fbpx

Soha nem értettem, hogy miért tanulok én másképp, mint társaim.

A szuperérzékenyek lassabban tanulnak? Persze minden relatív, még a szuperérzékenyek is mind másmilyenek. De a kutatások általánosságban ezt mutatják.

Mit jelenthet a lassabb tanulás? Lehet, hogy nekünk hosszabb időre van szükségünk a megértéshez, a rendszerezéshez? Nem biztos. Azonban a tény, hogy az információ több százszorosát dolgozza fel agyunk, sokkal nagyobb mértékű leterheltséget jelent az agy számára.

Sokszor azt sem tudjuk, hogy honnan tudunk bizonyos információkat. Hol tanulhattunk meg valamit az életben?

Vajon kevésbé jó képességekkel rendelkezünk, mint embertársaink? Nem erről van szó. Hiszen nagyon sok közöttünk a tudós vagy bagoly_konyvvelvezető beosztású ember. Pusztán teljesen másképp kéne magunkba szívni a tudást és sajnos, a mai iskolarendszer ezt nem teszi lehetővé. (Ettől a normál idegrendszerű emberek is szenvednek.)

Úgy tapasztaltam, hogy számunkra a kreatív, figyelemfelkeltő, rendszeres, de kisebb léptékű munka a célravezető. Valamilyen kreatív módszer, amit ha nap, mint nap gyakorolunk, tulajdonképpen ugyanúgy elérjük célunkat, mint azok a társaink, akik hirtelen és egyszerre tanulnak meg egy nagyobb anyagot.

Viszont egy adott tudásanyagban sokkal mélyebb megértésre és a tudás hosszú távú használatára képesek a szuperérzékenyek. Ez azt jelenti, hogy mi még évek múltán is fogunk emlékezni és látunk összefüggéseket.

Nyilvánvalóan ahhoz, hogy vizsgahelyzetben jobban tudjuk kezelni a stresszt, alaposabban kell tanulnunk. Így ez adhat egy olyan biztonságérzetet, melynek segítségével kevésbé jutunk el a blokkolás állapotáig.

borsmentaA tapasztalatom az, hogy nekünk szuperérzékenyeknek gyakrabban, de kevesebbet kell tanulnunk, aludnunk kell rá, majd megismételni az anyagot. Így szépen el tudjuk mélyíteni a tudást. Ha ehhez kifejlesztünk magunknak valamilyen kreatív módszert is, akkor még hatékonyabbá is tehetjük tanulásunkat. Ez azonban önfegyelem kérdése.

Akár köthetjük a tanulást egy illathoz is, ami frissítő és koncentrációnövelő hatású. Ilyen például a borsmenta vagy a citrom illóolaj.  De fogyaszthatunk borsmenta teát is citromlével. (A citromlé igazi citrom leve legyen.) És akkor ez még az emésztésünket is segíti. 🙂

Vizsgahelyzetben pedig használhatod a Levendula illóolajat a stressz csökkentésére.

Szeretettel,

Réka