fbpx

Érkezz tudatosan masszázsra!

Minden embernek melegen ajánlom a rendszeres masszázst, de a szuperérzékenyeknek kötelezővé is tenném. Amikor még menedzserként dolgoztam, hetente jártam masszőrhöz, mert másként nem bírtam volna azt az óriási stresszt. Rengeteg áldásos hatása van, mind fizikai, mind pedig lelki síkon.

Az idegrendszerednek tiszta felüdülés és regenerálódási lehetőség a stresszmentesítés ezen formája. A bőr ingerlése komoly idegrendszeri kiegyensúlyozást jelent, ami az immunrendszered mellett a  neuroendokrin rendszerre is nagy hatással van. Vagyis a hormonrendszered kiegyensúlyozásában is segít és erősíti a kórokozókkal szembeni ellenálló képességedet is.

Egy olyan világban, ahol valóságos információáradat zúdul ránk, meg kell találni azokat a pontokat, ahol kikapcsolhatjuk ezt a zajos környezetet.

Ismerek olyan felsővezetőt, aki milliárdos céget vezet és élete egyik legfontosabb része a masszázs. Soha nem hagyja ki a masszázsát, mert tudja, hogy a napi stresszt kezelni is kell.

Masszázst kapni és adni is megtapasztaltam már, ezért úgy gondolom, hogy ismervén mindkét oldalt, átadnék neked néhány értékes ismeretet arról, hogy miként érdemes masszázsra készülni és részt venni rajta.

  • Ha olajos masszázsra érkezel, le fogod venni a ruhádat. Nem kell teljesen levetkőznöd, de olyan alsóneműt vegyél fel, amit nem sajnálsz, ha véletlenül olajos lesz.Érkezz tudatosan masszázsra!
  • Masszázs előtt egy meleg szauna vagy zuhany nagyon jót tesz. A meleg víz már előre felkészíti az izmokat és a bőrt a masszázsra. Ha ezt nem teheted, akkor jó melegen öltözz, amíg odaérsz. 
  • Tisztálkodj előtte! Ez fontos, mert neked is kellemetlen érzést okoz. Ha nem tudsz, akkor bátran kérd a masszőrt, hogy elvonulhass mosakodni. Nekem volt kliensem, aki ezt megtette és nagyon örültem neki, mert ő nem feszengett, lazított és jól meg tudtam masszírozni. Vihetsz magaddal egy kis törölközőt és nedvesen megtörölheted a lábad vagy kérhetsz a masszőrtől egy aromás láblemosást az elején. Hmm, hát az egy fantasztikus rituálé.
  • Ahogy felfekszel az asztalra, tudatosítsd magadban a lélegzetedet. Lélegezz ütemesen, 4-5 ütemre szívd be a levegőt és 8 ütemre fújd ki. Ezzel bekapcsolod a paraszimpatikus idegrendszeri működést, ami segít az ellazulásban, eredményesebb lesz általa a masszázs.
  • A beszélgetésről széles körben megoszlanak a vélemények. Régebben olvastam egy bejegyzést, ahol a csoporttagok arról beszlégettek, hogy jó-e, ha a masszőr beszélget masszázs közben.  Elmondom neked, hogy én mit tapasztalok a vendégeimnél. Azt látom, hogy nagyon különbözőek az igények. Van, aki szereti a csöndet és van, aki már az elején kéri, hogy beszélgessek vele. Sőt megkérdezi, hogy nem zavar-e engem. Ezt nagyon nehéz követni, ha nem mondod meg, hogy mit szeretnél. Így számomra az egyik legfontosabb dolog, hogy ezt az elején tisztázzuk. Ha már rendszeresen jársz, akkor gondolom, a lehető legkevesebbet beszélgetsz közben. A csönd egy felbecsülhetetlen ajándék masszázs alatt. Ha azonban inkább kérdéseid vannak, nyugodtan kérdezhetsz. Ezt irányítsd te és bátran mondd meg, ha pihennél és csöndre vágysz vagy ha éppen beszélgetős kedvedben vagy. Az első alkalommal azonban ne orrolj meg, ha a időnként rákérdez, hogy fáj-e egy fogás, minden rendben van-e.  Hiszen meg kell ismerjen téged, tudnia kell, hogy mire van szükséged.
  • Mindig jelezd, ha túl fájdalmas a fogás és azt is ha valamiből többet vagy kevesebbet igényelsz. Egy vendégem mesélte, hogy olyan masszázson volt egy szállodában, hogy utána úgy érezte agyonverték. Ez nem feltétlenül hasznos, különösen nem, ha kék-zöld foltokkal távozol. Ilyenkor határozottan jelezd, hogy gyengédebb fogásokat igénylesz! Én minden masszázs elején megkérem a vendéget, hogy szóljon ha túl erős és szóljon, ha túl gyenge a fogás. Az optimálisra törekszem. Az első alkalommal  jó, ha a masszőr időnkénét rákérdez, hogy megfelel-e a fogások erőssége. Ha nem, akkor szólj neki bátran!
  • Amikor a terapeuta mozgatja a törölközőt rajtad, ne segíts a kezeddel, lábaddal. Ő fogja tudni, hogy mely testrészedet kell betakarni, kitakarni. Ha mozgatod magad, akkor az izmaid megfeszülnek és ez gátolja a relaxációt.
  • Úgy gondolj a masszázsodra, hogy az nem csak egy ember teljesítményének eredménye. Ez egy közös művészet, közös munka, közös tánc. A Lomi-Lomi például kifejezetten ilyen masszázsfajta, hiszen a lélegzetet is összehangoljuk az elején. Egy igazi testmunka, ahol az energiák tánca meghozza az enyhülést, az elengedést, a változást. Amint sikerül megismernetek egymást a terapeutáddal, kezdetét veheti a közös munka, ahol nem csak az izmok, de a lélek is mozgásba lendül és járhatja az elengedés, a változás táncát az egészség felé vezető úton.

Érkezz tudatosan, pihenj tudatosan!

 

Itt olvashatsz a Lomi-Lomi masszázsról és a hátmasszázsról!

Ha várandós vagy, ne hagyd ki a kismamamasszázst!

 

A következő cikkemben átadok még neked néhány olyan technikai tanácsot, amellyel növelheted masszázsod hatékonyságát: Érkezz tudatosan masszázsra? – 2. rész

Illatos, szép napot kívánok!

Kökény Réka

okleveles fitoterapeuta, aromaterapeuta és masszázsterapeuta

szemléletfejlesztő funkcionális mentor és hormonegyensúly tanácsadó