a területen képeztem magam tovább, amihez hozzávettem néhány manuálterápiás masszázsfogást is.

Az általam alkalmazott masszázsokról a Aromaolajos Thai masszázs, a Thai lábmasszázs, a Lomi-Lomi masszázs és Cellulit masszázs menüpontok alatt olvashatsz. A Bach-virágterápiás masszázs egy különleges fajta, Magyarországon még nem nagyon közismert (Németországban már alkalmazzák), amit azok számára ajánlok, akik valamilyen okból a masszázst és a Bach-virágterápiát együtt szeretnék alkalmazni.

Ha szeretnél kedvezményes lehetőséget keresni, az Akció menüből választhatsz.

A fent említett többi témáról is fogok még hasznos cikkeket írni, melyekhez ideillesztem majd a linkeket is.

Szeretettel várlak rendelőmben!

Réka

Vissza többi akciós és kedvezményes masszázshoz